Yumurtalar son derece besleyici olmasına rağmen, onları çiğ yemek, salmonella kapma şansınızı artırır. Çiğ yumurtalar ayrıca bazı besinlerin emilimini de engelleyebilir. Diyetinize daha fazla protein ve besin eklemek istiyorsanız, yumurtalar besleyici bir katkıdır. Önemli mikro ve makro besinleri içerirler ve bilimsel çalışmalarda adil paylarını ortaya koymuşlardır. Bununla birlikte, çiğ yumurtanın beslenme profili ve pişmiş yumurtanın beslenme profili, çiğ yumurta veya bunları içeren gıdaları yemenin bir Salmonella enfeksiyonuna yakalanma riskiyle ilgili endişeleri artırması da dahil olmak üzere bazı belirgin farklılıklara sahiptir. Çiğ yumurta yemenin sağlık yararlarından ve sağlıkla ilgili endişelerinden bazıları burada.
Tıpkı pişmiş yumurta gibi, çiğ yumurta da son derece besleyicidir.
Zenginler:
Bir bütün, büyük çiğ yumurta şunları içerir:
Ek olarak, bir çiğ yumurta, beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediği gösterilen temel bir besin olan 147 mg kolin (günlük ihtiyacınızın %27'si) içerir. Kolin, kalp sağlığında da rol oynayabilir. Çiğ yumurtalar ayrıca lutein ve zeaksantinde yüksektir. Bu önemli antioksidanlar gözlerinizi korur ve yaşa bağlı göz hastalıkları riskinizi azaltabilir. Bu besinlerin neredeyse tamamının yumurta sarısında yoğunlaştığına dikkat etmek önemlidir. Yumurta akı çoğunlukla proteinden oluşur.
Yumurta, en iyi hayvansal protein kaynaklarından biridir. Aslında, 9 temel amino asidin tümünü içerirler. Bu nedenle, genellikle "tam" bir protein kaynağı olarak adlandırılırlar. Bununla birlikte, çok küçük, çok daha eski bir araştırmaya göre, yumurtaları çiğ yemek, bu kaliteli proteinlerin emilimini azaltabilir. Çalışma, 5 kişide hem pişmiş hem de çiğ yumurtadan alınan protein emilimini karşılaştırdı ve pişmiş yumurtadaki proteinin %90'ının emildiğini, çiğ yumurtadaki proteinin ise yalnızca %50'sinin emildiğini buldu. Emilim ile ilgili bu sorun, yumurtaların ana protein kaynağınız olup olmadığını dikkate almanız gereken bir konudur, ancak çalışmanın boyutu ve tarihi, herhangi bir gerçek sonuca varmayı imkansız kılmaktadır. Biotin, B7 vitamini olarak da bilinen suda çözünen bir B vitaminidir. Bu vitamin vücudunuzun glikoz ve yağ asitleri üretiminde yer alır. Hamilelik sırasında da önemlidir. Yumurta sarısı iyi bir diyet biyotin kaynağı sağlarken, çiğ yumurta akı avidin adı verilen bir protein içerir. Avidin, ince bağırsakta biyotine bağlanarak emilimini engeller. Isı avidini yok ettiğinden, yumurta pişirildiğinde bu bir sorun değildir. Her halükarda, çiğ yumurta yeseniz bile gerçek biyotin eksikliğine yol açması pek olası değildir. Bunun olması için her gün bol miktarda çiğ yumurta tüketmeniz gerekir. Çiğ ve az pişmiş yumurtalar, bir tür zararlı bakteri olan Salmonella içerebilir. Salmonella kontaminasyonu iki yoldan biriyle olabilir: Salmonella gıda zehirlenmesinin belirtileri mide krampları, ishal, kusma ve ateşi içerir. Bu semptomlar genellikle bir enfeksiyon kaptıktan 6 saat ila 6 gün sonra ortaya çıkar ve bakteri bulaşmış yiyecekleri yedikten sonra 4 ila 7 gün sürebilir. 1995 ve 2002 yılları arasında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) rapor edilen tüm Salmonella vakalarının %53'ünün kaynağının yumurta olduğu belirlendi. 2013 yılında Salmonella'nın Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 1 milyon hastalığa neden olduğu tahmin ediliyor. Pastörizasyon, Salmonella kontaminasyonu olasılığını önlemek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, gıdalardaki bakteri ve diğer mikroorganizmaların sayısını azaltmak için bir ısıtma işlemi kullanır. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), pastörize edilmişlerse kabuklu çiğ yumurtaları kullanmanın güvenli olduğunu düşünmektedir. Salmonella gıda zehirlenmesi yaşayan çoğu kişi hızla iyileşirken, enfeksiyon kapma riski daha yüksek olan ve semptomları daha şiddetli olabilen kişiler vardır. Yaşlılar, hamileler, zayıflamış bağışıklık sistemi ile yaşayanlar ve küçük çocuklar çiğ yumurta ve onları içeren gıdaları yemekten kaçınmalıdır - özellikle yumurtalar pastörize edilmemişse. CDC'ye göre, bir Salmonella enfeksiyonuna yakalanma riskini en aza indirmenin birkaç yolu vardır: Şunlara da göz atın;Çiğ Yumurta Protein Emilimini Azaltabilir
Çiğ Yumurta Akı Biotin Emilimini Engelleyebilir
Çiğ Yumurtalar Bakteri İle Kontamine Olabilir
Kirlenmiş Yumurtaları Tüketmek Gıda Zehirlenmesine Neden Olabilir
Salmonella Enfeksiyonu Bazı İnsanlar İçin Daha Riskli Olabilir
Bakteriyel Enfeksiyon Riski Nasıl En Aza İndirilir?