Sütlaç, sütlü mutfak kültürlerinde bulunabilen bir tatlı türüdür. Türk mutfağında en yaygın yapılan ve en çok tanınan tatlılardan biridir. Ana malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Gerçek sütlaç yapımında sübye de kullanılır. Ancak meyvelerle hazırlanan farklı çeşitleri de mevcuttur. İşte, mutlaka denemeniz gereken 12 nefis sütlaç tarifi:
Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan damla sakızlı sütlaç, damla sakızının eşsiz aromasıyla birlikte sunulur. Üzeri tarçın ile süslenir. Ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Meksika sütlacı olarak da bilinir. Koyulaştırılmış süt ve su kullanılarak hazırlanır. Tarçın ve karanfil aromasıyla zenginleştirilir. Malzemeler çok fazla karıştırılmamalıdır.
Meyve aroması sevenler için nefis bir önerimiz var. Pirinç, süt ve frambuaz ile hazırlanan bu tatlının üzeri meyve parçaları ve antep fıstığı ile zenginleştirilir.
Trabzon'un köylerinden biri olan Hamsiköy, sütlacı ile ön plana çıkmaktadır. 2017 yılında coğrafi işaret alan hamsiköy sütlacı, tam yağlı süt ve fındık ile hazırlanır.
Hint mutfağıyla özdeşleşmiştir. Yapımında kakule, karanfil, kaju gibi farklı malzemeler kullanılır. İsteğe göre safran veya vanilya çubuğu da eklenebilir.
Çikolata Şefi Gamze Baş'tan mutlaka denemeniz gereken bir tarifimiz var. Yulaf, beyaz çikolata ve karadut ile hazırlanan bu sütlacın içinde pirinç kullanılmamaktadır. Buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.
Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan kavun ile nefis bir sütlaç hazırlamaya ne dersiniz? Ortalama 30-35 dakika içinde hazırlanan kavunlu sütlacı, küçük kavun dilimleri ile süsleyebilirsiniz.
Süte ek olarak kefir ve krema kullanılan bu sütlaç, koyu bir kıvama sahiptir. Üzeri böğürtlen, frambuaz gibi mevsim meyveleri ile süslenir. İsteğe göre dondurma eşliğinde servis edilir.
Güney Asya sütlacı olarak bilinen mango sticky rice, Tayland mutfağıyla özdeşleşmiştir. Mangoyla nefis bir tarif hazırlamak isteyenler için idealdir. Klasik süt yerine hindistan cevizi sütü kullanılır.
Nohut, kuru üzüm, mercimek gibi bakliyatlarla hazırlanan yörük sütlacı, hem doyurucu, hem de lezzetlidir. İçinde kullanılan malzemeler nedeniyle aşureye de benzetilir.
Elma, portakal ve kayısı ile hazırlanan meyveli sütlaç, fındık ve kuş üzümü ile zenginleştirilir. İsteğe göre mevsim meyvelerini de tercih edebilirsiniz.
İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Tekirdağ ve Karaman yörelerinde tercih edilen bir tatlıdır. Astarı için safran veya zerdeçal kullanılabilir. Koyu bir kıvama sahiptir.
Sütlü tatlılar arasında özel bir yere sahip olan sütlaç, birçok farklı teknikle hazırlanabilir. Cevizli ve çilek soslu sütlaç lezzetli ve dokusu ile sizi kendine hayran bırakacaktır. Fırın sütlacın karamelize tadı ve dondurmanın uyumuna bayılacaksınız. Sade dondurma ve fındık parçaları ile servis edebilirsiniz. Şunlara da göz atın;