Batı cephesi, evin azda olsa güneş alabilen bir cephesidir. Ancak doğu cepheye göre daha az güneş aldığı için, özellikle güneş seven bitkilerin bu alanda yetiştirilmesi zordur. Batı cephesinde, akşam güneşini seven ve bakımı kolay bitkilere yer verilebilir. Özellikle sarmaşık türleri ve sukulent çeşitleri az güneş ışığıyla gelişim gösterdiği için evin batı cephesine yerleştirilebilir.
Kalanşo bitkisi, pembe, beyaz, sarı, turuncu gibi farklı renkli çiçekleriyle evlere çok yakışır. Bakımı kolay olsa da, bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde kısa sürede solabilir. Kalanşo çiçeği havadar ve aydınlık ortamları sever. Bu yüzden düzenli olarak havalandırılan odalarda yetiştirilmesi önerilir. Soba, kalorifer gibi ısıtıcı kaynaklarından uzak bir noktaya yerleştirilmelidir. Düzenli olarak sulanması ve kuruyan çiçeklerin mutlaka budanması gerekir. Ortamın çok sıcak veya çok soğuk olması, kalanşo gelişimini olumsuz etkiler.
Bakınız; Kalanşo bakımı nasıl yapılır?
Görünümüyle boncukları anımsatan bu çiçek, özellikle yüksek bir duvara asılarak yetiştirilir. Aydınlık ortamları seven bu bitki, iç veya dış mekanda bakılabilir. Boyu uzadıkça saksı içine sarmal bir şekilde yatırılmalıdır. Güneşe doğrudan maruz kalmayı sevmediği için, batı cephesinde bir duvara asılabilir. Geçirgen toprakları seven bu çiçek, gün içinde az miktarda güneş almalıdır. Ilıman ve nemli bölgelerde daha iyi gelişim gösterir.
Bu bitki, 15-30 derece arası sıcaklıkta gelişim gösterir. Yaz aylarında balkonda, kış aylarında ise iç mekanda yetiştirilebilir. Hava akımlarından çabuk etkilenen bu çiçek, cereyan ve rüzgara maruz bırakılmamalıdır. Haftada bir gün sulanan para çiçeği, batı cephesinde gelişim gösterebilir.
Bakınız; Para çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Az ışıkta bile yaşayan bu bitkinin bakımı ve çoğaltılması kolaydır. İç mekanda yeterli ışık olmadığı için minik yapraklar halinde büyür. Bol ışık alan yerlerde ise yaprakları daha büyüktür. Salon sarmaşığı düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Toprağı kurumadıkça sulama yapılması önerilmez. Humuslu, organik ve geçirgen topraklardan hoşlanır.
Bakınız; Salon sarmaşığı bakımı nasıl yapılır?
Batı cephede en kolay yetiştirebileceğiniz bitki, kılıç çiçeğidir. Susuzluğa ve hava koşullarına karşı dayanıklı olan paşa kılıcı, aydınlık ortamları sever. Bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Geçirgen, havadar ve humuslu topraklarda yetişir. Paşa kılıcı, suyu ve besinleri depolayarak kullanır. Bu yüzden sulama işlemi toprak kurudukça yapılmalıdır. Havayı temizleyen bitkilerden biridir.
Bakınız; Kılıç çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Şunlara da göz atın;