Çin Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Çin diyeti nedir? Çin diyeti nasıl yapılır ve hangi besinler tüketilir? Dyt. Nergiz Akıncı, Çin diyeti hakkında merak edilenleri ve örnek beslenme programını paylaştı. İşte, Çin diyeti hakkında bilinmesi gerekenler:

Çin diyetinin temel prensibi ;

  1. Doğru ve dengeli beslenerek sağlığı korumak,
  2. İdeal kilonun korunması,
  3. Hastalıklara karşı korunmada beslenmenin önemli bir yer tutması esasına dayalıdır.

Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı’nda sağlıklı beslenme ve beslenme yoluyla vücudun hastalıklardan koruma ilkesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda alternatif tıp uygulamaları bitkisel tedavi yaklaşımları da gelişmiş durumdadır. Çin diyetinde öğünlerde besin değeri yüksek ama kalori değeri düşük besinler tüketilmektedir. Bu diyet örüntüsünde tıpkı yin ve yang felsefesindeki gibi enerji dengesi oluşturmak önemlidir. Vücuda alınan besinler ile bu enerji dengesini kurmak önemlidir. Öncelikle hangi besinden, hangi sıklıkta ve hangi miktarda tüketildiği saptanmalı ve belirlenen duruma uygun olarak tüketilmeyen besinler beslenme örüntüsüne katılmalıdır. Bu diyet yöntemini uygulamak isteyen bireylerin böbrek veya diyabet gibi kronik bir hastalığı olmaması gerekmektedir.

Çin Diyeti Nasıl Yapılır?

Özellikle proses ürünlerin kullanımını yasaklarken sebze ağırlıklı beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Şeker tüketimi kısıtlanarak kansere karşı koruyucu bir diyet örüntüsü oluşturulur. Yapılan araştırmalar, şekerin vücutta bağışıklık sistemini baskılayıp hastalıklara ve kanser oluşumuna zemin hazırladığı yönündedir. Bahsettiğim şeker işlenmiş olan sofra şekeridir. Çin mutfak kültüründe, nüfusun fazlalığı nedeniyle protein kaynağı olarak bitkisel besinler daha sık kullanılır. Bunlar arasında soyadan elde edilen soya sütü, soya sosu, tofu, fasulye filizi tüketimi ön plana çıkmaktadır.. Baklagil tüketimi ile vücudun ihtiyacı olan  aminoasitler (protein yapı taşı) alınırken tahıl grubu aminoasit ihtiyacını genellikle pirinçten karşılamaktadırlar. Kurubaklagil ve tahıl birlikle tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan aminoasit karşılanmaktadır. Mantar tüketimi de bitkisel bazlı protein kaynağı olarak söylenebilir. Hayvansal içerikli besinler sebze yemekleri ve salatalar ile birlikte tüketilmektedir. Ekmek tüketimi ülkemizdeki kadar yoğun olmayan Çin mutfak kültüründe pirinç tüketimi fazladır. Aşırı tuz içeren gıdalar bu diyet prensibi dahilinde tüketilmemelidir, tuz yerine baharat tüketimi yaygındır. Yağ alımı en aza indirilir. Pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama ve fırında tercih edilir ki sebebi yiyeceklerin doğallığından uzaklaşıp denatüre olmamalarıdır.

Çin Diyeti Örnek Menü

Kahvaltı

  1. 1 fincan tarçınlı çay
  2. 1 dilim tofu
  3. 1 dilim etimek

Öğle

  1. Sebze çorba (baharatlarla zenginleştirilmiş)
  2. Fırında mantar
  3. Salata

Akşam

  1. Buharda pişirilmiş sebze yemeği
  2. Soya fasulyeli pilav
  3. 1 porsiyon meyve (ejder meyvesi)

Yazar:

Dyt. Nergiz Akıncı

instagram.com/nergizindiyetevi

Şunlara da göz atın;

  1. Mide detoksu nasıl yapılır?
  2. Herkes Akdeniz diyeti yapabilir mi?
  3. Kolay kilo vermek için 50 öneri
  4. Salatalık diyeti nasıl yapılır?
  5. Sodyum diyeti nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden