Göz Kapakları Neden Şişer?
Göz kapakları neden şişer ve nasıl geçer? Göz kapağı şişliği nasıl giderilir? Göz kapağı şişliği belirtileri nelerdir? İşte, göz kapağı şişliğinin nedenleri ve tedavisi:

Günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan göz kapağı şişliği, arpacık, enfeksiyon ve alerji kaynaklı bir sorundur. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen bu şişlik, bazı durumlarda daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Göz kapağındaki şişlik bazen tek gözde, bazen ise iki gözde birden görülebilir. Ağrı, acı ve görme duyusunun kısıtlanmasına yol açan göz kapağı şişliği, kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olabilir.

Göz Kapağı Şişliği Neden Olur?

  1. Arpacık

Göz kapağında bulunan bezlerden birinin enfeksiyon kapması halinde görülen arpacık, halk arasında 'it dirseği' ismiyle de bilinir. Arpacık ilk çıktığında ağrılı ve kaşıntılı bir tümsek oluşturur. İlerleyen günlerde bu tümsek sivilceye benzer bir görünüm alır. Hem üst, hem de alt göz kapağında görülebilir. Arpacık çıktığında, bu lezyon asla patlatılmamalı ve sıkılmamalıdır. Makyaj malzemeleri ve kremler kimseyle ortak kullanılmamalıdır. Eğer birden fazla arpacık çıkarsa, ateş, görme problemleri gibi belirtiler de görülebilir.

  1. Alerjiler

Göz kapağında şişliğin en yaygın nedenlerinden biri de alerjilerdir. Alerjiler kaşıntı, kızarıklık ve göz sulanması gibi belirtilerle de görülebilir. Polen, toz gibi alerjenler göz kapağındaki şişliği arttırabilir. Bu durumdan korunmak için, alerjiye neden olan şeyler ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin polen alerjisi olan bir kişi, bahar aylarında dışarıda geçirdiği süreyi kısıtlamalıdır. 

  1. Ağlamak

Şiddetli ve uzun süreli ağlamalar, göz kapağında yer alan ince damarların çatlamasına yol açabilir. Bu da göz kapağındaki şişliğin nedenlerinden biri olabilir. Ayrıca ağladıktan sonra yeterli miktarda su tüketilmemesi, şişliğin artmasına neden olur.

  1. Yorgunluk

Uykusuzluk ve yorgunluk göz kapağının şişmesine neden olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, günlük su tüketiminin yeterli olmaması da göz kapağı şişliğini tetikler.

  1. Şalazyon

Görünümü arpacığa benzeyen şalazyon, göz kapağı kisti olarak adlandırılır. Şalazyon, göz kapağında bulunan yağ bezinin tıkanmasıyla ortaya çıkar. Şalazyon kisti genellikle birkaç gün içerisinde geçer. Ancak bazı durumlarda göz kapağında ciddi bir şişliğe neden olacak kadar da büyüyebilir. Büyük şalazyonlar şiddetli ağrı ve görme kaybı gibi belirtilere yol açabilir ve en kısa sürede doktora muayene edilmesi gerekir.

  1. Kozmetik Ürünler

Makyaj malzemelerinin göze kaçması, göz ve çevresinin tahriş olmasına neden olur. Bu durumda göz çevresinde şişlik, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca kozmetik ürünlere karşı alerjiniz varsa da, bu durumlar görülebilir. Özellikle kalitesiz kozmetik ürünlerinin kullanılması cilt ve göz sağlığı için tehlikelidir.

  1. Blefarit

Göz kapağı iltihabı olarak da bilinen blefarit, kronik bir hastalıktır. Göz kapağında görülen bu iltihaplanma bazı zamanlarda azalıp artabilir. İltihaplanma dönemlerinde göz kapağı şişliği yaygın olarak görülür.

  1. Gözyaşı Kanalının Tıkanması

Gözyaşı kanalı tıkanırsa, gözyaşı akamaz. Bu durum göz kapağının şişmesine ve kızarmasına yol açabilir. Bu sorunu yaşayan kişilerde sabahları çapak oluşumu artar ve gözleri açmak zorlaşabilir. Özellikle yenidoğan bebeklerde görülen bir problemdir. Gözyaşı kanalı tıkanması genelde kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurulmalıdır.

  1. Göz Enfeksiyonları

Enfeksiyon nedeniyle görülen konjonkvit, genelde 7-10 gün arasında iyileşir. Çoğu zaman kendiliğinden düzelse de, şiddetli ağrılar varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Göz Kapağı Şişliği Belirtileri Nelerdir?

  1. Göz kaşıntısı,
  2. Işığa duyarlılık (fotofobi),
  3. Şişliğin derecesine bağlı olarak görmenin engellenmesi,
  4. Gözlerde sulanma ve buna bağlı olarak aşırı gözyaşı üretimi,
  5. Göz kızarıklığı,
  6. Göz akıntısı,
  7. Kuru göz sendromu,
  8. Gözlerde ağrı en yaygın belirtilerdir.

Göz Kapağı Şişliği Nasıl Geçer?

  1. Kompres uygulamak: Günde 2 kez gözlerin üzerine temiz ıslak bir havlu koyulması ve 15 dakika bekletilmesi gerekir. Ayrıca havlu yerine ılımış çay poşetleri veya çayla ıslatılan göz pamukları da yerleştirilebilir.
  2. Gözün yıkanması: Kompres uygulamasından sonra gözlerin nazikçe yıkanması gerekir. Bunun için göz kapakları bebek şampuanı (göz yakmayan şampuan) ve ıslak bir bez yardımıyla silinir. Ardından göz kapakları bol suyla yıkanır. 
  3. Makyaj yapmama: Göz kapağındaki şişlik ve diğer belirtiler geçinceye kadar göze makyaj uygulanmamalı, doktorun önerdiğinin dışındaki kremler kullanılmamalıdır.
  4. Gözü dinlendirme: Göz kapağındaki şişlik geçene kadar kontakt lens kullanılmaması önerilir. Gözde ağrı varsa, uzun süre televizyon, telefon gibi ışıklı ekranlara bakılmamalıdır. Göz kapaklarının üzerine ılık çay poşeti yerleştirilmeli ve gözlerin dinlenmesi sağlanmalıdır. Kaşıntı varsa, eller yıkanmadan gözlere dokunulmamalı, mümkün olduğunda kaşınmamalıdır.


Önemli Not: Verilen yöntemler göz kapağı şişliği belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir, kesin bir tedavi içermez. Göz kapağındaki şişliğin nedenini bulmak ve en doğru tedaviyi uygulamak için, kısa süre içinde doktora başvurulması gerekir.

Göz Kapağı Şişliği İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

  1. Belirtiler 48 saatten daha uzun sürüyorsa,
  2. Görme değişmeye veya kaybolmaya başladıysa,
  3. Görüş alanınızda uçuşan noktalar veya siyah noktalar çıkıyorsa,
  4. Ağrı ve belirtiler şiddetleniyorsa,
  5. Şişkinliğin içerisinde yumru oluşmaya başladıysa,
  6. Göz hareketi zorlaşmaya başladıysa en kısa sürede doktora başvurun.


Şunlara da göz atın;

  1. Gözlere iyi gelen yiyecekler
  2. Göz altı morlukları nasıl geçer?
  3. Uçuk neden olur?
  4. Eldeki biber yanmasına ne iyi gelir?
  5. Evde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı