Elma Nasıl Yenir?
Elma oldukça tatlı, çıtır, lif ve vitaminlerle doludur. Bu süper meyve nasıl yenir? Elma nasıl seçilir? Elma nasıl saklanır? Elma nasıl pişirilir? İşte, elma nasıl yenir:

Elma oldukça tatlı, gevrek ve lif ve vitaminlerle doludur. Elmalar bu dünyanın en popüler meyvelerinden biridir. Kelimenin tam anlamıyla yüzlerce yenilebilir elma çeşidi vardır ve onları yemenin birçok farklı yolu vardır. Bu yazıda sizlere en iyi elma nasıl seçilir, saklanır ve çiğden pişmişe nasıl yenilebilir bunları anlattık. İşte, elma nasıl yenir:


Elma Nasıl Seçilir?

  1. İlk olarak farklı elma çeşitleri hakkında bilgi edinmelisiniz. Bir elma sadece bir elma değildir. Elmaların Fuji, Golden, Melba, Kanzi gibi birçok farklı türü vardır. Kelimenin tam anlamıyla, farklı lezzet ve doku özellikleri için yetiştirilen yüzlerce elma çeşidi vardır. Bazıları diğerlerinden daha fazla bulunurken, nerede yaşadığınıza bağlı olarak bazı temel bilgileri öğrenmek zevkinize uygun elma türünü bulmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Tatlı elmaları seviyorsanız, Fuji, Jazz, Golden Delicious ve McIntosh kremsi ve tatlı seçeneklerdir.
  3. Çıtır elmaları seviyorsanız, Pink Lady, Honey Crisp ve Gala size aradığınız dişi verecektir.
  4. Elmalarınızla pişirmek istiyorsanız veya elmalı turta gibi, Granny Smiths, Braeburns ve Jona daha doğru seçimler olacaktır. 
  5. Olgun elmaları tercih etmeye çalışın. Olgun bir elma sağlam hissetmeli ve sapta ve çiçek ucunda elma gibi kokmalıdır. Macintosh veya Jonathan gibi bazı elmalar, eti biraz daha kumlu olduğu için dokunuşta biraz daha yumuşak hissedecektir. Eğer olgun kokuyorlarsa, yemek için uygundur. 
  6. Elmalarınızda morarma, renk değişikliği ve solucan istilası belirtileri olup olmadığına bakın. Ete oyulmuş gibi görünen kahverengi yumuşak noktalara veya koyu deliklere sahip elmalardan kaçınılmalıdır. Bununla birlikte, elmanın kabuğundaki küçük yüzeysel koyu noktaları yemekte bir sıkıntı yoktur. 
  7. Elmalarınızı uygun şekilde saklayın. Elmalar olgunluklarının zirvesinde hasat edilir, bu nedenle hemen tüketmek elmalar için daha uygu olur. Elmalar bir iki gün oda sıcaklığında tezgahta durabilirler. 
  8. Elmaları hemen yemek istemiyorsanız bir kese kağıdına koyarak buzdolabında tutabilirsiniz.
  9. Elmaları bir arada tutarken kontrol etmeniz önemlidir. Çünkü bozul olan diğerlerini de olumsuz şekilde etkileyecektir. 
  10. Bütün olmayan, dilimlenmiş ya da soyulmuş bir elma saklıyorsanız elmaların rengi kararmasın diye limon suyu sürmelisiniz. 


Elma Nasıl Yenir?

  1. Elmanın kabuklarını yıkayın. Elmanızı akan suyun altında yıkayın ve markette ya da manavdaki  fazla polen ve tozu temizlemek için dışını temiz bir havluyla ovalayın. Ardından soyun veya dilimlemeye başlayın.
  2. Ticari olarak satılan bazı elmaların dış kısmında balmumu tabakası vardır. Tüketilmesinde sıkıntı yoktur ancak dilerseniz bıçak ile kazıyabilirsiniz ya da elmanın kabuğunu direk soyabilirsiniz. 
  3. Elma yemenin en popüler yolu direk bütün halde ısırmaktır. Direk ısıra ısıra tüketebilirsiniz.
  4. Aynı şekilde elmayı dilimleyerek tüketebilirsiniz. Dilimlediğiniz elmaların üzerine tarçın serpebilirsiniz. 
  5. Elmayı fırında 10 dakika bekleterek hafif pişmiş şekilde de tüketebilirsiniz.
  6. Ferahlatıcı bir atıştırmalık olarak tüketmek isterseniz elmaları dondurucuya atın. Çok hoş ve ferahlatıcı bir atıştırmalık olacaktır. Üzerine karamel dökülmüş dondurma ile de servis edilebilir!


Elma Nasıl Pişirilir?

  1. Elmaları dilimledikten sonra püre olana kadar pişirebilirsiniz. Çok fazla elma aldıysanız ve onları çiğ yemeden önce bozulacaklarından endişeleniyorsanız, onlardan daha uzun bir ömür elde etmenin en iyi yollarından biri kendi elma pürenizi yapmaktır. 
  2. Taze elma püresini ılık olarak yiyebilir veya oda sıcaklığına soğumaya bırakabilir, ardından soğuk bir versiyon için soğutabilirsiniz. Elma püresini saklamak istiyorsanız buzdolabında saklayın.
  3. Fırında elma yapabilirsiniz. Elmalı turtalar bir nedenden dolayı en ikonik ve mükemmel turtalardan biridir: elmalar harika turta dolgusu sağlar. Elmalar ayrıca birçok farklı pişirme projesine mükemmel eklemeler yaparak çeşitli yemeklere tatlılık, nemlilik ve doku katar. Elmalarla pişirmenin yaratıcı yolları için aşağıdaki pişirme fikirlerine göz atın:

-Elmalı turta

-Pişmiş elma

-Elmalı kek

-Vegan Elmalı Kek

  1. Elma suyu elma ile yapılabilecek bir diğer tariftir. Bir meyve sıkacağınız varsa, çiğ elmaları dilimler halinde kesip suyunu sıkmak, diğer meyve sularını esnetmenin veya vitamin dolu bir tedavi için doğrudan içmenin harika bir yolu olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Elma kilo aldırır mı?
  2. Elma sirkesi faydaları
  3. Elmanın faydaları nelerdir?
  4. Elma sirkesi faydaları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?