Flan Vs. Panna Cotta: Fark Nedir?
Son dönemlerin popüler ve lezzetli iki tatlısı flan ve panna cotta… Birbirinden lezzetli bu iki tatlının farkları nelerdir?

Flan ve panna cotta, beğenilen, sevilen lezzetlerdendir. Son zamanlarda oldukça popüler olan iki tatlıdır. Yapımı çok kolay olan bu mini tatlıların tadı da inanılmaz. Kadifemsi bir pürüzsüzlükle tatlı ve rahatlatıcıdırlar, her seferinde bir ısırıkla kalbinizi çalarlar. Belki de ara sıra birbirleriyle karıştırılmalarının, hatta aynı türle karıştırılmalarının ana nedenlerinden biri budur. Ancak yan yana yerleştirildiğinde bu iki yemeği birbirinden ayırmakta sorun yaşamazsınız.

Jöle benzeri görünümleri biraz benzer olsa da, turta ve panna cotta aslında çok farklı tatlara ve dokulara sahiptir. Ayrıca çok farklı renklerde ve spesifik mutfağa bağlı olarak farklı soslar da mevcuttur. Bu özellikler malzemelerdeki, pişirme yöntemlerindeki ve tabii ki kökenlerdeki temel farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Bu yönleri daha derinlemesine incelediğimizde bunların gerçekten iki seçkin tatlı olduğuna şüphe kalmayacaktır.

Flan Nedir?

Flan, kökeni antik Roma'da ortaya çıkan, daha sonra İspanyollar tarafından rafine edilen ve ardından hızla Latin Amerika'nın mutfak mirasına entegre edilen bir yumurtalı muhallebidir. Öncelikle yumurta, süt, şeker ve vanilyadan yapılır. Farklı mutfaklarda bu içerik listesinde ince ayarlar ve değişiklikler olabilir. Örneğin Porto Riko'da flan de queso'da ekstra zengin bir tat ve doku için krem peynir kullanılıyor. Ayrıca tropik bir dokunuş için hindistancevizi sütü kullanan flan de coco da var. Meksika'da, sonbaharda sıklıkla tüketilen balkabaklı bir yaratım olan flan de calabaza'yı bulacaksınız.

Çeşitleri ne olursa olsun börekler genellikle benzer şekilde yapılır. Malzemeler birlikte karıştırılır ve dibine karamel sos serpilmiş bir tavaya dökülür ve ardından eşit ısı dağılımını sağlamak ve pıhtılaşmayı önlemek için genellikle su banyosunda pişirilir. Fırından çıkıp ters çevrildiğinde bu altın renkli tatlı, parlak kehribar renginde karamel sosuyla kaplanır. Ana maddesi yumurta olan bu ürün, karamel sosun derin tatlılığıyla zenginleştirilmiş, zengin, tereyağlı bir tada sahiptir. Doku açısından kremsi ve pürüzsüz olup, kremaya benzer bir yumuşaklığa sahiptir. Sunum olarak hem küçük hem de büyük kalıplar kullanıldığı için avuç içi boyutundan Bundt pastası şekline kadar çeşitli boyutlarda bulabilirsiniz. En çok karamel sos kullanılsa da üzerini kuru meyveler, çikolata sosu, kahve, krem şanti ve daha fazlasıyla süsleyebilirsiniz.

Panna Cotta Nedir?

Panna cotta, zamanla dünya çapında çok sevilen bir İtalyan lezzeti olarak bilinir. "Panna cotta" adı, İtalyanca'da "pişmiş krema" anlamına gelir ve bu, hazırlama yöntemini mükemmel bir şekilde açıklar. Krema, süt, vanilya özü, şeker ve jelatin karışımı ocakta kaynatılır, küçük kaplara dökülür ve birkaç saat soğumaya bırakılır. Daha çeşitli bir lezzet profili için meyve şurubu, narenciye kabuğu rendesi veya diğer bileşenlerle de tatlandırılabilir.

Panna cotta, merkezde sütlü vanilya tadı ve arkadan bakan yumuşak, çiçeksi notalarla daha yumuşak tarafa doğru eğiliyor. Beraberindeki malzemeye bağlı olarak meyveli, cevizli ve diğer çeşitli lezzet notalarını da taşıyabilir. Bu İtalyan tatlısı, damak tadınızı saran ipek gibi hissettiren, zarif ve tatlı bir doku sergiliyor; yumuşak tatlı notalarını mükemmel bir şekilde tamamlıyor.

Panna cotta neredeyse yalnızca küçük porsiyonlarda gelir. Meyve kompostoları, kuruyemişler, dondurulmuş meyveler, bir tutam taze ot veya yaratıcı olmak istediğiniz herhangi bir şeyle süslenebilir. Orta Doğu mutfağında genellikle gül suyu, antep fıstığı veya nar taneleri ile servis edilir. Asya ülkeleri için pandan şurubu veya safran gibi özel malzemeler de benzersiz bir tat yaratmak için kullanılıyor. Bu tatlı, onu sonsuz derecede ilginç kılan ve tekrarlanmamasını sağlayan çok yönlülüğü ile deneyler için mükemmel bir boş tuvaldir.

Şunlara da göz atın;

  1. Krem karamel vs flan farkı nedir?
  2. Panna cotta tarifleri
  3. Kremalı tatlılar
  4. Meyveli tatlı tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri