Dereotunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Dereotunun sağlığa faydaları nelerdir? Yemeklerin içerisine ne şekilde dahil edilir? İşte, dereotunun faydaları:

Dereotu, Avrupa ve Asya mutfaklarında bulunan bir bitkidir. Dereotu otu olarak da adlandırılan bitki, değişen yumuşak yapraklara ve kahverengi, yassı, oval tohumlara sahip ince gövdelere sahiptir. Yapraklar tatlı, çimenli bir tada sahipken, dereotu tohumları daha aromatiktir ve kimyon tohumlarına benzer hafif bir narenciye aroması vardır. Ot ve baharat olarak dereotu, çeşitli yemeklerin lezzetini yükseltmek için yaygın olarak kullanılır. Genellikle somon, patates ve yoğurt bazlı soslarla eşleştirilir. Mutfak kullanımlarına ek olarak, dereotu çeşitli besinler açısından zengindir ve geleneksel olarak sindirim sorunları, bebeklerde kolik ve ağız kokusu gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.


BESLENME PROFİLİ

10 gram taze dereotu aşağıdaki besin değerlerini içerir;

-Kalori: 4

-C Vitamini: Günlük Değerin %8'i

-Manganez: Günlük Değerin %5'i

-A Vitamini: Günlük Değerin %4'ü

-Folat: Günlük Değerin %3'ü

-Demir: Günlük Değerin %3'ü

Taze dereotu kalorisi çok düşüktür, ancak C vitamini, manganez ve A vitamini de dahil olmak üzere birçok temel vitamin ve mineral için şaşırtıcı derecede iyi bir kaynaktır. A vitamini, vizyonu korumak ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemek için önemli olan temel bir besindir. Erkek ve dişi üremede de rol oynar. Benzer şekilde, C vitamini bağışıklık sisteminiz için hayati önem taşır ve kemik oluşumuna, yara iyileşmesine ve metabolizmaya yardımcı olur. Ek olarak, hücrelerinizi serbest radikaller olarak bilinen kararsız moleküllerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan olduğu gösterilmiştir. Dereotu ayrıca iyi bir manganez kaynağıdır. Çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyulsa da beyninizin, sinir sisteminizin ve şeker ve yağ metabolizmasının normal işleyişini destekleyen temel bir mineraldir. Ayrıca, taze dereotu kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum, riboflavin ve çinko için günlük ihtiyacın %1-2'sini sağlar. Bununla birlikte, taze dereotu genellikle 10 gramdan daha az miktarlarda tüketildiğinden, yemeğinizin üzerine serperek alacağınız besin miktarı çok daha az olacaktır. Dereotu tohumlarına gelince, bunların pek çok benzer besinsel faydası vardır. Bir çorba kaşığı tohum, günlük kalsiyumun %8'ini, demir için günlük ihtiyacın %6'sını ve magnezyum, manganez, fosfor ve potasyum için günlük ihtiyacın %1-5'ini sağlar.


DEREOTUNUN POTANSİYEL FAYDALARI

Adını Eski İskandinav dilinde yatıştırmak anlamına gelen dereotu, eski çağlardan beri bebeklerde kolik ve sindirim sistemi hastalıklarında ve emzirmeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Bu daha geleneksel kullanımlar araştırmalarla desteklenmese de, dereotu başka potansiyel sağlık yararlarına sahip olduğu gösterilmiştir.


  1. Antioksidanlar Açısından Zengin

Antioksidanlar, hücreleri serbest radikaller olarak bilinen kararsız moleküllerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olan doğal olarak oluşan bileşiklerdir. Sonuç olarak araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin gıdaları tüketmenin kronik inflamasyonu azaltmaya ve kalp hastalığı, Alzheimer, romatoid artrit ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere belirli durumları önlemeye ve hatta tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. 


  1. Kalp Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, kötü beslenme, sigara içme ve egzersiz eksikliği gibi risk faktörlerini azaltarak kalp hastalığı vakalarının yaklaşık %75'inin önlenebileceğini tahmin ediyor. Kalp hastalığı için ek risk faktörleri arasında yüksek kan basıncı, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeyleri ile kronik inflamasyon yer alır. Dereotunda bulunanlar gibi flavonoidlerin, güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle kalp sağlığını koruduğu gösterilmiştir. Genel olarak, dereotu özlerindeki antioksidanlar genel kalp sağlığına fayda sağlayabilirken, dereotu kolesterol ve trigliserit seviyeleri üzerindeki etkinliğini değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.


  1. Kan Şekerini Düzenler

Kronik olarak yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmak, insülin direnci, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi durum riskinizi artırabileceğinden endişe vericidir. Dereotu kan şekerini düşürücü etkilere sahip olduğu öne sürülmüştür. Aslında, diyabetli hayvanlarda yapılan birkaç çalışma, günlük dozlarda dereotu özü ile açlık kan şekeri seviyelerinde önemli bir iyileşme göstermiştir. Yine de insanlarda araştırma sınırlıdır.


  1. Antikanser Özellikleri Olabilir

Monoterpenler, antikanser, antiviral, antifungal ve antienflamatuar özelliklerle bağlantılı doğal olarak oluşan bitki bileşikleri olan bir terpen sınıfıdır. Genellikle dereotu gibi bitkilerin uçucu yağlarında bulunurlar ve antikanser özellikleriyle ilişkilendirilirler. Daha spesifik olarak, d-limonen, çalışmaların akciğer, meme ve kolon kanserini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini gösteren bir monoterpen türüdür. Dereotu monoterpenlerde, özellikle d-limonende yüksek olduğu için antikanser özelliklere sahip olabilir.


DEREOTUNUN KULLANIM ALANLARI

Dereotu, yemeğinize eklenmesi kolay lezzetli bir malzemedir. Yemeklerinize taze dereotu eklemenin bazı yolları:

-Çorbalar veya kavrulmuş sebzeler için garnitür olarak kullanın.

-Soğuk salatalık salatalarının üzerine serpin.

-Patates salatalarında veya fırınlanmış veya kavrulmuş patateslerde kullanın.

-Doğrayın ve salatalara ekleyin.

-Balık, kuzu veya yumurta yemeklerine lezzet katmak için kullanın.

-Soslara, marinasyonlara veya salata soslarına ekleyin.

-Kurutulmuş dereotu ayrıca soslara, marine soslara ve patates, tavuk veya ton balığı salatalarına lezzet katmak için kullanılabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Dereotu nasıl saklanır?
  2. Saksıda dereotu nasıl yetiştirilir?
  3. Maydanoz zayıflatır mı?
  4. Maydanozun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı