Dünyanın farklı köşelerindeki yerel mutfaklar, do��al ve işlenmemiş malzemelere dayanır. Bazı mutfaklarda tatlı tüketimi fazlayken, bazılarında sağlıklı beslenmek için bitki ve sebzelerden faydalanılır. Eğer farklı mutfakların yemeklerini keşfetmek ve daha sağlıklı bir beslenme planına geçmek istiyorsanız, dünyanın en sağlık 10 mutfağını sizler için derledik.
Yunan mutfağı, taze meyve, sebze, zeytinyağı ve yoğurt gibi sağlıklı malzemelerden oluşur. Akdeniz diyeti, Yunanistan'ın en büyük adası olan Girit'te ortaya çıkmıştır. Özellikle kalp sağlığı için faydalı olan Akdeniz diyeti, balık, salata ve zeytinyağı gibi besinlerden oluşur. Tüm Yunan yemekleri besleyici değildir. Bu yüzden diyetinize en sağlıklı olanları eklemeyi deneyin.
Dünyanın en bilindik mutfaklarından biri olan Japonya'da, insanların ömrü oldukça uzundur. Bunun sebebi Japon diyetinin deniz ürünleri ve taze sebzelerden oluşması olabilir. Balık, miso, fermente soya ürünler, bağırsak sağlığını destekler. Ekmeğe yer verilmeyen bu mutfakta pilav ve sashimi gibi yemeklere yer verilir.
Bakınız; Japon mutfağı yemekleri
Fasulye, meyve ve sebzeler açısından zengin olan Meksika mutfağı yemekleri, lezzetli ve sağlıklıdır. Meksika mutfağında sık sık fasulye kullanılır ve bu besin demir, potasyum gibi mineraller bakımından zengindir. Ayrıca avokado, acı biber, mısır ve domates de vitaminlerle dolu olan besinler arasındadır. Bu yüzden sağlıklı beslenmek için Meksika mutfağı yemeklerine sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Bakınız; Meksika mutfağı yemekleri
Kore mutfağı yemekleri, özellikle Amerika'da son derece popülerdir. En sağlıklı yemekleri arasında, kimchi yer alır. Kolesterole iyi gelen kimchi, iyi bir probiyotik kaynağıdır. Buharda pişirilmiş veya tavada kızartılmış yemeklerin yanı sıra sebzeler açısından zengin çorbalar, güveçler ve pirinç kaseleri dahil olmak üzere, besin açısından zengin birçok seçenek vardır. Pek çok gıda fermente edildiğinden, bazı Kore yemeklerinde sodyumun yüksek olabileceğini unutmayın.
Bakınız; Kore mutfağı yemekleri
Tayland mutfağında yemekler yoğun aromalarla doludur ve sebzeler bakımından zengindir. Tayland yemeklerinde kişniş, zerdeçal, zencefil, acı biber ve limon otu sıkça kullanılabilir. Ek olarak kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatan soğan ve sarımsak gibi malzemelere de yer verilir.
Bakınız; Tayland mutfağı yemekleri
Tapaslarıyla popüler olan İspanya mutfağı, sağlıklı beslenmenin öncelikli olduğu Akdeniz ülkelerinden biridir. Taze deniz ürünleri ve sebzeler yaygın olarak tüketilir. Tapas porsiyonlarını kontrol altında tutarak İspanyol mutfağı lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.
Bakınız; İspanyol mutfağı yemekleri
İtalyan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen pizza olsa da, aslında İtalya'da zeytinyağı, domates ve taze otlarla hazırlanan birçok yemek bulunuyor. Aslında, geleneksel İtalyan mutfağı, deniz ürünleri, kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi taze yiyeceklerin yanı sıra çok sayıda bitki, baharat ve çeşniye büyük önem verir. İtalyan yemeklerini yerken salatalar, çorbalar, deniz ürünleri ve bol sebzeli makarnalar harika seçeneklerdir.
Bakınız; İtalyan mutfağı yemekleri
Çeşitli ve güçlü baharatlarla aromalandırılan Hint mutfağında, tarçın, zerdeçal, kişniş, kakule, garam masala gibi birçok baharat kullanılır. Birçok Hint yemeği vejetaryendir ve meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi besin açısından yoğun içerikler açısından zengindir. Bazı Hint yemekleri ghee yağından yapılır. Bu tür yemekleri sınırlandırın.
Bakınız; Hint mutfağı yemekleri
Fransız mutfağı, bölgeden bölgeye göre farklılık gösterir. Provence bölgesinde deniz ürünleri, domates, zeytinyağı ve taze otların kullanımı yaygındır. Normandiya gibi bölgelerde ise daha çok et, peynir ve kümes hayvanları tüketilir. Fransız mutfağı, çok çeşitli yemekler sunmanın yanı sıra, yiyecek kalitesine odaklanma, yerel malzemeler kullanma ve yemeğinizin nasıl göründüğüne, koktuğuna ve tadına daha fazla dikkat etmeyi içeren dikkatli olma eğilimindedir.
Bakınız; Fransız mutfağı yemekleri
Hatay mutfağıyla çok benzerlik gösteren Lübnan mutfağı, humusun evi olarak kabul edilir. Kuzu ve tereyağı içeren Lübnan yemekleri yüksek kalorili olsa da, patlıcan sosu, fasulye, salata gibi sağlıklı seçenekler mevcuttur. Tabbule, şakşuka gibi lezzetler Lübnan mutfağında mutlaka kendine yer bulur.
Bakınız; Lübnan mutfağı yemekleri
Şunlara da göz atın;