Huş Suyunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Huş ağacının öz suyu olarak bilinen huş suyu, özellikle cilt bakımı ve saç bakımı alanında yaygın olarak kullanılır. Peki, huş suyunun faydaları nelerdir? İşte, huş suyunun faydaları hakkında merak edilenler:

Huş ağacı suyu olarak da bilinen huş suyu, Betula cinsine ait ağaçlardan elde edilir. Huş suyu, huş ağaçlarının özsuyudur ve erken ilkbaharda hasat edilir. Kış aylarında huş ağaçları daha sonra özsuyuna salınan besinleri depolar. Huş ağacı suyu, dokunulduğunda hafif tatlı bir tada sahip, berrak, renksiz bir sıvıdır. 2-3 gün sonra fermente olmaya başlar ve daha asidik bir tat geliştirir. Şişelenerek satılan huş suyu, kozmetik ve diğer cilt bakım ürünlerinde de kullanılır.

Huş Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Huş ağacı suyu, özellikle vitamin ve mineraller olmak üzere çok sayıda besin sunar. Tarihsel olarak denizciler iskorbüt hastalığını önlemek için bile içerlerdi. 
  2. Huş ağacı suyunun besin bileşimini coğrafya, toprak türü ve hatta ağacın belirli türü ve yaşı dahil olmak üzere birçok faktör etkiler. Yine de genellikle kalori ve şeker bakımından düşük, magnezyum ve manganez gibi besin maddeleri bakımından ise yüksektir.
  3. Çalışmalar ayrıca değişen miktarlarda fosfor, potasyum, folik asit, C vitamini ve bakırı da ortaya koymaktadır. Ek olarak huş ağacı suyu, vücudunuzdaki oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olan az miktarda amino asit ve büyük miktarda polifenol antioksidanları sağlar.
  4. Huş ağacı suyu, sadece 300 ml'de manganez için günlük ihtiyacınızın %130'unu oluşturur. Bu önemli mineral, kemik gelişimi ve bakımı için hayati öneme sahiptir.
  5. Aslında çalışmalar, manganezin huş ağacı suyunda bulunan kalsiyum, çinko ve bakır ile birleştirildiğinde yaşlı kadınlarda omurga kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
  6. Belirli miktarlar değişiklik gösterse de huş ağacı suyu, hücrelerinizi serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllerin verdiği hasara karşı koruyan polifenol antioksidanları açısından zengindir.
  7. Huş ağacı suyu, nemlendirici ve antioksidan özelliklerinden dolayı losyonlarda ve diğer kozmetiklerde popüler bir içerik haline gelmiştir.
  8. Bir test tüpü çalışması, bir cilt bakım ürününde suyun huş ağacı özüyle değiştirilmesinin, keratinositler adı verilen cilt hücrelerinin üretimini önemli ölçüde artırdığını buldu; bu da özsuyunun cildinizi sağlıklı ve genç tutmanıza yardımcı olabileceğini düşündürüyor.
  9. Ek olarak C vitamini, cildinizi kırışıklıklara ve diğer yaşlanma belirtilerine neden olabilecek zararlı UV ışınlarına karşı korur.
  10. Kollajen üretimine ve demir emilimine yardımcı olduğundan huş ağacı suyundaki C vitamini saçınızı güçlendirebilir. Araştırmalar hem kolajenin, hem de demirin saç büyümesini ve yapısını desteklediğini göstermektedir.

Huş Suyu Nasıl Kullanılır?

  1. Huş suyu, sade bir şekilde tüketilebilir. İçindeki mineraller, doğal bir şekilde tüketildiğinde sağlık açısından faydalar sağlar. 
  2. Huş suyu, saç için kullanılacaksa banyodan sonra saçın nemi havlu ile alınmalıdır. Huş suyu, sprey şişesine doldurulur ve saç diplerine sıkılır. Masaj yapılarak tüm saça yedirilir. Sonrasında saçların tekrar yıkanmasına gerek yoktur. 
  3. Aydınlık bir görünüm için tercih edilen huş suyu, cilde uygulanabilir. Bunun için bu suyu pamuğa dökmeniz ve temiz cilde uygulamanız yeterlidir. Ancak uygulandığı bölgede kızarıklık ve kaşıntı olursa, bu bölge bol su ile yıkanmalıdır. 

Huş Suyunun Yan Etkisi Var Mı?

Huş ağacı suyu, ölçülü olarak tüketildiğinde genellikle güvenli kabul edilir. Huş poleni alerjisi olan kişilerde yapılan bir araştırma, katılımcıların %39'unun cilt çizik testi sırasında huş ağacı özüne karşı pozitif test yaptığını buldu. 

Ek olarak, huş ağacı suyu manganez toksisitesi riski taşıdığından alımınızı sınırlamak en iyisidir. Bu, özellikle karaciğer fonksiyon bozukluğu olan kişiler için tehlikeli olabilir.

Not: Huş suyunu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Hindistan cevizi suyunun faydaları nelerdir?
  2. Kızılcık suyu neye iyi gelir?
  3. Gül suyu ne işe yarar?
  4. Kekik suyunun faydaları nelerdir?
  5. Ceviz suyu neye iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları