Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır, Kesilmesi Nasıl Önlenir?
Kış hastalarına şifa olacak çorbaların terbiyesi nasıl yapılır? Çorba terbiyesinin kesilmesi nasıl önlenir? İşte, içinizi ısıtacak çorbalar için terbiye yapımı ve çorbaya terbiye eklemenin püf noktaları:

Kış aylarında hem içimizi ısıtmak, hem de hastalıklara karşı korunmak için bol bol çorba içiyoruz. Yoğurtlu, sebzeli, etli gibi farklı malzemelerle birbirinden ayrıların çorbaların bazılarında terbiye yapılarak lezzeti ve kıvamı daha iyi bir noktaya ulaşıyor. Özellikle yoğurt ve et bazlı çorbalarda, terbiye kullanımı son derece yaygın. Peki, çorbanın terbiyesi nasıl yapılır? İşte, un, süt, yoğurt gibi farklı malzemelerle çorba terbiyesi yapımı ve püf noktaları:

Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Terbiye çeşitleri çorbanın türüne göre farklılaşsa da, biz en klasiklerinden biriyle başlayalım.

  1. Terbiye yapımında un ve yumurta gibi bağlayıcı malzemeler kullanılıyor. Bu bağlayıcılar genelde su veya yoğurtla birlikte kullanılıyor. Hafif ekşilik vermek için de, limon suyundan yardım alınıyor.
  2. Bu aşamada kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. 
  3. Yumurta, un, yoğurt ve limon suyu bir kabın içine alınarak pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar karıştırılıyor. 
  4. Dilerseniz, terbiyede yumurta kullanmayabilirsiniz. Ancak yumurta kullanmayacağınız zamanlarda, un miktarını biraz daha arttırmanız gerekir.
  5. Çorba terbiyesini hazırladıktan sonra, ocakta kaynayan çorbadan bir kaşık alın ve terbiyenin içine dökün.
  6. Hızlıca terbiyeyi karıştırın. Bu sayede terbiye ılınacak ve çorbaya döktüğünüzde kesilmeyecektir.
  7. Terbiyeyi azar azar çorbaya dökerken, diğer yandan çorbayı hızlı bir şekilde karıştırın. Bu sayede çorbanız kesilmeyecektir.
  8. Çorbayı karıştırma işlemine, çorba kaynayana kadar devam edin.

İkinci yöntem;

  1. Diğer yönteme göre çorba terbiyesi yapmaya ilk olarak un kavurma işlemiyle başlamanız gerekiyor.
  2. Bunun için tavada yağ ve unu kavurun. Unun kokusu çıktığında, üzerine tavuk suyu, süt veya sıcak su ilavesi yaparak karıştırın.
  3. Malzemeler birbiriyle bütünleştiğinde, sebze, bakliyat, tavuk veya etlerinizi ilave ederek çorbanızı pişmeye bırakabilirsiniz.

Çorba Terbiyesinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Öncelikle tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekli. Soğuk olması halinde çorba kesilir.
  2. Terbiye yapımında dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, unu eleyerek koymaktır. Bu sayede unun topaklanması önlenir veya pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.
  3. Terbiyeyi, çorba ile ılıtma işlemi asla atlanmamalıdır. 
  4. Terbiyeyi hazırladıktan sonra, çorbaya yavaş yavaş dökmeli, diğer elinizle de çorbayı hızlı hızlı karıştırmalısınız. 
  5. Çorba kaynayana kadar devamlı olarak karıştırılmalıdır. Böylece dibinin tutmasını önleyebilir ve daha lezzetli çorbalar hazırlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Terbiyeli çorba tarifleri
  2. Çorba kasesinin türü neden önemli?
  3. Çorbanın ekşiliği nasıl azaltılır?
  4. Çorba tuzlu olursa ne yapılır?
  5. Sağlıklı kış çorbaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti