Ciltte Kolajen Eksikliğini Gösteren 3 Belirti
Kolajen, hem vücut, hem de cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Vücutta kolajen eksikliği olması, kendini farklı belirtilerle gösterebilir. İşte, kolajen eksikliğini anlamanızı sağlayacak 3 belirti:

Kolajen, cilt sağlığı bakımından önemli bir yere sahip olan protein bileşenidir. Cilde canlılık, elastiklik ve sıkılık kazandıran kolajen, aynı zamanda daha ışıltılı bir görünüme kavuşmanızı sağlar. Esnekliği sayesinde mimik yapabilmenizi ve cildin tekrar eski haline dönebilmesine yardımcı olur. Ciltte doğal olarak üretilen kolajen, zamanla azalmaya başlar. İlerleyen yaşalrla birlikte cilt daha az kolajen ürettiği için görünüm açısından bazı işaretler ortaya çıkar. Kolajen eksikliği yalnızca yaş alma süreciyle ilgili değildir. UV ışınları, stres, tütün ürünleri kullanımı, hava kirliliği ve düzensiz beslenme gibi alışkanlıklar kolajen üretimini azaltan çevresel faktörlerdendir. 

Ciltte Kolajen Eksikliğinde Görülen Belirtiler


  1. İnce çizgiler ve kırışıklıklar

Kolajen üretiminin azalması, kendini cilt üzerinde oluşan ince çizgiler ile gösterir. Alın bölgesinde oluşan ince çizgiler, kazayakları, derin kırışıklıklar, kolajen eksikliğinin belirtileri arasındadır. Özellikle genç yaşlarda görülen bu belirtiler, cildinizin kolajen üretimi bakımından yetersiz kaldığını gösterebilir. 

  1. Nem ve dolgunluk kaybı

Kolajen üretiminin azalması, ciltteki hacim kaybına yol açar. Cilt yaşlandıkça, orta tabakası incelir ve nem tutma kabiliyeti azalır. Bunun sonucunda dolgunluk kaybı, nemsizlik ve donuk bir görünüm ortaya çıkar. Özellikle nem kaybına karşı önlem almak için, nemlendirici ürünler kullanılmalıdır. 

  1. Elastikiyet kaybı

Kolajen eksikliği, ciltte elastikiyet kaybına da yol açar. Yüzde sıkılık kaybı meydana gelir. Bu da cildinize dokunduğunuzda esnekliğinin azalmasıyla fark edilir. Örneğin sabah kalktıktan sonra yastık izi eski haline daha yavaş dönüyorsa, kolajen eksikliği olması muhtemeldir. 

Kolajen Eksikliğine Karşı Ne Yapmalıyız?

  1. Öncelikle kolajen içeren besinler ve C vitamini içeren yiyecekler beslenmeye eklenmelidir. Bu besinler sayesinde kolajen üretimi teşvik edilir. 
  2. UV ışınları ve hava kirliliğine karşı koruma sağlamak için, güneş koruyucu krem uygulanmalıdır. 
  3. Cildin nem eksikliğini gidermek için, gün içinde yeterli miktar su içilmelidir. 
  4. Belirli bir yaştan sonra, doktor önerisiyle kolajen takviyeleri kullanılabilir. 
  5. Kolajen içeren kremler ve bakım ürünler, günlük bakım rutinine eklenmelidir. Aynı zamanda bu süreçte cilt düzenli olarak nemlendirilmelidir. 
  6. Kolajen eksikliğini tetikleyecek alışkanlıklara son verilmelidir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kolajeni artırmanın yolları nelerdir?
  2. Kolajen kaybı nasıl önlenir?
  3. Kolajen takviyesi almanın faydaları nelerdir?
  4. Kolajen böbrek taşına sebep olur mu?
  5. Kahveye kolajen eklenir mi?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?
Evde White Chocolate Mocha Nasıl Yapılır?