Gripler Neden Geçmiyor?
Son günlerde toplumu ciddi anlamda etkileyen bir salgınla karşı karşıya olduklarını ifade eden Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Şuan neredeyse herkeste hastalık yapmayacak kadar bir Covid-19 virüsü mevcuttur. Bu ölümcül korona salgını için değildir. Solunum yolları virüslerine karşı korunmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına tekrar dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Hastanelere grip şikâyetiyle başvuran hastaların sayısının artış gösterdiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, yatağa düşürmeyen ama gününü zor geçirmesini sağlayan ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, eklem ağrısı gibi şikâyetlerle vatandaşların hastanelere başvurduğu söyledi.

Dolaşımda Birkaç Virüs Var!

Prof. Dr. Özkaya, yeniden maskeli günlere dönülebileceğinin sinyalini verdi, 'Son günlerde toplumu ciddi anlamda etkileyen bir salgın ile karşı karşıyayız. Halkımız arasında yatağa düşürmeyen ama günümüzü zor geçirmemizi sağlayan ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, eklem ağrısı gibi şikâyetler görülüyor. Bu hastalık aslında önce çocuklarda, okullarda başladı ve evlere taşındı. Çocuklar her zaman şanslıydı ama ebeveynler bu hastalığı zor atlatıyorlar. Halkın aklında ‘Bu bir grip virüsü mü?' sorusu var. Aslında toplumda bu tek bir virüs ile açıklanamıyor. Şuan dolaşımda olan birkaç virüs özellikle grip virüsü dediğimiz bu virüs, solunum yollarını etkileyen diğer virüsler ile beraber Covid'in komplike bir süper enfeksiyon olduğunu düşünüyoruz. Bu grip benzeri şikâyetlerin sebebine bakacak olursak, Covid'in bağışıklık sistemimizi gerçekten değiştirdiğini ve etkilediğini görüyoruz. Şuan neredeyse herkeste hastalık yapmayacak kadar bir Covid virüsü mevcut. Bu bizim bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkiledi. Pandemi öncesinde bizi hasta etmeyecek grip ve diğer solunum yolları virüsleri zeminde Covid'in olması nedeniyle bizi hasta etmeye başladı.' dedi.

Yatağa Düşürmüyor Ama Ayakta Kalmayı Zorlaştırıyor

Çok hızlı yayılan ve çok bulaşan bu salgının, insanları yatağa düşürmeyen ama ayakta durmasını zorlaştıran bir tür olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkaya, bu durumun çeşitli sebepleri olduğunu belirtti. 

'Son 3 yıl boyunca maske, mesafe ve hijyen kuralına uyup toplumda steril bir hayat sürdük. Haliyle vücudumuzun dış dünyadaki bakteri ve virüslere vücut yanıtımızın baskılandığını düşünüyoruz. Eğer böyle devam ederse, bu kış gerçekten ölümcül olmayacak düzeyde ama iş ve ev hayatımızı etkileyecek bir salgınla karşı karşıya kalabiliriz. Peki, bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Sanırım, maskenin geri gelme zamanı geldi. Bu ölümcül Covid-19 salgını için değil de, toplumda bulaşan solunum yolları virüslerine karşı korunmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına tekrar dönüş yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.'

Yazar:

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya

Şunlara da göz atın;

  1. Grip belirtileri nelerdir?
  2. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar
  3. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?
  4. Bağırsak parazitleri neden olur?
  5. Mide asidi neden olur?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı