Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi

Kahve yapmak her geçen gün daha popüler bir hale geliyor. Peki, kahve yaparken kullanılan terimlerin kaçını biliyorsunuz? İşte, kendi evinin baristası olmak isteyenler için mutlaka öğrenmeniz gereken 37 kahve terimi:
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
15 Kasım 2024, 15:22

Kahve, dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biridir. İster evde kendinize kahve hazırlayın, isterseniz de bu işi profesyonel olarak yapmaya çalışın bilmeniz gereken bazı terimler var. Özellikle kahvenin öğütülüp bardağa kadar uzanan yolculuğunda hiç bilmediğiniz terimlerle karşılaşıyorsanız sizi böyle alalım. İşte, kahve dünyasında en çok kullanılan terimler:

Americano

  1. Americano: Espresso shot üzerine sıcak su eklenerek yapılan, filtre kahveye benzer ancak daha yumuşak bir kahve. (Bknz: Americano tarifi)
  2. AeroPress: Manuel bir kahve demleme yöntemi. Öğütülmüş kahve sıcak suyla preslenerek kağıt filtre ile demlenir.
  3. Arabica: Dünya kahve üretiminin büyük çoğunluğunu oluşturan, aromatik ve asiditesi yüksek bir kahve türü. (Bknz: Arabica çekirdeğinin özellikleri)
  4. Asidite: Kahvedeki serbest asit konsantrasyonu ölçüsüdür. 1 ile 10 arasında değişir ve kahve aromasının gücünü tanımlar. Sayı ne kadar düşükse, kahve o kadar az acı olur.

barista

  1. Barista: Kahve hazırlama ve servis etme konusunda eğitim almış profesyonel kahve uzmanı. (Bknz: Nasıl barista olunur?)
  2. Blend: İki veya daha fazla orijinal kahvenin karışımına verilen isimdir.
  3. Blooming (Çiçeklenme): Kahve demleme işleminde sıcak suyun taze çekilmiş kahveye ilk döküldüğü aşama. Bu aşamada karbondioksit çıkarak köpürme oluşur.
  4. Body (Gövde): Kahvenin damakta bıraktığı yoğunluk ve ağırlık hissi. Kahvenin "dolu dolu" ya da "hafif" olduğunu tanımlar.
  5. Cascara: Kahve meyvesine denir. Kahve çekirdeği ayrıştırıldıktan sonra, kabuklu kısmından cascara çayı yapılabilir.
  6. Cezve: Türk kahvesi demlemek için kullanılan ocak üstü ekipmanıdır. Genelde bakır malzemeden üretilir. Uzun bir sapı bulunur. 
  7. Chemex: 3. nesil demleme ekipmanıdır. Kum saatine benzeyen bir görünümü vardır. Filtre kağıdı ile demleme yapılabilir. (Bknz: Chemex nasıl uygulanır?)

cold brew

  1. Cold Brew: Soğuk veya oda sıcaklığındaki suyla uzun süre demlenen, soğuk servis edilen kahve. (Bknz: Cold brew nedir?)
  2. Crema: Espresso çekiminde kahvenin üstünde oluşan, tat ve aroma yoğunluğu yüksek kremsi tabaka.
  3. Cupping: Kahve tadımı anlamına gelir; kahve uzmanları tarafından kahvenin özelliklerini analiz etmek için yapılır.
  4. Decaf: Kahve çekirdeklerinin çeşitli işlemlerden geçirilerek kafein oranının azaltılmasına denir. (Bknz: Decaf kahvenin özellikleri nelerdir?)
  5. Demleme Oranı: Kahve ve su miktarının oranı. Demleme süreci boyunca elde edilen lezzeti doğrudan etkiler.
  6. Double Shot: Tek espresso çekiminden iki kat daha fazla kahve kullanılarak yapılan daha yoğun espresso.
  7. Ekstraksiyon: Kahve ve suyun birbirine karıştırılmasıyla başlar. Çekirdek aromasının suya geçmesi ve kahvenin demlenmesini sağlaması durumuna denir.

espresso

  1. Espresso: İnce öğütülmüş kahveden, yüksek basınç altında hızlıca çekilen yoğun kahve. (Bknz: Espresso nasıl yapılır?)
  2. Flat White: İnce bir katman halinde mikro köpük ile kaplanmış espresso bazlı sütlü kahve. (Bknz: Flat white nasıl yapılır?)
  3. French Press: Öğütülmüş kahve üzerine sıcak su eklenip belirli süre bekletildikten sonra preslenen manuel demleme yöntemi. (Bknz: French press nasıl temizlenir?)
  4. Grind Size (Öğütme Boyutu): Kahve çekirdeklerinin boyutuna göre çekilme inceliği. Espresso için ince, French Press için kalın öğütülmesi gerekir.
  5. Kafein: Kahvede doğal olarak bulunan, uyarıcı etkisi olan kimyasal bileşen.
  6. Latte: Bir shot espresso üzerine bol miktarda buharda ısıtılmış süt ve mikro köpük eklenerek yapılan kahve. (Bknz: Latte nasıl yapılır?)
  7. Macchiato: Bir shot espresso üzerine az miktarda köpük veya süt eklenerek yapılan yoğun kahve. (Bknz: Macchiato nasıl yapılır?)

moka pot

  1. Moka Pot: İtalyan usulü espressoya yakın yoğunlukta kahve yapan ocakta kullanılan demleme aleti. (Bknz: Moka pot nasıl kullanılır?)
  2. Origin: Kahvenin kökenini ifade eder. Kahvenin yetiştiği ülke gibi detayları içerebilir.
  3. Ristretto: Espresso çekiminde su miktarının yarıya düşürülmesiyle yapılan, yoğun ve sert aromalı bir shot. (Bknz: Ristretto nasıl yapılır?)
  4. Robusta: Arabica’ya göre daha yüksek kafein içeren, gövdesi güçlü ve acımsı tadı olan kahve türü. (Bknz: Robusta nasıl yapılır?)
  5. Single Origin: Kahvenin tek bir ülkeden veya çiftlikten geldiğini belirtir, tadı ve aroması o bölgeye özgüdür.
  6. Süt köpürtme: Pitcher içinde süt çubuğu ile sütün köpüklü ve kremalı bir forma getirilmesine denir. Latte ve cappuccino gibi gibi kahvelerde kullanılır. 

syphon

  1. Syphon: Bir deniz mühendisi tarafından icat edilen kahve demleme ekipmanıdır. Altında ispirto, üzerinde ise iki haznesi bulunur. (Bknz: Syphon nasıl uygulanır?)
  2. Q Grader: Kişinin kahveyi tatma ve değerlendirme düzeyini ölçen, 1 haftalık eğitimden oluşan programa verilen isimdir. Kahve Kalitesi Enstitüsü (CQI) tarafından düzenlenen program, kahve sektöründe büyük bir prestije sahiptir.
  3. Tadım notası: Kahve harmanının içerdiği aromatik tatlara denir. Profesyonel tadımcılarla birlikte belirlenir.
  4. Tamping: Espresso hazırlarken kahveyi portafiltreye koyduktan sonra üzerine bastırarak sıkıştırma işlemi.
  5. V60: Konik bir filtre yöntemiyle elle kahve demleme aleti. Japon menşeilidir, kontrollü demleme süreci sağlar. (Bknz: V60 nasıl uygulanır?)
  6. Pour Over: Elle dökme yöntemiyle yapılan bir demleme şekli. Kahvenin sıcak suyla yavaş yavaş demlenmesi sağlanır.

Şunlara da göz atın;

  1. Pastacılık mutfak terimleri
  2. Kampta kahve nasıl yapılır?
  3. Avrupa'da kahve kültürü
  4. Taste Atlas'a göre dünyanın en iyi kahveleri
  5. Espresso bazlı kahveler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo