Güneş Işınları Gözleri Nasıl Etkiler?
Güneşin zararlı ışınları, yalnızca cildi değil, göz sağlığını da etkiler. Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, göz dokularının zarar görmesine yol açabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.

Güneş ışınlarının içerdiği ultraviyole ışınları, özellikle yaz aylarında birçok tehlikeye yol açabilir. Uzun süre korumasız bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak, başta cilt olmak üzere vücudun farklı yerlerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Bu etkiler, göz dokularının zarar görmesine de yol açabilir. Gözlerin uzun süre UV ışınlarına maruz kalması, ciddi sorunlara yol açabilir.

Güneş Işınlarının Göz Sağlığındaki Etkileri

Güneş ışınlarının gözlere uzun süre temas etmesi, aşağıdaki sorunlara neden olabilir.

  1. Güneş yanığı: Göz yüzeyi, şeffaf kornea tabakasından oluşur. UV ışınları, korneada güneş yanığına benzer bir duruma sebep olabilir. Korneal fotokeratit olarak adlandırılan bu durum, gözde ağrı, kızarıklık, sulanma ve görme kaybına yol açabilir. 
  2. Katarakt: Uzun süreli UV ışınları, katarakt riskini artırır. Katarakt hastalığı, gözün doğal lensinin bulanıklaşmasıyla görme kaybına neden olabilir. Kataraktta görülen belirtiler; uzağı ve yakını görememe, ışıktan şikayet etme, bulanık görme, güneşli günlerde görüşün bozulması, göz yorgunluğu, göz numarasının sık sık değişmesi, renklerin zor algılanmasıdır.
  3. Glokom: Glokom, göz içi basıncının artmasıyla optik sinire zarar veren bir durumdur. İlerlemesi halinde görme kaybına yol açabilir. UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak, glokom riskini artırır. Glokom hastalığında bir anda yandaki nesneleri göremediğinizi fark edebilir, görüşlerinizin daha sisli olduğunu anlayabilirsiniz. Nadirde olsa gözde ağrı, gözde halkalar ve şiddetli baş ağrısı gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.

  1. Retina hasarı: Uzun süre UV maruziyeti, retinayı ekleyebilir ve maküler dejenerasyon riskini artırabilir. Retina hasarında görmede azalma, ani başlayan ışık çakmaları, cisimleri büyük veya küçük görme, göz önünde sinek uçuşması gibi belirtiler görülebilir.
  2. Pterjium: Güneş ışınları, gözün yüzeyinde pterjium dokusunun oluşmasına sebep olabilir. Bu durum, göz yüzeyinden başlayarak korneaya doğru büyüyebilir ve görme sorunlarına yol açabilir. Pterjiumda, gözde kaşıntı, yanma hissi, gözün beyaz kısmında lekelenmeler, ışığa karşı hassasiyet, göz kızarıklığı ve sulanması gibi semptomlar görülebilir.

Bu yüzden, gözlerinizi güneşin UV ışınlarından korumanız çok önemlidir. Güneşli günlerde güneş gözlüğü takmak, geniş kenarlı şapka kullanmak ve gözleri doğrudan güneş ışığından korumak gerekir. Güneşe maruz kalmaktan kaçınmak, göz sağlığını korumanıza yardımcı olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Göz seğirmesi neden olur?
  2. Göz kaşıntısı nasıl geçer?
  3. Göz tansiyonuna ne iyi gelir?
  4. Göz nezlesi neden olur?
  5. Göz sağlığımız için ne yapmalıyız?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu