Evde Biberiye Nasıl Yetiştirilir?
Biberiye, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan besinlerden biridir. Peki, evde biberiye nasıl yetiştirilir? İşte, adım adım biberiye yetiştirme teknikleri:

Biberiye, ballıbabagiller familyasının en çok tanınan üyelerinden biridir. İğneye benzeyen yaprakları ve keskin aromasıyla yemeklere lezzet katmak için sıklıkla kullanılır. Çiçeklenme döneminde mor çiçeklere dönüşen bu bitki, olgunlaştıkça biberiyenin kendine has görünümünü almaya başlar. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Biberiyeyi, evde yetiştirmek ve taze taze dalından toplamak istiyorsanız sizi böyle alalım. 

Biberiye Nasıl Yetiştirilir?

  1. Saksı seçimi: Biberiye yetiştirmek için yuvarlak veya dikdörtgen şeklinde saksılar kullanabilirsiniz. Saksının drenaj delikleri olmasına çok dikkat edin. 
  2. Toprak seçimi: Biberiye, kumlu ve torf bakımından zengin toprakları sever. Bu yüzden organik maddeler bakımından zengin toprakları tercih edebilirsiniz. Toprağı saksıya döktükten sonra, biberiye tohumlarını aralıklı bir biçimde yerleştirin. Üzerini toprakla örtün ve hafifçe bastırın. Ardından ilk can suyunu verebilirsiniz. 
  3. Işık ve ortam: Biberiye bitkisi, soğuk havaları çok fazla sevmediği için aşırı rüzgarlı ve soğuk havalarda iç mekanda yetiştirilmesi önerilir. Sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında ise bahçe, balkon gibi açık alanlarda yetiştirebilirsiniz. Biberiyenin ortalama 6 saat kadar güneş ışığı alması gerekir. Ancak ortam sıcaklığının 25 derecenin üstünde olması önerilmez. 
  4. Bitkinin doğru bir şekilde gelişmesi için, saksıyı iki günde bir çevirin. Bu sayede her yeri eşit miktarda güneş ışığı alacaktır. 

  1. Sulama: Suyu ve nemi seven bu bitkinin yaz aylarında 2-3 günde bir sulanması gerekir. Toprağın tamamen kurumasına izin vermeden sulama işlemi yapılabilir. Kış aylarında ise haftada bir kez olacak şekilde sulama yapabilirsiniz. 
  2. Eğer biberiyeniz küçükse, yaprakların üzerine sprey şişesi yardımıyla su püskürtebilirsiniz. Nem, biberiyenin daha verimli gelişmesini sağlar. Ancak sulama esnasında aşırıya kaçmamaya çok dikkat edin. 
  3. Saksı değişimi: Biberiyenin saksı değişimi, yılda bir kez olacak şekilde yapılabilir. Saksı değişimi için ideal zaman, Nisan ayıdır. Ancak biberiye bitkisi 5 yaşını doldurduktan sonra, saksı değişimini 3-4 yılda bir yapabilirsiniz. Saksı değişimi sırasında toprağın üst katmanını alıp yeni toprak ilave edebilirsiniz. Köklerin hava alabilmesi için, saksıyı değiştirirken toprağı çok sık doldurmamanız gerekir. 
  4. Çoğaltma: Çelikle çoğaltma yöntemi için, biberiyenin dallarından köküne kadar dikkatlice bir çelik ayırın. Aldığınız çelikleri 15 gün suda bekleterek köklenmesini sağlayın. Köklenme başladıktan sonra, farklı bir saksıyı toprakla doldurun ve yeni çeliklerinizi bu saksıya ekin. 

Şunlara da göz atın;

  1. Pırasa nasıl yetiştirilir?
  2. Roka nasıl yetiştirilir?
  3. Brokoli nasıl yetiştirilir?
  4. Kekik nasıl yetiştirilir?
  5. Ispanak nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk