Çorbanın İçerisine Hangi Baharatlar Konur?
Çorbaya lezzet katan baharatlar nelerdir? Çorba yapımında en çok hangi baharatlar kullanılır? İşte, içinizi ısıtan çorbalara çok yakışacak baharatlar:

Baharatlar, yemeklerin lezzet tılsımıdır. Kimi zaman baskın tatları vardır, kimi zamansa rayihalarını pek belli etmez gizemli kalmayı tercih ederler. Bu gizemli kahramanlar, yemeklere eşsiz tatlar kattığı gibi sağlık için de oldukça faydalıdır. Özellikle kış aylarında önemi hissedilen, metabolizmayı hızlandıran, bağışıklık sistemini koruyan baharatlardan hangilerinin çorbaya yakıştığını sizler için derledik.


Çorbaya Yakışan Baharatlar Nelerdir?


  1. Biberiye

Yaprak dökmeyen, küçük bir ağaca benzeyen biberiye bitkisi, çam kokusuna benzer bir kokuya sahiptir. Kurutulmuş olanların yerine, taze olanları tüketmek daha fazla fayda sağlayacaktır. Aktarlardan satın alacağınız bitkinin kapalı ortamlarda saklanmış olmasına dikkat ediniz. Açık havada bırakılan bitkilerin, etkilerini kaybedeceğini unutmamalısınız.

  1. Köri

Çayla birlikte tüketildiğinde kilo verdirici etkisi olan bu baharat, hazım ve karaciğer sorunlarına da oldukça faydalıdır. Körinin içinde yer alan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır. Bağırsak kanserinde etkilidir. Özellikle mantar bazlı çorbalara eklenebilir.

  1. Kimyon

Keskin kokusu ve tadıyla baharatların arasında özel yeri vardır. Genellikle toz olarak kullanılır. Kimyonun sinirleri uyarıcı, mideyi yatıştırıcı ve bağırsak gazını giderici özelliği vardır. Avrupa’nın büyük bir bölümünde ve Akdeniz ülkelerinde yetişen Karaman kimyonu olarak bilinen bir türü de bulunur. Çorbanın yanı sıra kıyma ile yapılmış köftelerde, şarküteri ürünlerinde ve turşularda lezzet verici olarak kullanılır.

  1. Pul Biber

Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan acı pul biberin kanser hücrelerini yok edici özelliği de vardır. Her türlü yemekle uyum içerisinde olan bu baharat, acı severlerin mutfaklarının vazgeçilmezlerindendir.

  1. Zencefil

Zencefil, geleneksel Çin tıbbında, çeşitli sağlık sorunlarına karşı en çok kullanılan bitkilerden biridir. Zencefilin faydaları arasında ilk sıralarda sindirim sorunlarına, mide ağrısına, hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi gelmesi sayılabilir.

  1. Beyaz Biber

Karabiberle aynı ağaçta yetişen bir baharat olmasına rağmen, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olan beyaz biber ayrıca kan dolaşımını da hızlandırır.




Hangi Çorbaya Hangi Baharat Yakışır?


  1. Mercimek çorbası: Kırmızı mercimekle hazırlanan mercimek çorbasına, karabiber, zencefil, kimyon, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal ve tarçın gibi aromatik baharatlar çok yakışır. 
  2. Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir. 
  3. Ezogelin çorbası: Pul biber, nane ve tuz ezogelin çorbasının vazgeçilmezidir.
  4. Domates çorbası: Kekik, karabiber ve nane domates çorbasına eklenebilir.
  5. Soğan çorbası: Soğan çorbasına en çok taze kekik, kuru kekik ve karabiber eklenir.
  6. Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir.
  7. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir.
  8. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir.
  9. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
  10. Balık çorbası: Lezzetini artırmak için tane karabiber, kişniş tohumu, zerdeçal ve tuz eklenir.


Şunlara da göz atın;

  1. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?
  2. Sağlıklı kış çorbaları
  3. Çorbanın kesilmemesi için ne yapmalıyız?
  4. Diyet çorba tarifleri
  5. Değişik çorba tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret