Domalan Mantarı Nedir, Yenir Mi?
Domalan mantarı nerelerde olur? Domalan mantarı zehirli mi? Domalan mantarı nasıl tüketilir ve nerede yetişir? İşte, nadir görülen mantarlardan biri olan domalan mantarının özellikleri:

Domalan mantarı, 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısmı basık ve genelde patates yumrusuna benzeyen bir mantar türüdür. Keme, tombalak, topalak, kumi gibi isimlerle de bilinen bu mantarın yüzeyi genelde düz, bazense pürüzlüdür. Soluk kahverengi, sarı veya gül renginde olabilir. İlkbahar yağmurlarından sonra hemen kuruyan kumlu topraklarda, toprağın yüzeyinde oluşan çatlaklarda bulunabilir. Ülkemizde Konya ve Şanlıurfa civarında, Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşadığı gözlemlenebilir. Protein bakımından zengindir ve afrodizyak etkileri olduğu düşünülmektedir. İç kısmı beyaz ve hafif gözeneklidir.

Domalan Mantarı Nerelerde Bulunur?

Domalan mantarı doğada kendiliğinden yetişen bir türdür ve yapay ortamlarda yetiştirilemez. Her toprakta yetişmesine rağmen, daha çok kumlu toprakları sever. Yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde görülebilir. İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde görülür. 


Domalan Mantarı Nasıl Yenir ve Nasıl Pişirilir?

  1. Kendine has aromasıyla çok ilgi gören bu mantar, haşlamadan ızgaraya farklı tekniklerle pişirilebilir. 
  2. Etli bir mantar türü olduğu için ızgara ve kızartmaya çok uygundur. 
  3. Kabuklu bir mantar olduğu için, suyla yıkanarak temizlenmesine sakınca yoktur. 
  4. Topraklı kısımları bol suyla yıkanarak temizlenir. Ardından kabukları soyulur ve isteğe göre dilimlenir. 
  5. Kabukları ince olduğu için soymak yerine kazıma yöntemiyle de temizlenebilir. 
  6. Eğer haşlaması yapılacaksa, yarım saat pişirilmesi yeterlidir. 
  7. Domalan mantarı, sebze yemeklerine, makarnalara ve salatalara eklenebilir.
  8. Kahvaltılarda omlet yapımında kullanılabilir. İsteğe göre sos olarak da servis edilir.
  9. Etli yemeklerde de yer verilen bu mantar, özellikle lüks restoranlarda ördek etinin yanında sunulur.
  10. Sulu kıvamı ve iştah açıcı kokusuyla, pişirildikten sonra ekmek banılarak da tüketilebilir.

Önemli Not: Doğada bulunan mantarlar, zehirli olabileceği için bilinçsizce tüketilmemelidir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Shiitake mantarı nasıl yenir?
  2. Trüf mantarı nasıl tüketilir?
  3. Kültür mantarı nasıl pişirilir?
  4. İstiridye mantarı nasıl pişirilir?
  5. Zehirli köygöçüren mantarı

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!