Kullanıcıların ve eleştirmenleri verdiği puana göre, dünyanın en iyi yemeklerini listeleyen Taste Atlas, bu kez dünyanın en iyi köftelerini açıkladı. Listede Türk mutfağından 10 köfte bulunuyor. Üstelik, listenin ilk sırasında Türk mutfağının yöresel bir köftesi var. Gelin, dünyanın en iyi köfteleri listesini birlikte inceleyelim.
Dünyanın en iyi köfteleri arasında ilk sırayı, Sakarya mutfağından ıslama köfte alıyor. Kıyma, soğan, baharat ve bayat ekmek karışımından oluşan bu köfte, ızgarada pişirildikten sonra ekmeklerin üzerine yerleştiriliyor. Ekmekler, et suyuna batırıldığı için ıslama köfte adıyla biliniyor.
Bakınız; Islama köfte
Listenin ikinci sırasında ise, kıyma, sığır eti, yumurta, galeta unu ve maydanoz ile hazırlanan Yunan mutfağından keftedakia bulunuyor. Özellikle Yunan pikniklerinde yer verilen bu köfteler, üzerine tereyağı ve limon suyu eklenerek tüketiliyor.
Listenin üçüncü sırasında yine Yunan mutfağından bir yemek var. Aslında youvarlakia, köfteli bir çorba çeşidi. Köftenin et suyu ve taze otlarla zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, ekmekle birlikte sunulur ve ana yemek olarak tüketilir.
Domates soslu köfte olarak da bilinen bu yemek, İtalyan mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Yapımında dana eti, süte batırılmış ekmek, parmigiano reggiano peyniri ve yumurta kullanılır. Tavada kızartılan köfteler, domatesli sosun içine alınarak pişirilir.
Listenin 5. sırasında Türk mutfağının vazgeçilmezi olan klasik köfte, bir diğer adıyla anne köftesi yer alıyor. Kıyma ve soğan ile hazırlanan bu köfteler, yörelere göre farklı çeşitlerde sunulabiliyor. Özellikle içine eklenen baharatlar, bölgeye göre farklılık gösteriyor.
Bakınız; Klasik köfte
İsveç mutfağından köttbullar, en iyi köfteler listesinin altıncı sırasında yer alıyor. İsveç köfte adıyla da bilinen bu köfte, ülkemizde de çok seviliyor. Misket şekli verilen köfteler, tereyağında kızartıldıktan sonra, özel bir sosla birlikte servis ediliyor.
Bakınız; İsveç köfte
Kıyma veya dana eti ile hazırlanan polpette, İtalyan mutfağına ait bir köfte türü. Genellikle yumurta, sarımsak, maydanoz ve peynir ile zenginleştirilen bu köfteler, makarna ile servis edilir.
Islatılmış bulgur buğdayı ile hazırlanan bu köfte, Lübnan'ın ulusal yemeği olarak kabul ediliyor. Özellikle kutlama yemeklerinde sunuluyor. İsteğe göre patates, bal kabağı veya domatesle doldurularak vejetaryen versiyonları da hazırlanabilir.
İspanyol mutfağıyla özdeşleşen bu köfte, dana eti karışımından hazırlanıyor. İçine galeta unu, maydanoz ve yumurta ekleniyor. Köftenin sosunda ise domates, sarımsak, zeytinyağı ve kırmızı biber kullanılıyor. Köfteler sosla buluşmadan önce, hafifçe kızartılıyor. Ardından soslanarak pişiriliyor.
Vietnam mutfağına özgü olan bu köfte, erişteli ızgara köftesi olarak da biliniyor. Hazırlanan köfteler, pirinç eriştesi, perilla yaprakları ve taze yeşillikler eşliğinde sunuluyor.
Türk mutfağından listeye girmeyi başaran diğer köfteler ise şu şekildedir;
Şunlara da göz atın;