Hindistan Cevizi Yağı Güneş Yanığına İyi Gelir Mi?
Yaz aylarında yüksek UV ışınlarına maruz kalmak, ciltte önce kızarmalara, ardından güneş yanıklarına sebep olabilir. Peki, güneş yanığı tedavisi için hindistan cevizi yağı kullanılır mı? İşte, detaylar:

Cildinizi güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına çok uzun süre maruz bırakmak ağrılı bir güneş yanığına neden olabilir. Güneşin altında korumasız bir biçimde uzun saatler durmak, önce cildin kızarmasına, ardından ağrı ve yanma hissine sebep olur. Cilt bakımında, dermatit ve egzama gibi cilt hastalıklarında kullanılan hindistan cevizi yağı, güneş yanığını olan cildi serinletebilir ve acıyı hafifletebilir. Çünkü hindistan cevizi yağı cildinizi nemlendirmek için harika olan doymuş yağ oranı yüksektir. Güneş yanığı olan cilt kuru ve kaşıntılı olma eğilimindedir, bu nedenle hindistan cevizi yağı uygulamak cildinizin nemini tazeleyerek bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Güneş Yanığı İçin Kullanılır Mı?

Hindistan cevizi yağının özellikle güneş yanığına veya genel olarak yanıklara yardımcı olduğunu kanıtlayan hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Yine de, 2012'de yapılan bir araştırmaya göre, birinci derece yanığa losyonlar veya yüksek lipid (yağ) içeren diğer bileşiklerin uygulanması iyileşme süresini hızlandırabilir ve kuruluğu azaltabilir. Laurik asit, hindistan cevizi yağında bulunan doymuş bir yağdır. 2014 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, hindistan cevizinin antibakteriyel özellikleri, güneş yanığı sonrası enfeksiyon riskini düşürebilir. Aynı zamanda hindistan cevizi yağı anti-inflamatuar ve analjezik özelliktedir. Bu sayede vücut ısısını düşürebilir ve güneş yanığı olan bölgeleri serinletir. 

Hindistan cevizi yağı, 7.1 SPF'ye sahiptir. Yani güneş ışınlarından korumak için yeterli değildir. Bu yüzden dışarı çıkacağınız zaman en az 30 SPF'li güneş kremleri kullanmanız gerekir. Hafif yanıklar için, hindistan cevizi yağı kullanarak cildin kurumasını önleyebilir ve enfeksiyon riskini düşürebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağının güneş yanığı üzerindeki etkilerini tam olarak anlayabilmek için, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Uygulanır?

Hindistan cevizi yağını, güneş yanığının ilk belirtilerinde uygulamayın. Güneş yanığı olan bölgeye, 15 dakika boyunca soğuk kompres uygulayın. Bunun için yanık olan bölgelere soğuk nemli havlu yerleştirebilir veya buzu havluya sararak yanıklarınıza kompres uygulayabilirsiniz. Ayrıca güneş yanığı için serin bir duş almak da iyi bir fikir olabilir. Güneş yanığı olan cilt, iyice soğuduktan sonra, birkaç saat sonra, hindistan cevizi yağını cildinize sürebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağını güneş yanığı için kullanmadan önce bilmeniz gerekenler;

  1. Hindistan cevizi yağı, güneş yanığı için ilk tedavi yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Bununla birlikte, güneş yanığı olan cilt soğuk su veya soğuk kompres ile soğutulduktan sonra faydalı olabilir.
  2. Hindistan cevizi yağına karşı alerjik reaksiyonlar nadirdir ancak meydana gelebilir. Cildinize hindistan cevizi yağı uyguladıktan sonra kızarıklık, artan kızarıklık veya artan kaşıntı yaşarsanız, yağı kullanmayı bırakın ve tavsiye için doktorunuza başvurun.

Hafif güneş yanıkları tedavi olmaksızın birkaç gün içinde geçer. Bununla birlikte, ikinci veya üçüncü derece yanıklar tedavi gerektirebilir ve iyileşmesi daha uzun sürebilir. Güneş yanığı vücudunuzun çoğunu kaplıyorsa, kabarcıklara neden oluyorsa, baş ağrısı, ateş ve titreme gibi semptomlar eşlik ediyorsa, mide bulantısı ve kusma görülüyorsa, şişme, artan ağrı, irin akması veya kırmızı çizgiler gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurun. 

Şunlara da göz atın;

  1. Güneş yanığına ne iyi gelir?
  2. Güneş yanığı acısı ne kadar sürer?
  3. Evde hindistan cevizi yağı nasıl yapılır?
  4. Hindistan cevizi yağının faydaları nelerdir?
  5. Hindistan cevizi yağı cilde iyi gelir mi?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif