Hamilelikte Kereviz Yenir Mi?
Hamilelikte kereviz yemenin faydaları ve sakıncaları, kereviz nasıl yenmeli, kereviz bebeğin gelişimine katkı sağlar mı? İşte, Dr. Dyt. Ezgi Sakar Schoinas'tan hamilelikte kereviz yemenin etkileri:

Hamilelik bir kadının hayatındaki en önemli ve hassas olduğu dönemdir. Bu dönemde hem bebeğin gelişiminin sağlıklı olması, hem annenin yeteri kadar beslenmesi, ödem de fazla kilo alımının engellenmesi amacıyla kişilerin sağlıklı beslenme çabası daha da artar. Sağlıklı beslenme dediğimizde aklımıza hemen vitamin deposu ve lif kaynağı olan sebze ve meyveler gelmektedir. Bugün bu sebzelerden kerevizi ele alacağız.

Kerevizin hamilelikte birçok sağlık yararı olmakla beraber sakıncalı olabileceği durumlar da vardır. Biz öncelikle faydalarından başlayalım.

Hamilelikte Kereviz Yemenin Faydaları

Kereviz hamilelik sırasında;

  1. Vücudunuzdaki fazla suyu atmanıza yardımcı olur, çok iyi bir potasyum ve sodyum kaynağıdır.
  2. Ftalid içeriği sayesinde stres hormonlarını azaltır, kan basıncını düzenler ve kan dolaşımını iyileştirir.
  3. Yine ftalid içeriği sayesinde, kolesterol seviyesini en aza indirmeye yardımcıdır. Kerevizin lif içeriği de aynı şekilde kolesterole iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
  4. Anti inflamatuar etkisi sayesinde hamilelik esnasında oluşan eklem ağrılarının ve şişkinliğinin giderilmesine yardımcıdır. Yüksek kalsiyum içeriği, daha sağlıklı kemiklere sahip olmanızı sağlar.
  5. Yüksek C vitamini içeriği ve antioksidan etkisi sayesinde bağışıklığınızı güçlendirir.
  6. Kanser riskine karşı savaşan ftalidler, poliasetilenler ve flavonoidler açısından zengin bir sebzedir.
  7. Kereviz aynı zamanda iyi bir folik asit kaynağıdır ve hamilelikten 3 ay öncesi ve hamilelik sırasında folik asit kullanımı önemlidir.

Hamilelikte Kereviz Nasıl Yenir?

Kereviz, kökü ve sapı sayesinde yemeklerde kullanmak için çok yönlü bir sebzedir. Kök ve saplarını ayrı ayrı veya beraber de kullanabilirsiniz. Sapları smoothielerde, çorbalarda ve salatalarda kullanmak için gayet uygundur. Kereviz sapı suyu da yapılabilir. Fakat hamilelik süresince aşırı olacak şekilde tüketilmesi riskli olabilir. Kereviz kökünün ise zeytinyağlı yemeğini yapmak gayet çok lezzetli olacaktır. Yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılabilir, püre haline getirilebilir.

Hamilelikte Kereviz Yemenin Sakıncaları Nelerdir?

  1. Öncelikle tüketileceği durumlarda sebzenin çok iyi bir şekilde yıkanması gerekir. İyi yıkanmamış bir kereviz zararlı parazit ve bakteri içerebilir.
  2. Kereviz, rahime kan akışını hızlandırarak düşüğe ya da erken doğuma neden olabilir. Rahimde kasılmalara neden olarak doğum sancılarına ve doğumun başlamasına sebebiyet verebilir. Hamilelikte ilerleyen dönemlerdeki kereviz tüketimi, bebekte alerjik reaksiyonlar gelişmesine neden olabilir. Tabi ki bu bahsettiğimiz zararlar kerevizin çok fazla ve sık tüketildiği durumlarda meydana gelebilmekte.
  3. Hamilelik döneminde anneler üzerinde nasıl bir etki bıraktığına dair bilimsel çalışma henüz yoktur. Düşük dozlarda, yemeklerde kullanabileceğinizi söylemekle beraber kereviz tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Yazar:

Dr. Dyt. Ezgi Sakar Schoinas

instagram.com/dr.dyt.ezgisakar

Şunlara da göz atın;

  1. Gebelikte şeker yükleme testi nedir?
  2. Hamilelikte kabızlık neden olur?
  3. Hamilelikte midye yenir mi?
  4. Hamilelikte nar yenir mi?
  5. Hamilelikte kaçınılması gereken besinler

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!