Gribe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? 12 Öneri
Grip, özellikle kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Peki, gribe ne iyi gelir? İşte, Gribe karşı evde uygulamanız gereken 12 etkili yöntem:

Grip, influenza virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Grip semptomları genellikle yaklaşık bir hafta sürer, ancak en şiddetli semptomlar yalnızca iki ila üç gün boyunca ortaya çıkar. Özellikle kış aylarında kapalı mekanlardaki insan sayısı arttığı için, daha yaygın bir şekilde bulaşır. Grip iyileşmesine rağmen bağışıklığı zayıflattığı için, iyileştikten bir hafta sonra bile yorgunluk, öksürük ve halsizlik semptomları yaşayabilirsiniz. Gribi hızlı bir şekilde atlatmanın en iyi yolu dinlenmek ve susuz kalmaktır. Ancak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için deneyebileceğiniz birkaç ek şey daha var. Grip komplikasyonları riski taşıyorsanız, doktorunuza da danışmak isteyebilirsiniz. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre gribe karşı evde uygulayabileceğiniz yöntemlere geçebiliriz.

Not: Aşağıdaki yöntemler reçete niteliği taşımaz, yalnızca öneridir. Grip belirtileriniz varsa, en kısa zamanda doktora başvurmanız gerekir. 

  1. Evde kalın

Vücudunuzun grip virüsüyle savaşmak için zamana ve enerjiye ihtiyacı vardır, bu da günlük rutininizin ikinci plana atılması gerektiği anlamına gelir. İşten veya okuldan evde kalın ve kendinizi daha iyi hissedene kadar ayak işlerinizi askıya alın. Evde kalmak, iyileşmenize yardımcı olmasının yanı sıra, gribin topluluğunuzdaki veya iş yerinizdeki diğer insanlara yayılmasını da önler. Grip yaşlı yetişkinler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir, bu nedenle bulaşıcıyken başkalarıyla temastan kaçınmanız ve yüzeyleri ve kişisel eşyalarınızı düzenli olarak dezenfekte etmeniz hayati önem taşımaktadır.

  1. Su için

Gribin belirtilerinden biri terlemeye yol açabilen yüksek ateştir. Ayrıca kusma veya ishal nöbetleriyle de karşı karşıya olabilirsiniz. Vücudunuzun kaybedilen sıvıyı yerine koymak için bol miktarda sıvıya, hatta enfeksiyonla mücadele etmek için daha fazlasına ihtiyacı vardır. Su en iyisidir ancak bitkisel çaylar veya ballı çay da içebilirsiniz. Gün içinde yeterince su içmek, grip belirtilerinin hızla iyileşmesine yardımcı olur.

  1. Uykuyu ihmal etmeyin

Griple savaşırken vücudunuzun en iyi ilacı uykudur. Her zamankinden daha erken yatın ve uyuyun. Vücudunuzun iyileşmesi için daha fazla zaman tanımak için gün içinde de kestirebilirsiniz. Dinlenme ve uyku aynı zamanda zatürre gibi ciddi grip komplikasyonları riskinizi de azaltır.

  1. Nefese dikkat edin

Burun tıkanıklığı ve öksürük ile uyumak zor olabilir. Daha kolay nefes almak ve daha iyi bir gece uykusu çekmek için, ekstra yastık kullanın. Odanıza nemlendirici yerleştirin. Yatmadan önce sıcak bir duş almak burun tıkanıklığı semptomlarını giderebilir ve nefes alışverişinizi kolaylaştırabilir.

  1. Sağlıklı beslenin

Acınızı bir kase dondurma ve bir paket patates cipsi içinde boğmak isteyebilirsiniz, ancak vücudunuzun gripten kurtulmak için daha iyi beslenmeye ihtiyacı vardır. Taze meyve ve sebzeler, virüsle savaşırken bağışıklık sisteminizi güçlendiren önemli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlar.

  1. Havayı nemlendirin

Kuru hava semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Bir buharlaştırıcı veya nemlendirici havaya nem katar ve tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olabilir. Piyasada birçok çeşit nemlendirici ve buharlaştırıcı bulunmaktadır. Kendiniz için uygun bir nemlendirici alarak havanın kurumasını ve semptomlarınızı kötüleştirmesini önleyebilirsiniz.

  1. İlaçlarınızı ihmal etmeyin

Grip semptomları için mutlaka bir doktora başvurun ve reçeteli ilaçlarınızı almayı ihmal etmeyin. Doktorun önerdiği ağrı kesici ve ateş düşürücüler, grip belirtilerini hafifletmek için düzenli olarak kullanılmalıdır. 

  1. Mürver deneyin

Mürver yüzlerce yıldır soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılmaktadır. Plasebo kontrollü bir çalışmada, gün içinde mürver pastili tüketen grip hastalarında 48 saat sonra ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, burun tıkanıklığı ve öksürükte azalma görüldü. Doktorunuza danışarak sizin için uygun bir mürver pastili yazmasını isteyebilirsiniz. Ancak mürveri çiğ bir şekilde yemek mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir. Bu yüzden mutlaka doktorunuzdan yardım alın.

  1. Bir kaşık bal yiyin

Eğer bala karşı bir alerjiniz veya rahatsızlığınız yoksa, boğaz ağrısı ve öksürüğünüzü hafifletmek için bal kullanabilirsiniz. Balı bitki çayı ile karıştırabilir veya bir tatlı kaşığı balı üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz. Ayrıca ballı süt içmek de üst solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletecektir. Ancak balı bir yaşından küçük çocuklara vermemeniz gerektiğini unutmayın.

  1. Antiviral ilaçlar için doktora danışın

Antiviral ilaçlar yalnızca reçeteyle satılır, bu nedenle önce bir doktora görünmelisiniz. Bu ilaçlar genellikle gribe bağlı komplikasyon gelişme riski yüksek olan kişiler için ayrılmıştır. Bu ilaçlar virüsün büyümesini ve çoğalmasını engeller. Belirtiler ortaya çıktıktan sonraki 48 saat içinde alırsanız en iyi sonucu verirler.

  1. Grip aşısını düşünün

Grip aşısı, yılın belli dönemlerinde hastane ve sağlık ocakları tarafından yapılır. Doktorunuza danışarak grip sezonu başlamadan önce grip aşısı yaptırmayı düşünebilirsiniz. Grip aşısı, yıl içinde gribe yakalanma riskinizi azaltır.

  1. Pozitif kalın

Duygularımızın ve tutumlarımızın fiziksel olarak nasıl hissettiğimizi ne kadar etkilediğini sıklıkla unutuyoruz. Olumlu düşüncelerle tıkalı burnunuzu açamayabilir veya ateşinizi düşüremeyebilirsiniz, ancak hastalığınız sırasında olumlu bir tutum sergilemek genel iyileşmenize yardımcı olabilir. Kendinizi iyi hissettiğinizde, semptomlarınız da yavaş yavaş azalmaya başlayabilir. Bu yüzden gün içinde enerjinizi yükseltmeye çalışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Gripler neden geçmiyor?
  2. Grip belirtileri nelerdir?
  3. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar nelerdir?
  4. Soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları
  5. C vitamini soğuk algınlığına iyi gelir mi?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Sushi Besin Değerleri: Sushi Çeşitleri ve Kalori Değerleri
Sabahları Aç Karnına Çörek Otu Yerseniz Ne Olur?
Makyaj Fırçası Nasıl Temizlenir?
Mavi Hindiba Çayı Faydaları Nelerdir?
İskandinav Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?