Enginarla Neler Yapılır: Püf Noktalarıyla 20 Nefis Enginar Tarifi
''Enginar hangi yemeklerde kullanılır? Enginarla yapılan yemekler nelerdir?'' diye merak edenler için en lezzetli enginar tariflerini yazımızda derledik. İşte, püf noktalarıyla mutlaka denemeniz gereken nefis 20 enginar tarifi:

Papatyagiller familyasının bir üyesi olan enginar, mavi-mor renkli çiçekler açar. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişen bu sebze, ılık aylarda yetişir. Bu yüzden Mart-Mayıs ayları arasında pazar tezgahlarında sık sık rastlayabilirsiniz. Yaz aylarında olgunlaşan türleri de mevcuttur. Enginar doğru saklama teknikleri ile saklandığı takdirde, kış ayları için muhafaza edilebilir ve yemeklik olarak kullanılır. Bir adet çiğ enginar, yaklaşık 33 kalori olduğu için, özellikle diyet listelerinde tercih edilir. Hem öğle, hem de akşam yemeklerinde enginarı tüketebilirsiniz.

Enginar Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Enginarı seçerken taze olanlarını tercih edin. Taze enginarlar daha lezzetli ve kolay pişer.
  2. Enginarın saplı kısmını kesin ve alt kısmını da düzgün bir şekilde keserek temizleyin. Daha sonra limonlu suya batırın. Bu işlem enginarın kararmasını önleyecektir.
  3. Enginarları pişirmeden önce kaynar suya atarak 10-15 dakika kadar haşlayın. Daha sonra soğuk suya batırın. Bu işlem enginarın daha kolay pişmesini sağlar.
  4. Enginarın yapraklarını çıkarmak için dikkatli olun. Yaprakları tek tek çıkarmak yerine, enginarın üst kısmını keserek yaprakları çıkarmak daha kolay olacaktır.
  5. Enginarı pişirirken suyu bol olmalıdır. Enginarın tamamen suyun içinde olması gerekiyor. Su miktarı az olursa enginarın pişmesi uzun sürebilir.
  6. Enginarın pişme süresi genellikle 30-40 dakika arasındadır. Piştiğini anlamak için çatal batırarak kontrol edebilirsiniz. Eğer çatal kolayca batıyorsa, enginar pişmiş demektir.
  7. Pişirdiğiniz enginarı farklı soslarla servis edebilirsiniz. Limonlu sos, sarımsaklı yoğurt veya zeytinyağı sosu enginarın lezzetini artıracaktır.

Enginarın lezzetli olması için, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta temizleme aşamasıdır. Temizleme aşamasında enginar göbekten ayrılır, tüyleri kazınır ve limonla ovulur. Bununla ilgili tüm detayları enginar temizleme yöntemleri balıklı yazımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca enginar kavurma, fırınlama, soteleme ve ızgara gibi farklı yöntemlerle de pişirilebilir. Enginar pişirme yöntemlerine göz atarak farklı tarifler deneyebilirsiniz.

Enginar Tarifleri

  1. Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar


Enginar denildiğinde ilk akla gelen yemek, zeytinyağlı ve baklalı enginardır. Porsiyonu yaklaşık 80 kalori değerinde olan bu yemeği hazırlamak için, enginar, iç bakla, zeytinyağı ve limon suyu kullanmanız gerekir. Ortalama 1 buçuk saatte hazırlanan iç baklalı enginar yemeğini, dereotu serpiştirerek sunabilirsiniz.

  1. Kuzu Etli Enginar


Parçalanmış kuzu eti, enginar ve arpacık soğan ile hazırlanan bu yemek, sebze ve etin en lezzetli halini gösterir. Yemeğin lezzetli olması için, kuzu etini suyunu salıp çekinceye kadar pişirmeniz gerekir. Pişirme işleminden önce kuzu etini zeytinyağında marine etmek, daha yumuşak bir et elde etmenizi sağlar.

  1. Tarhunlu Enginar


Fransız mutfağında sık sık kullanılan tarhun otu, ülkemizde çok geniş bir kullanıma sahip değildir. Ancak tarhun otu, dijon hardalı, enginar ve zeytinyağı ile hazırlanan bu yemek, öğle menülerinde sunabileceğiniz lezzetlerden biridir. Tarhunlu enginar, yaklaşık 70 kalori değerindedir.

  1. Maş Fasulyeli Enginar


Haşlanmış enginar, maş fasulyesi, dereotu, kırmızı biber, baharat ve maydanoz ile hazırlanan bu yemeği hazırlaması 15, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Özellikle Akdeniz mutfağında popüler olan maş fasulyesini, Mayıs ayında tezgahlarda bulabilirsiniz. Maş fasulyeli enginar, bahar aylarında mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir.

  1. Enginarlı Tart


Enginarı yalnızca sebze yemeklerinde değil, hamur işi tariflerde de kullanabilirsiniz. Yoğurt, un, enginar, krema, ve dereotu ile hazırlanan enginarlı tart, özellikle ara öğünlerde ve çay saatlerinde tüketilir. Boyutunu isteğe göre küçük veya büyük porsiyonlar halinde ayarlayabilirsiniz.

  1. Enginarlı Karides


Enginar, mantar ve karides ile hazırlanan bu yemek, özellikle yaz aylarında sık sık tercih edilir. Karides, mantar ve enginar ilk olarak yağda sotelenir, ardından güveç kaplarına paylaştırılır. Ortalama 1 saatte hazırlanan bu yemeğin lezzetini artırmak için, pişirme işleminin sonunda kaşar peyniri veya parmesan peyniri eklemesi yapabilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Bebek Enginar


Temizlenmiş ve limonlu suda bekletilmiş bebek enginarlarla hazırlanan bu yemek, soğan, dereotu ve limon suyu ile birlikte yaklaşık 30 dakika pişirilir. Taze nane yaprakları ile servis edilen bebek enginar, öğle ve akşam yemeklerinde sunulabilir.

  1. Enginarlı Dana Biftek


'Etsiz yemek olmaz' diyenler için nefis bir önerimiz var. Yalnızca 30 dakikada hazırlanan bu yemek, ince dilimlenmiş dana eti, enginar, tereyağı, maydanoz ve undan oluşur. Porsiyonu 200 kalori olan enginarlı bifteğin yapımında, dana yerine kuzu eti de kullanabilirsiniz.

  1. Avokadolu Enginar


Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan avokadolu enginar, düşük kalorisi ve lezzetiyle en sevilen tariflerden biridir. Tarifte kullanılacak olan avokado, önce püre haline getirilir. Temizlenen ve haşlanan enginarlar, avokado püresi ile doldurulur. İsteğe göre üzerine garnitür ekleyerek daha şık bir sunum elde edebilirsiniz.

  1. Enginarlı Bulgur Pilavı


Bulgur pilavı, özellikle akşam yemeklerinde tamamlayıcı olarak tercih edilir. Ancak bu kez ana yemek olarak sunabileceğiniz bir tarifimiz var. Biber, enginar ve kuşkonmaz ile zenginleştirilen bulgur pilavına, limon kabukları ile aroma katabilirsiniz.

  1. Enginarlı ve Bezelyeli Çorba


Başlangıç menülerinde enginar kullanmak isteyenler için, bezelye, enginar, biberiye, krema ve pastırma ile hazırlanan bu çorbayı deneyebilir. Akşam yemeklerinde sunulan enginarlı bezelyeli çorbayı, tavuk suyuyla hazırlayarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Fırında Sebzeli Enginar Kalbi


Okurumuzdan gelen fırında sebzeli enginar kalbi, havuç, kereviz, zerdeçal, patates ve sarımsak karışımıyla hazırlanır. Fırında 45 dakika pişirildikten sonra servis edilen enginar kalbini, portakal suyuyla daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

  1. İncikli Terbiyeli Enginar


Kuzu incik, sakız enginarı ve baharatlarla hazırlanan bu yemek, özellikle Ege mutfağında yaygın olarak tüketilir. Bahar aylarında mutlaka denenmesi gereken tariflerden biridir. Tarif ölçülerinden 4 kişilik bir ana yemek hazırlayabilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Enginar Yemeği


Zeytinyağlı enginar, bezelye, havuç, patates ve soğan ile hazırlanan bol malzemeli bir sebze yemeğidir. Temizlenen enginarların üzerine diğer sebzeler dizilir ve tencerede 15 dakika pişirilir. Haftada bir kez tüketilmesi gerekir. 

  1. Deniz Börülceli Enginar

Enginar, kuşkonmaz, zerdeçal, havuç ve patatesle hazırlanan bu yemek, vejetaryen menüleri için de uygundur. Hem öğle yemeğinde, hem de akşam yemeklerinde tüketilebilir. Tek başına yeterli gelmiyorsa, fırında tavukla birlikte servis edebilirsiniz.

  1. Enginarlı Humus 

Türk mutfağının sevilen mezelerinden biri olan humus, nohut ile hazırlanır. Ancak enginarlı humus yapımında nohuta ek olarak avokado, fesleğen, enginar ve tahin kullanılır. Grissini eşliğinde servis edilebilir.

  1. Enginarlı Focaccia

Ana vatanı İtalya olan focaccia, un, su ve tuz ile hazırlanan bir ekmektir. Enginarlı foccacia ise, ekmeğin enginar turşusu, biberiye, soğan ve zeytinyağı ile zenginleştirilmesiyle hazırlanır. Parmesan peyniri ve yeşil zeytin ile servis edilir.

  1. Çağlalı Enginar

Çağla ve enginarı hiç birlikte denediniz mi? İzmir enginar, çağla, sakız tarhanası, pirinç ve dereotu ile hazırlanan bu yemek, İzmir ve Muğla başta olmak üzere Ege mutfağının vazgeçilmezidir. Bahar ve yaz aylarında tüketebileceğiniz bu yemeği, limon suyu ile lezzetlendirebilirsiniz.

  1. Enginar Cips

Enginarı ana yemek yerine, atıştırmalık yapımında da kullanabilirsiniz. Enginar, maydanoz, tuz ve limon ile hazırlanan enginar cips, kızgın yağda pişirildikten sonra servis edilir. Genellikle ara öğünlerde tüketilir. İsteğe göre yemeklerin yanında aperatif olarak sunabilirsiniz.

  1. Enginarlı Sandviç

Karides, enginar, avokado ve zeytinyağı ile hazırlanan enginar sandviç, isteğe göre kapalı sandviç ekmeğinde de hazırlanabilir. Lezzetini artırmak için küp küp doğranmış mango veya şeftali ekleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Düşük kalorili sebze yemekleri
  2. Lahanalı tarifler
  3. Pazı yemekleri
  4. Etli sebze yemekleri
  5. Kök sebzeli tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?