Yeşil Fasulye Çiğ Yenir Mi?
Çalı fasulyesi, kuru fasulye, Fransız fasulyesi, emotes veya kuru fasulye olarak da bilinen yeşil fasulye, bir bakla içinde küçük tohumlar bulunan ince, gevrek bir sebzedir. Peki çiğ olarak yenir mi? Sizler için anlattık. İşte, çiğ yeşil fasulye yenir mi:

Çalı fasulyesi, kuru fasulye, Fransız fasulyesi, emotes veya kuru fasulye olarak da bilinen yeşil fasulye, bir bakla içinde küçük tohumlar bulunan ince, gevrek bir sebzedir. Salatalarda veya kendi yemeklerinde yaygın olarak bulunurlar ve hatta bazı insanlar onları çiğ olarak yerler. Yine de, teknik olarak baklagiller oldukları için, bazı insanlar çiğ yenirse toksik olabilecek antinutrientler içerdiklerinden endişe ederken, diğerleri çiğ yeşil fasulyelerin pişirilmesi besin kaybına yol açtığı için daha sağlıklı olduğunu iddia ediyor. Bu yazı, yeşil fasulyeyi çiğ yiyip yiyemeyeceğinizi açıklamaktadır.

Neden Çiğ Yeşil Fasulyeden Kaçınmalısınız?

Çoğu fasulye gibi, çiğ yeşil fasulye de bitkiler için mantar önleyici ve doğal bir böcek ilacı olarak çalışan bir protein olan lektin içerir. Ancak yerseniz, lektinler sindirim enzimlerine karşı dirençlidir. Böylece sindirim sisteminizdeki hücrelerin yüzeyine bağlanarak yüksek miktarlarda tüketilirse mide bulantısı, ishal, kusma ve şişkinlik gibi semptomlara neden olurlar. Ayrıca bağırsak hücrelerinize zarar verebilir ve bağırsaklarınızın dost bakterilerini etkileyebilirler. Ayrıca, besinlerin sindirimine ve emilimine müdahale ederler, bu nedenle antinutrientler olarak bilinirler. Bazı fasulyeler diğerlerinden daha yüksek miktarda lektin içerir, bu da bazılarının çiğ yemek için çoğunlukla güvenli olabileceği anlamına gelir.

Araştırmalar, çiğ yeşil fasulyenin 100 gram tohum başına 4,8-1,100 mg lektin barındırdığını gösteriyor. Bu, lektin bakımından nispeten düşük ile olağanüstü yüksek arasında değiştiği anlamına gelir. Bu nedenle, az miktarda çiğ yeşil fasulye yemek güvenli olsa da herhangi bir potansiyel toksisiteyi önlemek için bunlardan kaçınmak en iyisidir.


Yeşil Fasulye Pişirmenin Faydaları Nelerdir?

Bazı insanlar yeşil fasulye pişirmenin besin kaybına yol açtığını iddia ediyor. Gerçekten de, pişirme, sırasıyla doğum anormalliklerini ve hücresel hasarı önlemeye yardımcı olan folat ve C vitamini gibi suda çözünen bazı vitaminlerin içeriğini azaltabilir. Bununla birlikte, pişirme, geliştirilmiş tat, sindirilebilirlik ve çeşitli faydalı bitki bileşiklerinin artan biyoyararlanımı gibi çeşitli faydalar sunar.

Ayrıca çiğ yeşil fasulyedeki lektinlerin çoğu, 100°C'de kaynatıldığında veya pişirildiğinde etkisiz hale gelir. Araştırmalar, yeşil fasulye pişirmenin antioksidan içeriği, özellikle de beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi güçlü karotenoid düzeylerini artırabileceğini gösteriyor.

Antioksidanlar, hücrelerinizi yüksek seviyeleri hastalık riskinizi artırabilecek serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllerden korur. Ek olarak, pişirme, yeşil fasulyenin izoflavon içeriğinin biyoyararlanımını artırabilir. Bu bileşikler, kalp hastalığına karşı koruma ve belirli kanser risklerinin daha düşük olması dahil olmak üzere birçok sağlık yararıyla bağlantılıdır.

Genel olarak, bu sebzeyi pişirmenin faydaları muhtemelen dezavantajlardan daha ağır basar.

Yeşil Fasulye Nasıl Hazırlanır?

Yeşil fasulye, taze, konserve ve dondurulmuş dahil olmak üzere birçok biçimde bulunur. Bunları birden fazla şekilde hazırlayabilirsiniz. Genel bir kural olarak, pişirmeden önce durulamak en iyisidir, ancak gece boyunca ıslatmanıza gerek yoktur. Sert uçları çıkarmak için uçları da kesmek isteyebilirsiniz. İşte yeşil fasulye pişirmenin üç basit ve kolay yolu:

  1. Haşlanmış: Büyük bir tencereye su doldurun ve kaynatın. Yeşil fasulyeleri ekleyin ve 4 dakika pişirin. Servis yapmadan önce süzün ve tuz ve karabiber ekleyin.
  2. Buharda Pişirmiş: Bir tencereyi 2,5 cm suyla doldurun ve üstüne bir buhar sepeti yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve suyu kaynatın. Fasulyeleri içine koyun ve ısıyı azaltın. 2 dakika kapağı kapalı pişirin.
  3. Mikrodalgada: Yeşil fasulyeleri mikrodalgaya uygun bir kaseye koyun. 2 yemek kaşığı (30 mL) su ekleyin ve üzerini streç filmle kapatın. 3 dakika mikrodalgada ısıtın ve servis yapmadan önce pişip pişmediğini test edin. Streç filmi çıkarırken sıcak buhara dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze fasukye nasıl saklanır?
  2. Taze fasulyenin yanına ne gider?
  3. Taze fasulye yemekleri
  4. İspir fasulyesi nasıl pişirilir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede
Boğaz’da lezzet durakları