Holozoik Beslenme Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Holozoik beslenme nedir? Holozoik beslenme canlıları nasıl etkiler? Dyt. Elif Keloğlu Küçükaslan, holozoik beslenmenin canlılar üzerindeki etkilerini anlattı.

Holozoik beslenme, hayvanların beslenme biçimlerinden biridir. Bu beslenme biçiminde, hayvanlar diğer organizmaları (genellikle bitkileri veya diğer hayvanları) tüketerek beslenirler.

Holozoik beslenen canlılar şunlardır:

  1. Amipler
  2. Protozoalar
  3. İnsanlar
  4. İnekler, bufalolar, geyikler, filler gibi otobur hayvanlar
  5. Aslanlar, kaplanlar ve leoparlar gibi etçiller
  6. Hamamböceği, domuz, şempanzeler, rakunlar ve karıncalar gibi omnivorlar  

Holozoik beslenme, diğer beslenme biçimleriyle karşılaştırıldığında, karmaşık bir sindirim sistemi gerektirir. Hayvanlar, aldıkları besinleri sindirip emebilmek için özel sindirim enzimleri üretirler ve bu enzimlerin yardımıyla besinleri parçalarlar. Sindirilen besinler, hayvanın metabolizması tarafından kullanılır ve enerji sağlar.

Holozoik Beslenmenin Özellikleri Nelerdir?

Holozoik beslenen canlılar, parçalama, yutma ve çiğneyip sindirim sistemine dâhil etmek gibi özelliklere sahiptirler. Holozoik beslenen canlılarda görülen bir diğer özellik de çene kaslarının çok kuvvetli olmasıdır. Et ile beslenen canlıların çiğ eti ısırıp koparma ve çiğneyebilmeleri için ot ile beslenenlere göre daha güçlü diş ve çene kemiklerine sahip olmaları gerekir. Bununla birlikte, sadece etle beslenen hayvanların sindirim sistemi otobur canlılara göre daha kısadır. Bu farklılık selülozu sindirmeyi başarabilecek içindir. Otobur hayvanlardaki çiğneyici diş sayısı da daha fazladır. Etobur canlıların sindirimi, eti en kolay hazmedecek şekildedir. Hem etobur, hem de otobur olan omnivor canlıların –ki insanlar da bu guruba dâhildir- sindirim sistemleri hem eti hem de otu sindirebilmek üzerine evrimleşmiştir.

Holozoik beslenme sindirim sistemini doğrudan etkiler. Sindirim ağzın içinde başlar. Dişlerin katı gıdaları küçük parçalara ayırması ile sindirimi başlar. Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Besinlerin sindirimi için en önemli unsurlardan biri de mide asididir. Hem patojenik bakterilerin sindirim sisteminde devam etmemesi hem de proteinlerin parçalanması için mide asidi önemli bir rol oynar. İnce bağırsakta yağ sindirimi başlar.  Bir yandan toksik besinler burada boşaltılır. Kalın bağırsak ise işlevi olmayan atık hale gelmiş besinleri ayırır, bu atıklar anüse yollanır ve vücut dışına atılması sağlanır.

Yazar:

Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Keloğlu Küçükaslan

instagram.com/fitodyt.elifkeloglu

Şunlara da göz atın;

  1. Sirkadiyen beslenme nedir?
  2. Enteral beslenme nasıl uygulanır?
  3. Ayurvedik beslenme nedir?
  4. Dengeli ve sağlıklı beslenme nasıl olur?
  5. Duygusal beslenme nasıl kontrol edilir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim
Kürt böreği mi? Küt böreği mi?
Termal Suyun Cilde Faydaları Nelerdir?
6 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Öğün Atlamanın Yan Etkileri Nelerdir?
Somer Şef Dubai Çikolatasını Eleştirdi: Masterchef'te Asla Yapılmayacak