Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş eti çekilmesi nedir, neden olur? Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Uzm. Dr. Esma Sönmez, diş eti çekilmesinin nedenlerini ve yapmanız gerekenleri anlattı.

Diş, kuron ve kök olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Kuron olarak adlandırdığımız dişin ortalama üçte birlik kısmı ağız içindeki boşlukta yer alırken üçte ikilik kısmı ise dişetinin altında kemiğin içinde yer almaktadır. Dişeti çekilmesi, kökleri örten dişetinin geriye doğru hareket ederek diş ve köklerin diş eti altında kalan kısmının açığa çıkması olayıdır. Kök kısmında koruyucu mine tabakası yer almadığından çekilme durumunda en sık ve ilk karşılaşılan şikâyetlerden birisi hassasiyettir. Özellikle soğuk içecekler, tatlı yiyecekler sızlamalara sebep olabilir. Çekilmenin ilerlemesi ve kontrol altına alınmaması ise hassasiyetle birlikte estetik problemlere (normalden daha uzun diş görüntüsü) ve son olarak da diş kaybına sebep olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

  1. Çekilmeye neden olan başlıca sebepler; diş taşları, dişlerin sert bir şekilde fırçalanması, bazı genetik hastalıklar (agresif periodontitis), yetersiz ağız hijyeni, hormonal değişiklikler, tütün ürünlerinin kullanılması, diş sıkma ve gıcırdatma ve alt/üst çene arasındaki kapanış bozuklukları olarak sayılabilir.
  2. Periodontal hastalıklar (diş ve diş çevresindeki hastalıklar) dişeti çekilmesinin başlıca sebebi olarak kabul edilebilir. 
  3. Periodontal hastalıklar dişetini ve kemik dokusunu tutan bakteriyel enfeksiyonlardır. Dişler doğru bir şekilde temizlenmediğinde diş eti sınırında bakteri plağı oluşmaya başlar, bakteri plağı beyaz/açık sarı renkli dişten kolayca uzaklaşmayan bir tabakadır. 
  4. Bakteri plağı dişin pürüzsüz yüzeyini bozduğundan bu alana yeni gelen bakterilerin tutunması çok daha kolay olmaktadır. Bundan sonraki aşama ise bakteri plağının tartara dönüşmesidir. Tartar ancak profesyonel temizlik ile periodontal dokulardan uzaklaştırılabilir. 
  5. Bakteri plağı veya tartar temizlenmediğinde dişeti de çekilmeye başlayacaktır. Çekilmeyle birlikte oluşan dişeti cepleri ve dişler arasındaki boşluklar ise hastalığın ilerlemesini hızlandıracaktır.

Genetik hastalıkların sebep olduğu dişeti çekilmeleri ise çok daha agresif gerçekleşebilir. Çok iyi ağız bakımına sahip kişilerde bile genetik hastalığa bağlı çekilmeler ve buna bağlı olarak dişlerde sallanma ve diş kaybı görülebilir. Burada kişinin iyi bakımı ve hekim tarafından yapılacak gerekli müdahaleler hastalığın hızını kesecek ve hastalığa bağlı ortaya çıkabilecek komplikasyonları mümkün olan en uzak tarihe öteleyecektir.

Diş etleri gözle görülür bir şekilde çekildikten sonra yapılacak temizlik, küretaj ya da flap operasyonları kayıp dokuyu yerine getirmeyecektir. Ancak hastalığın durmasına ve mevcut durumun korunmasına katkı sağlayacaktır. Diş eti çekilmesi minimal ise ve hassasiyete neden oluyor ise bu bölgeler dişle aynı renkte olan dolgularla kapatılabilir ya da hassasiyete özel ajanlar uygulanabilir. Çekilmenin olduğu bölge uygun ise damaktan alınan bağ dokusu ile çekilmeler örtülebilir, böylelikle kaybolan doku telafi edilmiş olur. Herhangi kronik bir travmaya bağlı çekilme gerçekleşmiş olduğunda öncelikle bu sorunun da ortadan kaldırılması gerekir.

Dişlerinizde hassasiyet problemi yaşıyorsanız, dişlerinizin uzamış olduğunu düşünüyorsanız ya da dişeti hastalığının ilk belirtisi olan diş eti kanaması yaşıyorsanız, bir diş hekimine muayene olmanız problemler büyümeden önlem almak açısından faydalı olacaktır.

Yazar:

Ağız ve Diş Sağlığı Uzm. Dr. Esma Sönmez

Şunlara da göz atın;

  1. Diş hassasiyeti neden olur?
  2. Neden diş ipi kullanmalıyız?
  3. Diş etlerini sağlıklı tutmanın yolları
  4. Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?
  5. Diş eti şişmesine ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Chemex Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz: 7 Özellik
Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kapalıçarşı Kapalı Kutu
Siyah Turpun Faydaları Nelerdir?
Fines Herbes Nasıl Yapılır?
Salçanın Küfünü Tek Malzemeyle Engelleyin