Hepimiz bir restoranda pancar ve keçi peynirli salata sipariş etmeyi severken, evde yeniden yapmaktan çekinebiliriz çünkü kök sebzenin temas ettiği hemen hemen her şeyi ve her şeyi lekelediği bilinir. Bu güzel, canlı, yakut kırmızısı rengin sahibi olan betalainler, dokundukları her yerde o rengin bir kısmını bırakmaktan kendilerini alamıyorlar. Pancarınızı kesip pişirdiğinizde suda çözünen betalainler ellerinize, en sevdiğiniz kesme tahtasına, mermer tezgaha veya beyaz pantolonunuza bulaşabilir ve bom, temizlenmesi neredeyse imkansız bir lekeniz olur. Neyse ki, bu talihsizliği önlemenin bir yolu var.
Mutfağınızın kırmızıya dönme olasılığını en aza indirmek için pancarları tutarken eldiven giymelisiniz. Ek olarak, hazırlarken ahşap bir kesme tahtası kullanmak yerine, geride kalan pembe ve mor tonlardan kurtulmak için çamaşır suyu ile kolayca temizlenebilen plastik bir tahta düşünebilirsiniz.
Ancak, pancar için tahta kesme tahtanızı kullanmaktan başka seçeneğiniz yoksa, bu renk lekelerini önlemenin birkaç yolu vardır. İlk yapabileceğiniz, kesme tahtasını mumlu kağıtla hizalamaktır. Keserken pancarın pigmenti kesme tahtanız yerine bu kaplama üzerinde kalacaktır ve kağıdı dilimlerseniz, değiştirin. Ve yine de bazı kırmızı çizgilerle karşılaşırsanız, tahtaya biraz kaba tuz serpin ve yarım limon kullanarak tahtayı renk gidene veya neredeyse tamamen solana kadar ovalayın. Kesme tahtanızı yıkayın ve kullanıma hazır olacaktır.
Limonlar, pancar ellerinizi lekelediğinde veya kucağınıza düşüp giydiğiniz her şeyi kirlettiğinde de yardımcı olabilir. Elleriniz için, lekenin üzerine bir dilim limon sürün ve durulayın. Giyim söz konusu olduğunda, pancarın sıçradığı her yerde ön işlem olarak biraz limon suyu kullanın. Soğuk suyla durulamadan önce birkaç dakika bekletin. Bir su ve çamaşır deterjanı solüsyonu ile işlemden geçirin ve ardından her zamanki gibi yıkamaya devam edin.
Ancak limonlar her zaman işe yaramaz; Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra hala kirliyse leke çıkarıcı deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;