Gıda Alerjileri Nelerdir: En Çok Görülen 8 Besin Alerjisi
Gıda alerjisi nedir, belirtileri nelerdir? Gıda alerjisi nasıl teşhis edilir? En çok görülen gıda alerjileri hangileridir? İşte, en çok görülen 8 gıda alerjisi:

Bağışıklık sistemi, yediğiniz veya içtiğiniz bir şeye anormal bir tepki verdiğinde, bu durum gıda alerjisi olarak adlandırılır. Gıda alerjisi, cildi, solunum, gastrointestinal sistemi veya kardiyobasküler sistemleri etkileyebilir. Gıda alerjisi, anne karnından itibaren başlayarak insan hayatını etkileyebilir. Yapılan araştırmalara göre, toplumun en az %20'sinin alınan bir besinin kendisini rahatsız ettiğine inandığı gösterilmektedir. Ancak besin alerjilerinin sıklığı çocuklarda %2-8, yetişkinlerde ise %1 civarındadır. Bu oran nüfusta %2 oranında görülür. 


Gıda Alerjilerinin Belirtileri Nelerdir?

Gıda alerjisi belirtileri, hafif ve şiddetli arasında değişiklik gösterebilir. Bazı alerjiler aniden ortaya çıkarken, bazıları birkaç saat içinde gelişebilir. Gıda alerjisi, özellikle solunumu etkilediği durumlarda yaşamı tehdit edici olabilir. Astımı olan kişilerde gıdaya karşı ölümcül alerjik reaksiyon riski artar. 

Gıda Alerjisinin Hafif Belirtileri;

  1. Burun akıntısı veya tıkanması
  2. Hapşırma
  3. Kaşıntılı sulu gözler
  4. Ciltte döküntü
  5. Şişme
  6. Karın krampları
  7. İshal
  8. Yorgunluk, kas zayıflıkları, eklem ve kaslarda ağrı
  9. Uyku hali, sersemlik, durgunluk


Şiddet Gıda Alerjisi Belirtileri (Anafilaksi);

  1. Nefes almada zorluk
  2. Dilin, dudakların veya boğazın şişmesi
  3. Kurdeşen (lekeli, kaşıntılı, kabarık döküntüler)
  4. Mide bulantısı ve kusma
  5. Baş dönmesi, baygınlık
  6. Kalp çarpıntısı, nabzın hızlı atması, düzensiz nabız
  7. Ateş, üşüme, karıncalanma, morarma

En Yaygın Gıda Alerjileri

  1. Süt


Çocukların yaşamlarının ilk zamanlarında karşılaştıkları inek sütü, her 100 çocuktan 3'ünde alerjik reaksiyonlara neden olur. İnek sütü, özellikle çocuklarda en çok görülen besin alerjisidir. Sağlıklı bir bebeğe inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal, kusma, huzursuzluk ve dışkıda kan gibi belirtiler görülürse, inek sütü alerjisi akla gelebilir. Süte ek olarak tereyağı, peynir, muhallebi, yoğurt, margarin gibi süt ürünleri de kullanılmamalıdır.

  1. Yumurta


Yumurta da, sıklıkla tüketilen ve yaygın olarak görülen gıda alerjilerinden biridir. Yumurta beyazına karşı olan alerji, sarıya oranla daha fazladır. Yumurta alerjisi, genellikle bebeklikte ve çocuklukta görülür. Egzama, kaşıntı ve deri lezyonlarının görülme ihtimali yüksektir. 

  1. Yer Fıstığı


Çocukların yer fıstığına karşı alerjisi, nadiren gelişir. Bu yüzden de genellikle ömür boyu sürer. Fıstık alerjileri, özellikle ciddidir. Nadir olsa da, fıstık alerjisi anaflaksiye neden olabilir. Bu durumda nefes alma kısıtlanır ve kalp durması görülebilir. Acil tıbbi müdahale gerektirir. 

  1. Balık


Güçlü alerjilerdir, ani ve zorlu belirtilere neden olurlar. Astım ve egzamaya ek olarak, sindirim sistemi alerjilerine de yol açabilirler. Köpek balığı, vatoz, morina balığı, sardalya, uskumru ve ton balığı, en çok alerjiye neden olarak balıklar arasındadır. 

  1. Kabuklu Deniz Ürünleri


Karides, kalamar, yengeç, salyangoz, deniz tarağı, midye, istiridye ve ahtapot, besin alerjisine neden olabilir. Deniz ürünü tüketildikten sonra gözde kaşıntı, kızarma, deride lezyonlar görülebilir. Ayrıca anaflaksi de görülebilir. 

  1. Buğday


Buğday ve mısır, diğer besinlere göre daha fazla alerjik reaksiyona sebep olabilir. Buğday alerjisi olan kişilerin kepek, ekmek kırıntısı, bulgur, kraker, kuskus, durum buğdayı, gluten, makarna, erişte ve nişastayı beslenmesinden çıkarması gerekir. 

  1. Kuruyemişler


Ceviz, badem, kaju gibi bazı kuruyemişler, tıpkı yer fıstığında olduğu gibi alerjiye neden olabilir. Kuruyemişlerden oluşan tüm besinler, alerjiyi tetikleyebilir. 

  1. Soya


Soya ürünleri de besin alerjisine yol açabilir. Soya unu, soya sütü, soya yağı, tofu ve tempeh gibi soya ürünleri, diyetten çıkarılmalıdır. 


Not: Kendinizde veya çocuğunuzda gıda alerjisi olup olmadığını öğrenmek için, alerji testi yaptırabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?
  2. Gıda boyaları güvenli mi?
  3. Hangi plastikler sağlıklı?
  4. Ispanak zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı