Hezaren Çiçeği (Delfinyum) Bakımı Nasıl Yapılır?
Hezaren çiçeği nasıl yetiştirilir? Evde hezaren bakımı nasıl yapılır? Hezaren çiçeğinin hikayesi nedir? İşte, rengarenk çiçekleriyle evinize zarif bir hava katacak hezaren çiçeği bakımı:

Hezaren, bilimsel adıyla Delfinyum olarak da bilinen bir çiçek türüdür. Yaz aylarında göz alıcı çiçekler açan Hezaren, tek veya çift çiçekler oluşturur. Genelde yaz sonu ve erken sonbaharda tekrar çiçeklerini açar. Zarif, uzun ömürlü ve çok yıllık bitkilerdir. 300'den fazla türü bulunan Hezaren çiçeği, genelde kolayca büyür. Çiçekleri pembe, mor, beyaz ve mavi renktedir. Genelde bahçelerde tercih edilen bu çiçeğin filizleri ve tohumları zehirlidir. Bu nedenle evde küçük çocuğunuz veya evcil hayvanınız varsa, çiçeği onların erişemeyeceği bir yerde yetiştirmeniz gerekir.

Hezaren Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Serin ve nemli iklimlerde gelişim gösterir. Çok sıcak ve kuru iklimleri sevmez. Rüzgar ve yağmurdan korunaklı bir yerde konumlandırılmalıdır.
  2. Güneşi seven bu çiçek, günde en az 6 saat güneş görmeli, ancak yakıcı öğlen güneşinden korunmalıdır.
  3. Hezaren çiçeğinin toprağı, organik maddeler bakımından zengin, humuslu, süzek, geçirgen ve nemli olmalıdır.
  4. Saksıda mutlaka drenaj delikleri bulunmalı ve boyutuna uygun geniş saksılar tercih edilmelidir.
  5. Özellikle yaz aylarında sık sık sulanması gerekir. Toprak daima nemli kalmalıdır. 
  6. Hezaren çiçeğinin saksısında yabani otlar çıkarsa, mutlaka temizlenmesi gerekir.
  7. Çiçeğe 3 haftada bir destekleyici besin takviyesi verilebilir.
  8. Çiçeğin sivri uçlarının kaliteli olması için, genç bitkilerden 2-3 sürgün, köklü bitkilerden ise 5-6 sürgün bırakabilirsiniz.
  9. Çiçeklenmeyi teşvik etmek için, çiçeklerin sivri uçlarını temizleyebilirsiniz.

Hezaren Çiçeği Tohumdan Ekilir Mi?

Hezaren çiçeği tohumdan yetiştirilebilir. Fakat tohumdan yetiştirmek zordur. Bu yüzden tohumlar yılın başında iç mekanda filizlendirilmelidir. Tohumlar filizlendirilmeden toprağa dikilirse, bir sonraki yıla kadar çiçek açmaz. Hezaren çiçeği, ilkbahardaki don tehlikesi geçtikten sonra ekilmeye başlanabilir. Bitkileri ekerken aralarında 30-80 cm boşluk olmasına dikkat edilmelidir. 

Hezaren çiçeklerine, sümüklü böcek ve akarlar yapışabilir. Bu yüzden düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca bitkide, külleme, bakteri, mantar, güneş yanığı, küf, beyaz leke ve yaprak lekesi gibi hastalıklar meydana gelebilir.

Hezaren Çiçeğinin Hikayesi

Hezaren çiçeğiyle ilgili 2 tür hikaye vardır. Bunlardan birincisi, Victoria zamanında sevgililerin birbirine Hezaren çiçekleri verdiği ve bu çiçeğin sadakat ve sevgili temsil ettiği yönündedir.

İkincisi ise, 1840'lı yıllarda 'Altına Hücum' döneminde zengin olma hayali kuran iki gençle ilgilidir. Kaliforniya seyahatinde bu iki gence yılanlar ve böcekler saldırır. Gençler, bu zararlı hayvanlardan kendilerini Hezaren çiçeği sayesinde korumuştur. 

Bu iki hikayenin doğruluğuna dair bir kanıt olmasa da, Hezaren çiçekleri zarif görünümleri ile hem iç mekan, hem de dış mekanda yetiştirilebilecek bitkilerden biridir.

Önemli Not: Bitkinin tohum ve filizleri toksik olduğu için, evcil hayvan ve küçük çocuklardan uzak tutulması önerilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Ülkelerin sembolü haline gelen çiçekler
  2. Doğdunuz aya göre favori çiçeğiniz
  3. Yatak odasında yetiştirilebilen çiçekler
  4. Para ağacı bakımı nasıl yapılır?
  5. Salon sarmaşığı bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!