Dülger balığı, ortalama 25-30 cm büyüklüğünde olan etobur bir balık türüdür. Yassı bir vücuda sahip olan dülger balığının vücudunda koyu renkli lekeler bulunur. Zeus cinsine bağlı olan bu balık, dünyada en çok Afrika, Güneydoğu Asya, Yeni Zelanda, Japonya ve Avrupa kıyılarında bulunur. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Marmara'da rastlanabilir. Beyaz ve sıkı bir ete sahip olan dülger balığı, tavada, fırında veya ızgarada pişirilebilir. Genellikle Akdeniz mutfağında tercih edilir, çünkü yapısı yağsız, oldukça hafif ve besleyicidir.
Dülger balığını fileto şeklinde alın. Filetoların üzerini kağıt havluyla kurulayın. Tuz ve karabiberle her iki tarafını lezzetlendirin. Orta ateşte bir tavayı ısıtın ve zeytinyağını ekleyin. Yağ kızdığında isteğe bağlı olarak sarımsağı bütün halde tavaya koyabilirsiniz. Dülger balığı filetolarını tavaya yerleştirin ve her iki tarafını 3-4 dakika pişirin. Balığın eti beyazlaşmaya başladığında piştiğini anlayabilirsiniz. Tavadan aldıktan sonra limon dilimleri ile servis yapın.
Fırını 180°C'ye ısıtın. Bir fırın kabını zeytinyağı ile yağlayın. Dülger balığı filetolarını fırın kabına yerleştirin. Üzerine limon dilimleri ve sarımsak dişleri ekleyin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kekik veya biberiye serpin. Balığın üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve fırın kabını alüminyum folyo ile kapatın. Balığı yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Balık yumuşayıp kolayca parçalanıyorsa hazır demektir. Fırından çıkardığınız balığı limon dilimleriyle ve yanına yeşilliklerle servis yapın.
Izgaranızı önceden ısıtın. Izgaranın yapışmaz olması için biraz zeytinyağı ile yağlayın. Dülger balığı filetolarını filetolarını tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlayın. İsteğe bağlı olarak taze kekik dallarını üzerine bırakabilirsiniz. Balığı ızgaraya koyun ve her iki tarafını yaklaşık 3-4 dakika pişirin. Balığın rengi beyaza dönmeye başladığında pişmiş demektir. Balıkları ızgaradan alın ve limon dilimleriyle servis yapın.
Dülger balığının doğal tadını korumak için çok fazla baharat eklemeyin. Balığı fazla pişirmemeye dikkat edin. Fazla pişirildiğinde eti sertleşebilir.
Şunlara da göz atın;