Çocuklarda Grip Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Son dönemlerde yaygın olarak görülen grip enfeksiyonu neden olur? Çocuklarda grip enfeksiyonu belirtileri nelerdir, korunmak için ne yapmalıyız? İşte, Dr. Esra Karabıyık Yüksel'den çocuklarda görülen grip enfeksiyonu için yapılabilecekler:

Özel Acıbadem Bodrum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karabıyık Yüksel, çocuklarda görülen grip enfeksiyonu hakkında bilgiler verdi: ''Şu an ülkemizde salgın durumunda olan grip, influenza virüse bağlı gelişen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Etken olan tipleri İnfluenza A, B ve C olmakla birlikte, salgınlardan A ve B tipleri sorumludur. Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizde şu an salgın yapan grip tipinin influenza A grubundaki H3N2 tipi olduğu bildirilmiştir.''

Grip damlacık yolu dediğimiz, öksürme, hapşırma sonucu ortaya çıkan solunum salgılarının etrafa saçılması ve bu salgılara temas ve soluma yoluyla kişiden kişiye bulaşmaktadır. Yetişkinler belirtiler başladıktan sonraki 5 gün, çocuklar ise 10 günden daha uzun süre hastalığı bulaştırırlar.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Ülkemiz gibi ılıman iklimlerde, mevsimsel salgınlar genellikle sonbahar sonunda başlar ve kış ayları boyunca görülür. Her yıl genellikle 3-4 influenza alt tipi dolaşmakta ve 3 aydan uzun süren salgınlar yapmaktadır.

  1. Grip tipik olarak ani başlayan titremeli yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı ve kuru öksürük belirtileri ile başlar. 
  2. Grip olan çocukların büyük kısmında 7-10 gün içinde tamamen iyileşme göstermesine rağmen bazı çocuklarda ciddi belirtilere ve komplikasyon dediğimiz istenmeyen etkilere neden olabilir.
  3. Gribin şikayetlerinin süresini ve komplikasyonlarını azaltan bir antiviral tedavisi mevcuttur. Bu nedenle sezonu başladığında, çocuklarda grip belirtileri görüldüğünde uygun tanı testleri ile hastalığın belirlenip ilk 48 saat içinde virüsün tedavisinin başlanması, hastalığın kötü gidişatını önlemek için önemlidir. Çocuklarınızda bu günlerde yüksek ateş, yaygın kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve öksürük gibi şikayetler gördüğünüzde lütfen vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Gripten Nasıl Geçer, Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Her şeyden daha önemlisi, gripten ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için; çocuklarımızın aşılanmasını sağlamalıyız. Dünya Sağlık Örgütü tarafından grip aşısının 6 aydan büyük çocuklara yapılması önerilmektedir. Grip salgınlarında gebeler, 6 ay-5 yaş arası çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler aşılamada önceliklidir.

Aynı zamanda okullarda sık sık el yıkamayı onlara alışkanlık haline getirmeli ve hastalandığında daha kolay iyileşebilmesi ve bulaşın önlenmesi için çocuklarımızın evde dinlenmesini sağlamalıyız. Çocukların dinlenmesi, bol sıvı alımı (su, ıhlamur, çorba gibi), C vitamini içeren taze sebze-meyve tüketimi ve hastalık sürecinde her ne kadar iştahsız olsalar da sağlıklı ve dengeli beslenmeleri önemlidir. Hastalığın yarattığı iştahsızlığı yenmek için taze sebze-meyveleri çocuklarınıza sevdiği şekilde ve görsel olarak onlara hitap edecek şekilde sunmanız işe yarayacaktır.

Yazar:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karabıyık Yüksel

Şunlara da göz atın;

  1. Astımı olan çocuklar nasıl beslenmeli?
  2. Gripler neden geçmiyor?
  3. Zayıf çocuklar nasıl kilo alır?
  4. Çocuklar için sağlıklı beslenme tüyoları
  5. Enerjik çocuklar nasıl beslenmeli?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata