Hamur Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapmalıyız?
Hamur kızartılırken neden yağ çeker? Kızartma esnasında hamurun yağ çekmesi nasıl önlenir? İşte, hamur kızartırken yağ çekmesini önlemek için yapmanız gerekenler:

Çi börek, pişi, donut, lokma ve daha fazlası.. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan, çay saatlerini süsleyen, yedikçe yedirten hamur işleri, genelde kızartma veya fırınlama usulüyle pişirilir. Kalorisi yüksek olsa da, dayanamadan yediğimiz bu tarifler, hem unlu, hem de kızartma usulüyle pişiriliyorlar. Ancak kızartma esnasında içine çok fazla yağ çektiklerinde, lezzetleri kayboluyor. Tam da bu yüzden, hamur kızartırken yağ çekmesini önlemek için sizlerle paylaşmak istediğimiz birkaç ipucu var. 

Hamur Kızartılırken Neden Yağ Çeker?

  1. Hamurun kızartma aşamasında yağ çekmesinin başlıca nedeni, yağın yeterince ısınmamış olmasıdır. Soğuk yağın içine atılan hamur, daha fazla yağ çeker ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. 
  2. Yapım aşamasında hamurun kıvamını tutturamamak da yağ çekmesine sebep olur. Özellikle hamuru yeterince mayalandırmadıysanız veya dinlendirmediyseniz, daha fazla yağ çekecektir.
  3. Kızartma yağını birkaç kez kullandıysanız, bu durum da önceki yemeklerin tadının hamura geçmesine ve daha yağlı olmasına neden olur.
  4. Tavaya gerekenden daha az yağ koymak da, sebeplerden biridir. 
  5. Kullanacağınız tavanın modeli de oldukça önemlidir. Yanmaz yapışmaz tavalar, hamurun daha güzel pişmesini sağlar. 
  6. Kullanacağınız araç gereçlerin ıslak olması, hem hamurun yağ çekmesine, hem de yağın etrafa sıçramasına neden olur.

Hamurun Kızartırken Yağ Çekmesi Nasıl Önlenir?

  1. Öncelikle mutlaka kullanacağınız araç gereçleri kurulayın. Hiçbir yerinde ıslaklık kalmamasına dikkat edin.
  2. Kullanacağınız yağın daha önce kullanılmamış olmasına özen gösterin.
  3. Hamuru hazırlarken, içerisine az miktarda sirke ilave edin. Sirke, hamurun daha güzel kabarmasını sağlar ve yağ çekmesini önler. 
  4. Tavaya doğru miktarda yağ koyun ve hamuru pişirmeye başlamadan önce yağın kızdığından emin olun.
  5. Hamurları yağa attıktan sonra 10 saniye boyunca hiç dokunmayın. İlk renklerini aldıktan sonra ters yüz edin.
  6. Pişen hamurları kevgir yardımıyla alın. Böylece fazla yağı akacaktır.
  7. Pişirdiğiniz hamurları, kağıt havlu serili bir tabağın içine alın. Kağıt havlu, kızartmaların fazla yağını iyi bir şekilde çeker.

Şunlara da göz atın;

  1. Kurabiye hamurunu neden dinlendirmelisiniz?
  2. Ekmek hamuru nasıl dondurulur?
  3. Hamur daha hızlı nasıl mayalanır?
  4. Hamur nasıl yoğrulur?
  5. Böreklik hamur nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı