Baklava, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi olan baklavalar, hamurun incecik açılması, antep fıstığı veya cevizli harçla doldurulması ve ardından pişirilmesiyle hazırlanır. Son aşamada şerbetle buluşturulan baklava, soğuk bir şekilde servis edilir. Ancak baklava yufkasını açmak zahmetli olduğu için, son yıllarda hazır baklava yufkası kullanılmaya başlamıştır. İnce bir yapıya sahip olan baklava yufkaları, klasik yufkadan farklı olarak çabucak kuruyabilir. Bu yüzden baklava yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Paket içinde satılan hazır baklava yufkaları, ne yazık ki paket açıldıktan sonra hızlıca kurumaya başlar. Bu da yufkalara şekil verme işlemini zorlaştırır. Kuruyan yufkalar tepsiye dizerken yırtılır ve dağılmaya başlar. Bunu önlemek için, yufka paketlerini baklavayı yapacağınız zamana kadar açmayın. Paketi açtıktan sonra, yufkaların hepsini çıkarmak yerine tek tek çıkarın. Paketteki yufkaların üzerini hava geçirmeyen bir örtüyle kapatın. Bu sayede kurumasını yavaşlatabilirsiniz.
Baklava yapacağınız tepsiyi belirledikten sonra, hazır yufkaları tepsiye uygun boyutta kesmeniz gerekir. Yufkaların tepsiye tam oturması şekil ve lezzet bakımından çok önemlidir. Kenarlardan sarkan yufka, baklavanın daha sert olmasına yol açabilir.
Hem yufkaları, hem de tepsiyi yağlamak için tereyağı kullanabilirsiniz. 200 gramlık tereyağını bir tavaya alarak kısık ateşte eritin. Baklavanın üzerinde yanık izleri oluşmasını önlemek için, erittiğiniz tereyağının üzerindeki köpükleri mutlaka temizleyin. Ardından ılınması için bir süre bekleyin ve fırın tepsisini yağlayın.
Hazır baklava yufkalarını tepsiye 3 kat olarak yerleştirin. 3. kata eritilmiş tereyağı sürün. Belirlediğiniz katlarda yufkaların üzerine bolca ceviz veya antep fıstığı dökün. En üst kata kalan tereyağını boşaltın ve her tarafına gelmesini sağlayın. Pişirme işlemine geçmeden önce, yufkalarınızı kare şeklinde dilimleyin. Dilerseniz, çapraz keserek baklava deseni de verebilirsiniz. Baklavaları fırına atmadan önce fırını 190 derecede ısıtın. Tepsiye fırına attığınızda ısıyı 180 dereceye düşürün. Baklavaların altı ve üstü kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişirin.
Baklava yapmaya başlamadan önce şerbetinizi hazırlayın ve kenarda soğumasını bekleyin. Normalde el açması baklavaya sıcak şerbet dökülür ancak bu durum hazır yufka baklavaları için geçerli değildir. Hazır yufkalar daha hassas ve ince bir yapıya sahip olduğu için şerbeti sıcak dökmeniz baklavanın dağılmasına yol açabilir. Bu yüzden fırından çıkan baklavaya, soğuk şerbet dökün ve şerbeti çekmesi için en az bir saat bekleyin. Şerbetini çeken baklavayı dikkatlice tepsiden çıkararak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;