Fırın tepsileri şimdiye kadar icat edilen en çok yönlü mutfak aletleri arasındadır. Büyük olasılıkla, etleri ve kümes hayvanlarını, balık ve deniz ürünlerini, sebzeleri ve fırın ekmeklerini, kurabiyeleri ve daha fazlasını kavurmaktan her şey için bunları her zaman kullanırsınız. Tek bir tepside bütün bir yemeği bile yapabilirsiniz. Sizler için fırın tepsisi nasıl temizlenir anlattık. İşte, fırın tepsisi nasıl temizlenir:
Fırın tepsilerinizi sık kullanırsanız, bir süre sonra deforme olacaktır. Özellikle kenarlarda ve köşelerde fırınlanmış, koyu kahverengi veya siyah parlaklık olabilir. Fırın tepsinizin yeni gibi parlamasını istiyorsanız, sizlere neler yapabileceğinizi anlattık.
Yiyecekleri bir fırın tepsisinde yağ kullanarak kızarttığınızda veya pişirdiğiniz yiyecekler (kavrulmuş et ve kümes hayvanları gibi) zaten yağlıysa, bu katı ve sıvı yağlar tavanın yüzeyinde polimerize olur. Bu polimerizasyon, bir dökme demir tavayı baharatladığınızda tam olarak olan şeydir. Isıtıldığında, bu yağ asitleri tavanın metaline kimyasal olarak bağlanır, bu nedenle sıradan bulaşık sabunu ve ovma onu çıkarmaz.
Tavanızdan bu tabakayı çıkarmak için, onu zorla kazımanız gerekir ve bu, aşındırıcı bir sıyırıcı ile birlikte dirsek gresi anlamına gelir. Neyse ki, bazı günlük ev malzemeleri ve temizleyicileri kullanarak bu katmanı gevşetebilir ve ovmayı biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.
Temizdense kirli tepsinin aslında yemeklerinizi daha iyi hale getirebileceğini unutmamalıyız. Bir kere, kurabiye ya da kızarmış patates gibi koyu renkli bir tavada pişirilen yiyecekler, temiz, pırıl pırıl bir tavaya göre daha iyi kızarır. Bunun nedeni, koyu renklerin daha fazla ısı emmesidir. Daha koyu sac tavalar da daha hızlı ısınır, bu da ürünlerin daha hızlı pişmesi anlamına gelir.
Sadece bu değil, aynı zamanda dökme demir tencerelerde olduğu gibi, tepsilerinizde yapışmaz bir kaplama oluşturur, yani yağlamanız veya parşömen kullanmanız gerekmez. Çerezler ve diğer pişmiş ürünler hemen kayacak.
Burada açıklanan her yöntem, tavaya bir çeşit temizleyici veya temizlik maddesi uygulamayı, bir süre oturmasını ve ardından fırçalamayı içerecektir. Ne kadar fırçalamanın gerekli olduğu, kullandığınız yönteme, ne kadar süreyle oturmasına izin verdiğinize ve tencerenin ne kadar kirli olduğuna bağlı olacaktır.
Bu yöntem, tavanızı yüzde 5 ila 10 amonyak içeren seyreltilmiş bir su çözeltisi olan ev tipi amonyak ile doldurmayı içerir. Tavanızın kenarları yoksa, sıvı döküleceğinden bu yöntem işe yaramaz. Tavayı büyük bir çöp torbasına koyun, tavayı amonyak çözeltisiyle doldurun, ardından torbayı bağlayın ve bir gece bekletin. Ardından sabun ve ılık suyla durulamadan önce süzün, durulayın ve bir bakır veya çelik ovma pediyle ovun. Bu yöntemi iyi havalandırılan bir alanda kullandığınızdan emin olun.
Tavayı bolca kabartma tozu ile kaplayın ve ardından bir macun yapmak için yeterince beyaz sirke dökün. Bu macunu tavanın yüzeyine eşit olarak yayın ve bir gece bekletin. Ardından macunu kazıyın ve atın, bir ovma pediyle ovalayın ve ılık su ve sabunla durulayın.
Bir öncekiyle aynı yöntemi kullanın, yalnızca sirke yerine hidrojen peroksit kullanıyorsunuz. Tavayı bol miktarda kabartma tozu ile kaplayın, ardından peroksit ile püskürtün veya bir macun oluşturmak için kabartma tozu üzerinde dikkatlice gezdirin. Yüzeye eşit şekilde sürün, bir gece bekletin, kazıyın, fırçalayın ve durulayın.
İşte burada işler gerçekten ilginçleşmeye başlıyor. Fırın temizleyici, pişirme kaplarını temizlemek için yapılmamıştır, ancak fırınınızın içindeki pişmiş yağı çözmek için yapılmıştır. Bu, fırın tepsisindeki pişmiş yağı da çözeceği anlamına gelir. Karışımın gece boyunca bekletilmesini gerektiren önceki yöntemlerden farklı olarak, fırın temizleyici 30 dakikadan daha kısa sürede çalışır. Aslında, bundan daha uzun süre oturmasına izin vermek tavanıza zarar verebilir. Fırın temizleyicisini tavanın tüm yüzeyine püskürtün ve 20 ila 30 dakika bekletin. Daha sonra bir süngerle silin. Tüm bu pişmiş gres sıvılaşacak ve hemen silinmelidir. Daha sonra sabun ve su ile iyice temizlediğinizden emin olun.
Evet, ketçap. Tencerenizi bir çeşni ile temizlemek düpedüz tuhaf görünebilir, ama gerçekten işe yarıyor! Ketçaptaki asit, pisliği gevşetmeye yardımcı olurken, ketçapın kalınlığı, asidin gerçekten sihrini yerine getirebilmesi için yerinde kalmasına yardımcı olur. Tavanızı ketçapla yağlayın ve özellikle köşelere ve kenarlara doğru sürün. Gece boyunca oturmasına izin verin, ardından ovalayın, durulayın, yıkayın ve parıldayan fırın tepsinize hayran kalın.
Şunlara da göz atın;