Yemek yaparken sık sık kullanılan zeytinyağı, kalp ve damar sağlığını koruyan bir besindir. Kolesterolü dengeleyen zeytinyağı, en sağlıklı yağların başında gelir. Türk mutfağında çok sevilen zeytinyağı, sarmalara, dolmalara, sebzelere ve salatalara eklendiğinde lezzetini ikiye katlar. Ancak tereyağı ve bal da olduğu gibi, zeytinyağının da sahteleri üretiliyor. Sahte zeytinyağı ise sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Tam da bu yüzden, zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz bazı testler var. İşte, zeytinyağına uygulanan basit testler:
Zeytinyağının hakiki olup olmadığına baktıktan sonra nefis yemekler hazırlamak istiyorsanız, zeytinyağlılar sayfamıza göz atın.
Hakiki zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.
Bir çay bardağının yarısına zeytinyağını doldurun. Üzerine bardak doluncaya kadar tuz ruhu ekleyin. Bardak dolmasına rağmen tuz ruhuyla bütünleşmiyor ve sarı rengini koruyorsa gerçektir. Zeytinyağı sahteyse, sıvının rengi pembeye dönmeye başlar.
Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için tadım testi uygulayabilirsiniz. Bir çay kaşığı zeytinyağının tadına bakın. Gerçek zeytinyağı boğazda yakıcı bir his bırakır ve bu his mideye kadar inmez. Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir.
Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlardan uzak durmak gerekir.
Şunlara da göz atın;