Son zamanlarda sosyal medyada da sıklıkla gördüğümüz içecek eggnog, ülkemizde değil ancak Avrupa ve Amerika’da oldukça popüler bir içecektir. Aralık ayında özellikle yapılır. Peki eggnog nedir? Eggnog nelerden yapılır?
Bunu parçaladığınızda, süt, yumurta, şeker, krema ve alkolden oluşan bir kombinasyon kulağa biraz iştah açıcı gelmiyor. Peki bu olağandışı karışım nasıl oldu da bu kadar popüler hale geldi?
Eggnog'un, 13. yüzyıl İngiliz rahipleri arasında popüler olan, yumurta ve incirden yapılan sıcak bira içeceği olan "posset" adlı bir içecekten türetildiğine inanılıyor. O zamanlar tüm bu malzemeler Avrupa'da az bulunduğundan ve bu nedenle zenginlere ayrıldığından eggnog (kelimenin tam anlamıyla "küçük bir fincan içindeki yumurta" anlamına gelir), sağlık ve zenginlik için yapılan popüler bir içecek haline geldi.
Günümüzde eggnog, yumurta (yalnızca sarısı veya sarısı ve çırpılmış yumurta akı), şeker, süt, krema, hindistan cevizi ve bazen içkinin bir kombinasyonundan yapılır. Yurtdışında oldukça popüler olan bu ürün Aralık ayında marketlerde yer alır. Esas olarak ev yapımı eggnog ile aynı bileşenlerden yapılırlar, ancak daha düşük yumurta ve süt yağı yüzdesini telafi etmek için sıklıkla stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular, tatlandırıcılar vb. ilave edilir.
Eggnog'a genellikle rom, burbon veya brendi eklenir, ancak bu kesinlikle bir gereklilik değildir.
Şu ana kadar muhtemelen aklınızdan şu soru geçmiştir: İçinde çiğ yumurta bulunan bir içecek içmek güvenli midir? Hazır satılan eggnoglar pastörize edilir, bu da potansiyel olarak zararlı bakterilerin öldürüldüğü anlamına gelir. Ancak çiğ, pastörize edilmemiş yumurtalarla ev yapımı eggnogta Salmonella üremesi riski vardır.
Sayısız eggnog çeşidi vardır, ancak genel olarak süreç yumurta sarısını, şekeri, sütü, kremayı ve kullanacaksanız alkolü birlikte karıştırma anlamına gelir. Ayrı bir kapta yumurta beyazları kabarıp köpük olana kadar çırpılır. Ardından her iki karışım birbirine karıştırılır. Çiğ yumurta kullanmak istemiyorsanız benmari üzerinde yumurtaları pişirerek yapabilirsiniz ancak yumurtaların kesilmemesine özen gösterin.
Şunlara da göz atın;