Fast Food Tüketmenin Çevreye Olan Zararları
Fast food tüketmek, yalnızca insan sağlığına değil, aynı zamanda çevreye de zarar veriyor. Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak fast foodların çevreye olan zararlarını anlattı..

Fast food tüketiminin obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklara davetiye çıkararak sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini biliyoruz. Peki ya çevreye olan etkilerini biliyor musunuz?

  1. Küresel Isınmaya Neden Oluyor:

Taze, sağlıklı, organik ve sürdürülebilir gıdaların tüketici fiyatlarının fast food ürünlere göre çok daha yüksek olması insanları fast food gıdaları tüketmeye itiyor. Fast food restoranlarının fazla miktarlarda ucuz hayvansal ürün talebi de fabrika çiftçiliğinin yaygınlaşmasına neden oluyor. Fabrika çiftçiliği ciddi miktarlarda karbondioksit salınımına neden olmasının yanında, küresel ısınmaya karbondioksitten yaklaşık 20 kat daha elverişli bir sera gazı olan metan üretimine de neden oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2006 tarihli bir raporuna göre, fabrika çiftçiliği tüm küresel metan emisyonlarının %37'sini üretiyor.

  1. Ambalaj Atıkları:

Fast food restoranları pipet, kutular, torbalar gibi çok fazla gıda ambalajı kullanılır. Bu ambalaj atıkları tüm çöplerin büyük bir kısmını oluşturarak çevreyi ciddi oranda kirletir. Fast food restoranlarında sıklıkla kullanılan strafor kapların çözünmesinin yaklaşık 900 yıl sürdüğünü biliyor muydunuz?

  1. Su Kirliliği:

Fast food endüstrisinde kullanılan hormonlar, ilaçlar, gübreler ve diğer patojenlerin su kaynaklarına sızmasıyla balıklar ölüyor, ekosistemler bozuluyor ve su kaynaklı hastalık salgınları artıyor.

  1. Gezegenimizi Koruyalım!

Özetle, fast-food endüstrisinin karbon ayak izi, yakıt tüketimi, ambalaj ve gıda atıkları, su kirliliği ve uçucu organik bileşiklerin emisyonu, dünyadaki yaşamın sürdürülebilirliği için yıkıcı bir şekilde zararlıdır. Bireysel olarak fast food tüketimini tercih etmemek, gezegenimizi korumak için atılabilecek ilk adımlardan biri olabilir.


Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

linkedin.com/in/aslihan-kucuk

instagram.com/uzmdytaslihankucuk


Şunlara da göz atın;

  1. Hamburger sağlıklı mı, zararlı mı?
  2. Sağlıklı pizza tarifleri
  3. Dengeli ve sağlıklı beslenme
  4. Sağlıklı tatlı tarifleri
  5. Sağlıklı yemek tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Sufle’nin Tarihçesi ile Ortaya Çıkış Hikayesi
Hangi Burç Hangi Bitki Çayını Sever?
Teff Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir?
Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir?
Ançüez Nedir, Hangi Balıktan Yapılır?
Gıdalardaki Laktik Asit: İyi Mi Kötü Mü?