Ev Yoğurdu Neden Çabuk Ekşir?
Evde yapılan yoğurt, hazır yoğurtlara göre neden daha çabuk ekşir? İşte, ev yapımı yoğurdun daha çabuk ekşimesindeki nedenler:

Babaannelerimizden miras kalan geleneklerin başında, evde yoğurt yapmak geliyor. Daha önce sizlere yoğurt mayalama tekniklerini ve ev yapımı yoğurt tarifini vermiştik. Bu kez, evde yapılan yoğurdun diğer yoğurtlara göre neden daha çabuk ekşidiğini sizlerle paylaşacağız. 

Ev Yoğurdu Neden Ekşir?

  1. Bu sorunun ilk cevabı, kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmamasında saklıdır. Çok taze süt kullanmıyorsanız veya kullandığınız mayanız yeterince taze değilse, hazırlayacağınız yoğurt daha çabuk ekşir. Hatta mayanız çok ekşi ise, yoğurdunuz da ekşi bir şekilde mayalanır ve istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.
  2. Yoğurdu mayalarken en ideal sıcaklık, serçe parmağınızı süte dokundurduğunuzda dayanabileceğiniz sıcaklıktır. Eğer süt bu sıcaklıktaysa, oda sıcaklığında bekletilmiş mayayı ilave ederek mayalandırma işlemini yapabilirsiniz. Sıcak-soğuk dengesi doğru bir şekilde ayarlanmadığı takdirde, yoğurt çok kısa sürede bozulur ve ekşimeye başlar.
  3. Ev yapımı yoğurtlar, hazır yoğurda göre daha az korunur. Hazır yoğurtların raf ömrünü uzatabilmek için, farklı mikroorganizmalara yer verilir. Ev yoğurdunda bu organizmalar olmadığı için, daha çabuk bozulur. Ayrıca yoğurda kirli kaşık daldırmak, sürekli buzdolabından çıkartıp yoğurt alıp, oda sıcaklığında beklettikten sonra tekrar dolaba koymak, ısı dengesini bozar ve yoğurdun ekşimesine neden olur. 



Yoğurdun Ekşimesi Nasıl Önlenir?

  1. Yoğurdun ekşimesini önlemek için, taze süt ve taze maya kullanın.
  2. Sıcak soğuk dengesine çok dikkat edin.
  3. Yoğurdu doğru sıcaklıkta mayalandırın.
  4. Yoğurtlarınızı porsiyonluk halde mayalayın. Yoğurdu sürekli dolaptan çıkartıp dışarıda bekletmeyin. Yoğurdu en kısa sürede tüketmeye özen gösterin.
  5. Tüm çabalara rağmen yoğurdunuz ekşidiyse, tülbentin içerisine koyarak süzün. Bu sayede süzme yoğurda çevirebilirsiniz. Veya yoğurda su yardımıyla açıp tekrar kaynatarak peynire dönüştürebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Neden yoğurt suyunu dökmemeliyiz?
  2. Yoğurtlu salata tarifleri
  3. Yoğurtlu meze tarifleri
  4. Bozuk yoğurt nasıl anlaşılır?
  5. Yoğurtlu keten tohumunun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?