French press, zengin ve lezzetli kahve elde etmenin ideal bir yoludur. Demleme işlemi manuel olduğundan, French press kullanmak kahvenizi demleme şeklinizle ilgili her şeyi ayarlamanıza olanak tanır. En sevdiğiniz kızartmanın mükemmel sertliğini ve lezzetini demlemede ustalaşmaya çalışıyorsanız, French press doğru yoldur.
Orijinal adı olan cafetière ile de bilinen Fransız basını ilk olarak 1850'lerde yaratıldı. Popülaritesi ilk olarak 1950'lerin ortalarında arttı ve lezzetli bir ev kahvesi hazırlamanın kolay bir yolu olarak bugün hala oldukça popüler. French press kullanmak zaman alıcı bir iş olmasa da, mükemmel bir fincan kahve yapmanın en iyi yollarını bulmak birkaç denemeyi gerektirebilir. Hemen hemen her sabah içtiğiniz kahvenin lezzetini zayıf bir fincan hazırlıyorsanız ve nerede hata yaptığınızı merak ediyorsanız, bu yazıda French press kahvenizin gücünü ve lezzetini iyileştirmenin birkaç yolu var.
Preslenmiş kahvenin lezzetini arttırmanın en basit yollarından biri, onu daha uzun süre demlemektir. Kahveniz çok açıksa (ve karışım acı değilse), kahveyi daha uzun süre preste bekleterek daha iyi bir tat elde edebilirsiniz. Dört ila beş dakika genellikle en tatlı noktadır; bu, kahve telvelerinizi fazla demlemeden, kahvedeki yağların tamamen serbest kalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, kahvenizden gerçekten maksimum sertlik elde etmeye çalışıyorsanız, altı dakikadan sekiz dakikaya kadar demlenmeye bırakabilirsiniz. Bu bazen inatçı kızartmalardan ekstra lezzet çıkarmaya yardımcı olabilir. Kahvenizi çok uzun süre demlemek acı hale getirebileceğinden, önce birkaç kez beş dakika denemenizi öneririz. İdeal demleme süresini, bir fincanı önce dört dakika demleyerek ve daha sonra her seferinde bir dakika artırarak test edebilirsiniz.
French press'teki su-kahve oranı da lezzet kaybına katkıda bulunabilir. Demlemeye çalıştığınız kahve miktarına göre çok fazla su (veya çok az çekirdek) kullanıyorsanız, yalnızca zayıf bir fincan kahve elde edersiniz. Kullandığınız su miktarını azaltmak (veya öğütülmüş kahve miktarını artırmak), kahvenizden daha fazla lezzet elde etmenize yardımcı olabilir. Daha fazla miktarda kahve pişirmeyi planlıyorsanız, daha fazla kahve eklemek, yaptığınız kahve miktarını azaltmadan aradığınız lezzeti elde etmenize yardımcı olacaktır.
Kahve çekirdekleriniz bayatsa demlemeniz zayıf olacaktır. Taze kahve çekirdeklerinin üzerinde bol miktarda doğal yağ bulunur; bu yağlar yavaş yavaş demlendikleri suya salınarak güçlü, lezzetli bir kahve ortaya çıkar. Ancak zamanla bu yağlar kuruyacak ve kahve çekirdekleriniz (veya öğütülmüş haliniz) bir zamanlar demlendiğinde olduğu gibi aynı miktarda lezzet yaymayacaktır; bu nedenle kahve çekirdeklerinizi çok fazla öğütmemelisiniz.
Bir kahve çekirdeği paketini açtığınızda, genellikle en fazla birkaç hafta dayanır. Daha fazla çekirdek kullanmayı denediyseniz ve hala alışılmadık derecede zayıf kahveler demliyorsanız, kahve çekirdeklerinizi yeni bir paket ile değiştirmelisiniz. Farklı kahve evlerinin farklı önerileri olabileceğinden kahvenizin raf ömrünü de kontrol ettiğinizden emin olun.
Her kahve yapma metodunda farklı şekillerde öğütülmüş çekirdek kullanır. Kullanılan ekipmana göre çekirdeklerin büyüklüğü farklılık gösterir. Ekstra ince telveler bazı kahve makineleri için harikadır, ancak French press daha büyük ölçekte kahve telvesi gerektiren bir demleme stilidir. Bu, kahvenizin demlenmesi bittikten sonra hiçbir kahve telvesinin filtreden geçmemesini sağlayacaktır.
Herkes iyi bir sıcak kahveyi sever, ancak French press'inize soğuk su ekleyerek kahvenizin soğumasını beklerken zamandan tasarruf edeceğinizi düşünüyorsanız, çekirdeklerinizden en fazla tadı alma fırsatını kaçırıyorsunuz demektir. Sıcak su bile işe yaramaz; bu French press'e özel değildir, ancak kahvenin öğütülmüş kahvesinden en fazla lezzetin alınmasını sağlamak için kahvenin en iyi şekilde on derecelik bir sıcaklık aralığında demlenmesi gerekir. Kahve demlemek için en iyi su sıcaklığı yaklaşık 90 derecedir. Bu, tam sıcaklığı ölçmek için bir termometre kullanılarak veya suyu demlemek için kullanmadan önce ayrı olarak kaynatılarak elde edilebilir. İkinci yöntemi planlıyorsanız, suyu kaynadığı anda ocaktan alın.
French press'i temizlemenin birçok yolu vardır; en yaygın olanı sürahiyi sabun ve suyla doldurmak ve filtreyi temizlemek için içine daldırmaktır. Günlük temizlik için bu fazlasıyla yeterli. Ancak kahve yağları zamanla yavaş yavaş birikebilir; her gün aynı kızartmayı kullanıyor olsanız bile; bu yağlar sonunda kokuşacak ve demlemenizin tadını etkileyecektir. Yağlı bir makinede demlemeye devam ederken, taze demlemelerinizin eski yağları emmesine izin vermiş olacaksınız. Bu, demleme süresi kısa olsa bile kahvenizin acılaşmasına ve fincanınızın tadının değişmesine neden olabilir.
Kahve telveleri demlenirken yavaş yavaş suyu emer, ancak suya ilk daldırıldıklarında, kahve telvelerinin bir kısmı demlendikleri suyun dibine batmadan önce bir süre yüzebilir. Kahve telveniz demlediğiniz ilk dakika içinde iyice karışırsa, lezzetinin çoğunu kaçırıyor olabilirsiniz. Kahve telveleri dibe doğru çökünce kahvenin hazır olduğunu anlayabilirsiniz.
French press'te lezzet elde etmenin popüler bir yolu, kahvenin orijinal lezzet profilinin bir parçası olmasa bile, kahve telvesine demlenirken birkaç baharat eklemektir. Baharatlar kahvenizin lezzetini yükseltmeye yardımcı olabilir ve bunları demlemeden önce eklemek baharatların kahveye yayılmasına yardımcı olarak partinin lezzetini artırır. Özellikle doğal olarak acı kahve çekirdeklerini dengelemek veya sabah kahveleri için yeni lezzet profilleri yaratmak isteyenler arasında popülerdir. Kahvenin yanına çok yakışacak pek çok baharat vardır ancak bu, kullandığınız kahvenin lezzet profiline göre de değişebilir. Tarçın, kakao tozu, karanfil veya zencefil, French press'e eklenecek popüler baharatlardan bazılarıdır.
Bakınız; Kahveye ekleyebileceğiniz baharatlar
Limon, portakal gibi kahvenin doğal lezzetini ortaya çıkarmasıyla bilinir. Bir dahaki sefere French press demlemeyi tercih ettiğinizde öğütülmüş kahvenize limon veya portakal kabuğu ekleyebilirseniz daha dengeli bir tat elde edebilirsiniz. Kahvenize narenciye eklemenin en güzel yanı, her türlü kavurmada lezzeti ortaya çıkarmasıdır; daha hafif kavrulmuş çekirdekler genellikle narenciye ile iyi bir tat uyumuna sahip olurken, narenciye de iyi bir koyu kavrulmuşun gücünü ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır.
Şunlara da göz atın;