Fibromilyalji Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji nedir, nasıl tedavi edilir? Yaşam kalitesini oldukça kötü etkileyen fibromiyalji hastalığını Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu sizler için anlattı.

Fibromiyalji, kas ve kemik ağrısı, hassasiyet ve genel yorgunluk adı verilen kronik bir hastalıktır. Fibromiyalji semptomları kişiden kişiye değişir, bu nedenle test veya analiz yapılması mümkün değildir. Hastalığın bilinen net bir nedeni olmadığı için diğer hastalıklarla karıştırılma riski çok yüksektir. 

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji henüz iyi bilinen bir hastalık değildir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu hastalığın nedeni keşfedilmiştir. Tetikleyiciler şu şekildedir; önceki enjeksiyonlar, genetik faktörler, fiziksel ve duygusal travma, stres ve kişilik yapısı bunların birer parçasıdır. 


Fibromiyalji hakkında birkaç teori var. Bu teorilerden en çok kabul gören, çeşitli faktörlerin beynin ağrı eşiğini düşürmesidir. Başka bir teoriye göre sinirler uyaranlara daha duyarlı hale gelir ve kişinin ağrı eşiği düşer. Ağrının kaynağı bilinmese de fibromiyalji atakları ilgisiz hastalıkların sonucu olabilir. Bu durumlarda beyin ve sinir sistemi ağrı sinyallerini yanlış yorumlayarak aşırı tepki verir ve hasta daha fazla ağrı hissedebilir. 

Belirtiler şu şekildedir;

  1. Uyku problemleri
  2. Yorgunluk
  3. Baş ağrısı
  4. Kaygı
  5. Depresif ruh hali
  6. Egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulma
  7. Alt karında ağrı
  8. Kulaklarda çınlama
  9. Nefes zorluğu
  10. Odaklanma sorunları


Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?

Tetik nokta adı verilen alan fibromiyalji tedavisi için kullanılır. Ağrı bölgesinden bölgeye değişen bu noktalara hafif baskı uygulayarak ağrının kaynağını bulmaya çalışır. Bazı tetik noktaları; başın arkası, omuzların üstü, göğüs üstü, dizler, kalçalar, dirseklerdir. 


Fibromiyaljinin tek bir standart tedavisi henüz olmadığı için bu hastalığın tedavisinde kişilere özel multidisipliner programlar düzenlenmelidir. Uzman hekim incelemesi sonucunda hastanın ihtiyacına göre uygulanacak olan lazer, tekrarlayıcı enjeksiyonlar, proloterapi ve nöral terapi yöntemlerine karar verilir. Bu tedavi yöntemlerinin amacı kişilerin şikayetçi olduğu ağrıların azaltılması ve düzenli tedavi sonrasında ağrıların ortadan kaldırılmasıdır. 


Fibromiyalji tedavisinde amaç hastanın ağrıyı kontrol etmesini sağlayarak yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu, yaşam tarzı değişiklikleri ve uyuşturucu kullanımını içeren iki aşamalı bir süreçtir. Tıbbi tedavi, kişinin semptomlarına ve rahatsızlığına göre doktor tarafından belirlenir. Ayrıca tamamlayıcı tıbbi yöntemler olarak akupunktur, yoga, meditasyon, bilgi terapisi ve fizik tedavi kişiden kişiye farklılık gösterse de etkili sonuçlar üretebilmektedir. 


Yazar:

Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

alikemalerdemoglu.com.tr/ozgecmis


Şunlara da göz atın;

  1. Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Karaciğer yağlanması nedir?
  3. Bilek ağrısının kırık mı burkulma mı olduğunu anlamanın yolları
  4. Bel ağrısı neden olur?
  5. Karın ağrısı nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi