Sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası zengin bir mutfakla taçlandırıyor İç Anadolu Bölgesi. Geçmişi oldukça eskiye dayanan İç Anadolu Mutfağında Hititlerden günümüze kalan pek çok yemek bulmak mümkün. Her ne kadar günümüzde o yemekler şehirlerde pek yapılmıyor olsa da İç Anadolu’nun köylerinde hala pişiriliyor.
İç Anadolu Mutfağında etli hamur işlerinin hakimiyeti açıkça görülüyor. Hadi gelin lafı daha fazla uzatmadan İç Anadolu Mutfağının pek çoğuna aşina olduğumuz lezzetlerine doğru mini bir keşif yolculuğuna çıkalım.
Kurutulmuş çiçek bamya ve kuşbaşı et ile hazırlanan bu nefis çorba hafif ekşi tadı ile damaklarda çok özel bir tat bırakıyor. Eskiden iftar sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan bamya çorbası günümüz sofralarında kendine çok daha fazla yer buluyor.
İç Anadolu’nun soğuğunda insanın içini ısıtan nefis bir çorba, Yozgat mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olan arabaşı. Arabaşı çorbasının en sevdiğim özelliği yanında ekmek yerine özel bir hamurla servis ediliyor olması. Ankara mutfağının ikiye bölen bir lezzet Ankara tava. Kimileri kemikli kaburga etinden yapılması gerektiğini savunurken kimileri kuşbaşı etle yapıldığını söylüyor. Bir kısım pirinç pilavı ile servis ederken bir kısmı arpa şehriye pilavı ile sunulması gerektiğini savunuyor. Ankaralılar tava konusunda ortak bir karara varamasalar da yanında cacık, turşu veya hoşaf ile servis edilmesi gerektiği konusunda hem fikirler. Satırla çekilen kıyma minicik doğranmış domates, biber ve soğanla karıştırılıp incecik açılan hamur üzerine yayılıyor. Okurken pide ya da lahmacuna benzeyen bir tat hayal edebilirsiniz ama Konya’nın etli ekmeği çok başka bir lezzet. Fırsatınız olursa mutlaka yerinde tatmalısınız. Konya’nın en sevilen yemeklerinden biri olan fırın kebabı yaparken sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılıyor. Özel taş fırınlarda, meşe odunu ateşinde altı saate yakın pişen fırın kebabı koyun eti ile de yapılıyor ama kuzu etli olanın tadı bambaşka. Pamuk gibi yumuşacık. İç Anadolu Bölgesi’nin en turistik bölgelerinden biri olan Kapadokya’nın en meşhur yemeklerinden biri testi kebabı. Testi kebabı geleneksel hali ile Avanos ilçesinde topraktan üretilen özel testi ve çömlek kaplarda pişiriliyor. Masada gözünüz önünde kırılarak servis edilen testi kebabı aynı zamanda turistlere görsel bir şölen sunuyor. Kat kat yükselen, sarıp sarıp yenilen karşı konulmaz bir lezzet yağlama. İncecik açılan hamurlar üzerine kıymalı harç yayılarak üst üste diziliyor. Sonrasında ise hamurlar teker teker çatalın kenarına geçirilip sarılıyor. Üzerine yoğurtla son dokunuş yapıldıktan sonra da afiyetle yeniyor. Yazarken bile insanın ağzını sulandıran bu muhteşem lezzet için istikametiniz Kayseri olsun. Kayseri demişken bir kaşığa kırk tane sığan, coğrafi işaretli mantısından bahsetmeden geçmek olmaz. Kayseri’ye giderseniz Kayserililere kulak verin ve mantınızı bir de üzerine sumak ilave ederek deneyin derim. Yok böyle bir lezzet. Kırım Tatarlarının Eskişehir mutfağına kazandırdığı en karşı konulmaz lezzetlerden biri çi börek. En geleneksel haliyle yarım ay şeklinde ve kıymalı hazırlanıyor çi börek. İncecik hamurlu çıtır çıtır çi böreğin en güzel eşlikçisi ise soğuk ve bol köpüklü ayran. Bol tereyağlı ve pideli köfte seviyorsanız Eskişehir’in Balaban köftesi tam size göre. Kemik suyuyla ıslatılan pidelerin üzerine tercihinize göre köfte ya da şişler diziliyor ardından özel domates sosundan gezdiriliyor. Yoğurt ve kızgın tereyağı ile son dokunuş yapıldıktan sonra afiyetle yeniyor. Ne sucuk ne köfte, Kayseri’nin sucuklu köfte şahane. Kayseri’ye giderseniz kıyamının içine sucuk baharatları ve çemen eklenerek yapılan sucuk tadındaki bu nefis köfteyi tatmadan dönmeyin derim. Osmanlı Saray Mutfağından günümüze kalan en özel yemeklerden biri de ayva dolması. Pirinç ve kuzu kıyması ile hazırlanan harç kocaman ayvaların içine dolduruluyor. En doğalından bir pekmezle son dokunuş yapıldıktan sonra da pişiriliyor. Her ne kadar Aksaray’a özgü bir lezzet olsa da ayva dolmasını hemen hemen her İç Anadolu şehrinde bulabilirsiniz. Anadolu’nun en sevilen otlarından biri de madımak. İç Anadolu Bölgesi’nde hemen hemen her ilin sahiplendiği madımak otun kavurması Ege otlarının tahtını elinden almaya aday. Özellikle yumurtalı madımak kavurması kahvaltıların tadına tat katıyor. Anadolu’nun en meşhur yemeklerinden biri de et, nohut ve buğdayın kocaman kazanlarda dövülerek yapıldığı keşkek. Hemen hemen her bölgemizde yapılıyor olsa keşkeğin İç Anadolu mutfağında ayrı bir yeri var. Kuzu etli, nohutlu ve kuş üzümlü Divriği pilavı adeta bir baş yapıt. Sivas’a giderseniz iç pilavı anımsatan genellikle yanında sebze yemeği ile servis edilen bu nefis pilavı asla es geçmemelisiniz. Afyon’un mis gibi kaymağıyla lezzetini ikiye katlayan bir tatlı ekmek kadayıfı. Afyon’a giderseniz sofralarda lezzet şöleni estiren ekmek kadayıfının hafif mayhoş vişnelisini de asla es geçmeyin derim. Şerbetli tatlı sevenlerin yemelere doyamayacağı bir lezzet Konya’nın meşhur sacarası. Adından da tahmin edebileceğiniz üzere eskiden iki sıcak sacın arasında pişirilen sacarası tatlısı günümüzde tereyağı ile kızartılıyor. Sacarasını diğer şerbetli tatlılardan ayıran en temel özelliklerinden biri de kaymaklı olması. Su, un ve pekmezden yapılan aside tatlısı az ve öz malzeme ile harikalar yaratmayı sevenlerin favori tatlıları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Üzerine bol ceviz dökülerek servis edilen Kırşehir’in aside tatlısını çok seveceksiniz. İç Anadolu’nun en zengin mutfaklarından birine sahip Kayseri’nin en sevilen tatlılarından biri nevzine. Harcında tahin şerbetinde ise üzüm pekmezi kullanılan nevzine Kayseri sofralarının olmazsa olmazlarından biri. Hamurunda soda ve sirke kullanılan gazete baklavası genellikle cevizli olarak yapılıyor. Sivas yöresine ait gazete baklavası klasik baklavalar gibi dikdörtgen olarak dilimlenerek servis ediliyor. Met Helvası Kocaman yuvarlaklar halinde hazırlandıktan sonra yatay dilimlenerek servis ediliyor Eskişehir’in lezzeti dillere destan met helvası. Tadı pişmaniyeyi anımsatsa da met helvası damaklarda kendine has bir tat bırakıyor. Deneyince farkı hemen hissedeceksiniz. İç Anadolu Bölgesi’ne yolunuz düşerse Ankara’nın simidinden, kütür kütür Çubuk turşusundan, Beypazarı’nın nefis kurusundan, Afyon’un kaymaklı lokumundan, Çorum’un leblebisinden tatmadan dönmeyin derim.İç Anadolu Bölgesi Tatlıları
İç Anadolu Bölgesinden Ne Alınır?