Cıva Nedeniyle Balıklardan Uzak Durmalı Mısınız?
Balık yiyebileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Balıkların cıva içerdiği bilinir. Peki içeriğindeki cıva nedeniyle balıklardan uzak durmalı mısınız:

Balık yiyebileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Bunun nedeni harika bir protein, mikro besin ve sağlıklı yağ kaynağı olmasıdır. Ancak bazı balık türleri yüksek düzeyde toksik olan cıva içerebilir. Aslında cıvaya maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Peki içeriğindeki cıva nedeniyle balıklardan uzak durmalı mısınız:


Cıva Neden Bir Sorundur?

Cıva havada, suda ve toprakta doğal olarak bulunan ağır bir metaldir. Kömürün yakılması gibi endüstriyel süreçler veya patlamalar gibi doğal olaylar da dahil olmak üzere çeşitli yollarla çevreye salınır.

Üç ana form mevcuttur: elementel (metalik), inorganik ve organik.

İnsanlar bu toksine, madencilik ve endüstriyel işler sırasında cıva buharını solumak gibi çeşitli yollarla maruz kalabilirler. Balık ve kabuklu deniz hayvanlarını yiyerek de maruz kalabilirsiniz çünkü bu hayvanlar su kirliliği nedeniyle düşük konsantrasyonlarda cıva emerler. Zamanla, organik form olan metilcıva vücutlarında yoğunlaşabilir. Metilcıva oldukça zehirlidir ve vücudunuzda belirli seviyelere ulaştığında ciddi sağlık sorunlarına neden olur.


Bazı Balıklarda Cıva Oranı Son Derece Yüksektir

Balık ve diğer deniz ürünlerindeki cıva miktarı, türe ve çevredeki kirlilik düzeyine bağlıdır.

1998'den 2005'e kadar yapılan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 291 deredeki balıkların %27'sinin önerilen limitten daha fazlasını içerdiğini buldu. Başka bir araştırma, New Jersey kıyısında yakalanan balıkların üçte birinin milyonda 0,5 parçadan (ppm) daha yüksek cıva seviyelerine sahip olduğunu keşfetti; bu seviye, bu balığı düzenli olarak yiyen insanlar için sağlık sorunlarına neden olabilecek bir seviyedir.

Genel olarak, daha büyük ve daha uzun ömürlü balıklar en fazla cıva içerme eğilimindedir. Bunlara köpek balığı, kılıç balığı, taze ton balığı, marlin, kral uskumru, Meksika Körfezi'nden kiremit balığı ve kuzey turna balığı dahildir.

Daha büyük balıklar, az miktarda cıva içeren birçok küçük balığı yeme eğilimindedir. Vücutlarından kolayca atılmadığından zamanla seviyeleri birikir. Bu süreç biyobirikim olarak bilinir. Balıklardaki cıva seviyeleri milyonda bir parça (ppm) olarak ölçülür. Farklı balık ve deniz ürünleri türlerindeki ortalama seviyeler en yüksekten en düşüğe doğru:

  1. Kılıçbalığı: 0,995 ppm
  2. Konserve Ton Balığı: 0,128 ppm
  3. Morina Balığı: 0,111 ppm
  4. Istakozu: 0,107 ppm
  5. Beyaz balık: 0,089 ppm
  6. Ringa balığı: 0,084 ppm
  7. Alabalık: 0,071 ppm
  8. Yengeç: 0,065 ppm
  9. Mezgit balığı: 0,055 ppm
  10. Uskumru: 0,050 ppm
  11. Kerevit: 0,035 ppm
  12. Yayın balığı: 0,025 ppm
  13. Kalamar: 0,023 ppm
  14. Somon: 0,022 ppm
  15. Hamsi: 0,017 ppm
  16. Sardalya: 0,013 ppm
  17. İstiridye: 0,012 ppm
  18. Deniz tarağı: 0,003 ppm
  19. Karides: 0,001 ppm

Balıklarda ve İnsanlarda Birikim

Balık ve kabuklu deniz ürünleri yemek, insanlarda ve hayvanlarda cıvaya maruz kalmanın başlıca kaynağıdır. Küçük miktarlarda bile maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İlginçtir ki, deniz suyu yalnızca küçük konsantrasyonlarda metilcıva içerir.

Ancak algler gibi deniz bitkileri onu emer. Balıklar daha sonra algleri yer, cıvayı emer ve korur. Daha büyük, yırtıcı balıklar daha küçük balıkları yedikten sonra daha yüksek seviyeler biriktirir. Aslında daha büyük, yırtıcı balıklar, tükettikleri balıklardan 10 kat daha fazla cıva konsantrasyonu içerebilir. Bu sürece biyomagnifikasyon denir.

Kandaki cıva seviyenizi litre başına 5,0 mcg'nin altında tutmanız tavsiye edilir. Ek olarak, çalışma daha yüksek balık tüketiminin daha yüksek cıva seviyeleriyle bağlantılı olduğunu kaydetti. Dahası, birçok araştırma turna ve levrek gibi daha büyük balıkları düzenli olarak yiyen kişilerde daha yüksek düzeyde cıva bulunduğunu tespit etti.


Olumsuz Sağlık Etkileri

Cıvaya maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Hem insanlarda hem de hayvanlarda yüksek cıva seviyeleri beyin problemleriyle ilişkilidir.

Son araştırmalar ayrıca cıva gibi ağır metallere maruz kalmayı Alzheimer, Parkinson, otizm, depresyon ve anksiyete gibi durumlarla ilişkilendirmektedir. Ancak bu bağlantıyı doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Ek olarak cıvaya maruz kalma, yüksek tansiyon, artan kalp krizi riski ve daha yüksek "kötü" LDL kolesterol ile bağlantılıdır. Bununla birlikte, yüksek cıva içeren balık tüketiminizi ölçülü tuttuğunuz sürece, balığın besinsel faydaları muhtemelen cıvaya maruz kalma risklerinden daha ağır basacaktır.

Bazı İnsanlar Daha Büyük Risk Altındadır

Balıklarda bulunan cıva herkesi aynı şekilde etkilemez. Bu nedenle bazı kişilerin ekstra dikkat etmesi gerekir. Risk altındaki popülasyonlar arasında hamile olan veya hamile kalma ihtimali olan kadınlar, emziren anneler ve küçük çocuklar yer alır. Fetüsler ve çocuklar cıva zehirlenmesine karşı daha savunmasızdır ve cıva, hamile bir annenin fetüsüne veya emziren bir annenin bebeğine kolaylıkla geçebilir.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, gebeliğin ilk 10 günü boyunca düşük dozda metilcıvaya maruz kalmanın bile yetişkin farelerde beyin fonksiyonlarını bozduğunu ortaya çıkardı. Başka bir çalışma, anne karnındayken cıvaya maruz kalan çocukların dikkat, hafıza, dil ve motor işlevlerde sorunlar yaşadığını gösterdi.

Ek olarak, bazı çalışmalar, Yerli Amerikalılar, Asyalılar ve Pasifik Adalıları da dahil olmak üzere bazı etnik grupların, geleneksel olarak balık açısından zengin beslenme nedeniyle cıvaya maruz kalma riskinin daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Civa içeren balıklar hangileridir?
  2. Hangi balık nerede yaşar?
  3. Eylül ayında hangi balıklar yenir?
  4. Fileto nedir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?