Haşlanmış Yumurta Besin Değerleri: Kalori, Protein ve Daha Fazlası
Yumurta bir protein ve besin deposudur. Birçok yemeğe eklenebilir ve çeşitli şekillerde hazırlanabilir. İşte, haşlanmış yumurta hakkında bilmeniz gerekenler:

Yumurta bir protein ve besin deposudur. Birçok yemeğe eklenebilir ve çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Yumurtaların tadını çıkarmanın bir yolu, onları kaynatmaktır. Haşlanmış yumurtalar harika salata sosları olur ve bir tutam tuz ve karabiberle tek başına yenebilir. İşte, haşlanmış yumurta hakkında bilmeniz gerekenler:

Besin Değerleri

Haşlanmış yumurtalar besinler, protein ve sağlıklı yağlar ile yüklenir. Bir büyük haşlanmış yumurta (50 gram) şunları sağlar:

  1. Kalori: 77
  2. Karbonhidrat: 0.6 gram
  3. Toplam yağ: 5.3 gram
  4. Doymuş yağ: 1,6 gram
  5. Tekli doymamış yağ: 2.0 gram
  6. Kolesterol: 212 mg
  7. Protein: 6.3 gram
  8. A Vitamini: Günlük Alımın %6'sı
  9. B2 Vitamini (riboflavin): Günlük Alımın %15'i
  10. B12 Vitamini (kobalamin): Günlük Alımın %9'u
  11. B5 Vitamini (pantotenik asit): Günlük Alımın %7'si
  12. Fosfor: 86 mg veya Günlük Alımın %9'u
  13. Selenyum: 15,4 mcg veya Günlük Alımın %22'si

Yumurtalar sunduğu tüm besinler için oldukça düşük kalorili bir besindir. Haşlanmış yumurta sadece 77 kalori, 5 gram yağ ve çok az miktarda karbonhidrat sağlar. Ayrıca yumurta başına yaklaşık 6 gram çok iyi bir yağsız protein kaynağıdır. Ayrıca, yumurtalar eksiksiz bir amino asit yelpazesi içerir, bu da onların eksiksiz bir protein kaynağı olduğu anlamına gelir. Haşlanmış yumurta ayrıca D vitamini, çinko, kalsiyum ve tüm B vitaminleri dahil olmak üzere çeşitli önemli besinler sunar. Özellikle iyi bir riboflavin (B2 vitamini) ve B12 vitamini kaynağıdır. Yumurtanın besin maddelerinin çoğu yalnızca yumurta sarısında bulunurken, yumurta akı esas olarak protein içerir.


Mükemmel Bir Yüksek Kaliteli Protein Kaynağı

Protein, kas ve kemik yapımı, hormon ve enzim üretimi dahil olmak üzere sağlığınızın birçok bileşeni için hayati önem taşır. Yumurtalar yaklaşık 6 gram yüksek kaliteli protein sağlar. Aslında yumurta, yiyebileceğiniz en iyi protein kaynaklarından biridir. Bunun nedeni tam protein profilleridir - yumurtalar dokuz temel amino asidin tamamını içerir. Yaygın bir yanılgı, proteinin sadece yumurta beyazında bulunmasıdır. Bununla birlikte, bir yumurtanın protein içeriğinin neredeyse yarısı yumurta sarısından gelir. Bu nedenle, yumurtaların sunduğu protein ve besinlerden yararlanmak için yumurtanın tamamının - sarısının ve tümünün - tadını çıkarmak en iyisidir.

Kolesterol Yüksek, Ancak Kalp Hastalığı Riskini Artırmıyor

Yıllar geçtikçe, yumurtalar yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kötü bir üne kavuşmuştur. Yumurtaların kolesterolle dolu olduğu doğrudur. Bir büyük haşlanmış yumurta, günlük günlük ihtiyacınızın %71'i olan 212 mg kolesterol sağlar. Bununla birlikte, son araştırmalar, diyet kolesterolünün kan kolesterolü üzerinde çok az etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çoğu insan için, diyet kolesterolü kalp hastalığı riski ile ilişkili değildir ve toplam kolesterolü veya "kötü" LDL kolesterol seviyelerini artırmaz. Aslında yumurta tüketimi "iyi" HDL kolesterolü artırabilir.

Beyin ve Göz Sağlığını Teşvik Edin

Yumurtalar, beyin ve göz sağlığını destekleyen önemli temel besinleri ve antioksidanları sağlar.

  1. Kolin

Kolin, vücudunuzdaki birçok kritik süreç için gerekli bir besindir. Vücudunuz kendi başına bir miktar kolin üretir, ancak büyük miktarlarda değil. Bu nedenle, eksiklikten kaçınmak için diyetinizden kolin almalısınız.

  1. Lutein ve Zeaksantin

Lutein ve zeaksantin, göz sağlığındaki rolleriyle en iyi bilinen iki antioksidandır. Gözünüzde birikebilen zararlı, oksijen kaynaklı serbest radikallerle savaşırlar. Lutein ve zeaksantinin katarakt oluşumunu yavaşlattığı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna (YBMD) karşı koruduğu gösterilmiştir. Gözlerinizi zararlı mavi ışıktan bile koruyabilirler. Yumurta sarısı, bu iki karotenoid için mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca, yumurta sarısının yağ profili nedeniyle vücudunuzun lutein ve zeaksantini çok iyi emdiği görülmektedir.


Haşlanmış vs Kızarmış

Sert haşlanmış yumurta, kabuksuz yumurtaların soğuk suyla dolu bir tencereye koyulması ve ardından sarısı katılaşana kadar kaynatılmasıyla yapılır. İlave tereyağı veya yağ olmadan pişirilirler. Öte yandan, sahanda yumurta, ek kalori ve yağ sağlayan ek tereyağı veya sıvı yağ gerektirir. Örneğin, bir büyük haşlanmış yumurta 77 kalori ve 5,3 gram yağ içerirken, bir büyük kızarmış yumurta 90 kalori ve 7 gram yağ içerir. Yağ ve kalori içeriği dışında, haşlanmış ve sahanda yumurtalar çok benzer vitamin ve mineral profillerine sahiptir. Protein ve besin miktarlarında farklılık göstermezler.

Şunlara da göz atın;

  1. Yumurtalı tarifler
  2. Yumurtanın iyi olup olmadığının anlamanın yolları
  3. Yumurta nasıl haşlanır?
  4. Mikrodalga fırında yumurta nasıl pişirilir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?