Hangi Bıçak Nerede Kullanılır?
Mutfakların demirbaşı bıçaklar, aslında şekil ve özelliklerine göre farklı kullanımlara sahiptir. Peki, hangi bıçak nerede kullanılır? İşte, bıçak çeşitleri ve kullanım alanları:

Bıçaklar, mutfağın en önemli eşyalarından biridir. Bıçakları doğru yerlerde kullanmak, yaptığınız yemeğin lezzetini doğrudan etkiler. Örneğin meyve bıçağıyla etleri doğramaya çalışmak hem daha fazla zorlanmanıza, hem de yaralanmalara yol açabilir. Aynı şekilde tırtıklı ekmek bıçaklarıyla balığın filetosunu çıkarmak imkansız bir hale gelebilir. Bu yüzden bıçak seçerken ve alırken, hangi amaçla kullanacağınıza dikkat etmeniz gerekir. 

  1. Soyma Bıçağı

Soyma bıçağı şekline baktığımızda da anlaşıldığı üzere sebzeleri soymak amacıyla kullanılır. Özellikle patates, havuç, kereviz gibi çukur köşelere sahip olan ve bu besinlerin kabuklarını soymak amacıyla kullanılan bir bıçak türüdür. Kıvrımlı bir şekle sahiptir.

  1. Meyve Bıçağı

Meyve bıçağı, diğer bıçaklara göre daha küçük bir boyuta sahiptir. Meyveleri soyma ve dilimleme amacıyla kullanılır. Ele oturan yapısıyla kolay ve rahat bir kullanıma sahiptir.

  1. Santoku Bıçağı

Japonca'da 3 katlı anlamına gelen bu bıçağın, aslında 3 işlevi vardır. Japon ve Asya mutfağında kesme, doğrama ve dilimleme gibi işlevleri yerine getirmek için kullanılır.

  1. Kemik Sıyırma Bıçağı

Kemik, sert yapısıyla zor parçalanan bir besindir. Etin kemikten kolayca sıyrılmasını sağlayan bu bıçak, uzun ince bir yapıya sahiptir. Eti sıyırırken bu bıçağın kullanılması, olası kazaların önüne geçmenizi sağlar. Ancak yine de kullanım aşamasında dikkat etmek gerekir.

  1. Fileto Bıçağı

Fileto bıçağı, özellikle balıkları temizlerken yaygın olarak kullanılır. Hem balığın üzerindeki pulların temizlenmesini, hem de balık etinin kılçıktan ayrılmasını sağlar. El becerisi ile birleştiğinde mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.

  1. Açık Peynir Bıçağı

Açık peynir bıçağı, özellikle yumuşak ve yapışkan peynirleri kesme amacıyla kullanılır. Delikli yapısıyla yumuşak peynirlerin kesim aşamasında parçalanmasını önler. Ayrıca peynirin muntazam bir şekilde dilimlenmesine yardımcı olur. Ucunda bulunan çatal, peynirleri birbirinden ayırmak için kullanılır.

  1. Kasap Bıçağı veya Satır

Kasap bıçağı, kemikli iri etlerin parçalanmasını sağlamak için kullanılır. Kasaplarda kullanıldığı için bu ismi alan satır, bütün bir haldeki etlerin bonfile, döş, kaburga gibi bölümlere ayrılmasını sağlar. Çok keskin ve ağır bir yapıya sahip olduğu için, genellikle profesyonel mutfaklarda kullanılır. Evlerde kullanılacaksa, çok dikkatli olmak ve bazı önlemler almak gerekir.

  1. Ekmek Bıçağı

Tırtıklı ve keskin bir yapıya sahip olan ekmek bıçağı, görünümü itibariyle testereye benzetilir. Sadece ekmek kesme işleviyle bilinse de, aslında pasta, kek, domates gibi hassas ürünlerin dağılmadan ve ezilmeden kesilmesine yardımcı olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Bıçak nasıl temizlenir?
  2. Bıçak temizlerken yapılan hatalar nelerdir?
  3. Bıçak neden körelir?
  4. Seramik bıçaklar nasıl bilenir?
  5. Mutfak bıçaklarının bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu
Leblebi Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?
Her Gün 1 Bardak Kefir İçersek Ne Olur?
Mutfak Robotu Ne İşe Yarar?