Somonun sağlık açısından birçok faydası vardır ve bu da onu deniz ürünleri yiyenler arasında popüler bir seçim haline getirmektedir. Çiğ balıkla yapılan yemekler birçok kültürde gelenekseldir. Popüler örnekler arasında ince dilimlenmiş çiğ balık içeren bir Japon yemeği olan sashimi ve tuz, şeker ve dereotu ile pişirilmiş çiğ somondan oluşan bir İskandinav mezesi olan gravlax yer alır.
Maceracı bir damak zevkiniz varsa çiğ somon yemenin güvenli olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bu yazıda çiğ somon yemenin sağlıkla ilgili endişelerini gözden geçiriyor ve bu somonun tadını güvenli bir şekilde nasıl çıkarabileceğinizi anlatıyor.
Çiğ somon bakteri, parazit ve diğer patojenleri barındırabilir. Bunlardan bazıları balığın bulunduğu ortamda doğal olarak meydana gelirken diğerleri yanlış kullanımın sonucu olabilir. Somonu 65°C iç sıcaklığa kadar pişirmek bakteri ve parazitleri öldürür, ancak balığı çiğ yerseniz enfeksiyona yakalanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Gıda ve İlaç İdaresi, somon balığını, insanlar da dahil olmak üzere diğer organizmaların üzerinde veya içinde yaşayan organizmalar olan bilinen bir parazit kaynağı olarak listelemektedir. Helmintler, tenyalara veya yuvarlak kurtlara benzeyen solucan benzeri parazitlerdir. Somon gibi yüzgeçli balıklarda yaygındır. Helmintler veya Japon geniş tenyası Diphyllobothrium nihonkaiense ince bağırsağınızda yaşayabilir ve burada 12 metre uzunluğa kadar büyüyebilirler. Bunlar ve diğer tenya türleri, Alaska ve Japonya'daki yabani somonlarda ve bu bölgelerden çiğ somon yiyen insanların sindirim kanallarında bulunmuştur. Helmint enfeksiyonunun belirtileri arasında kilo kaybı, karın ağrısı, ishal ve bazı durumlarda anemi yer alır. Bununla birlikte, birçok kişi hiçbir semptom yaşamamaktadır. Tüm deniz ürünleri türleri gibi somon balığı da bakteriyel veya viral kontaminasyona maruz kalabilir; bu da pişmemiş balığı yediğinizde hafif ila ciddi hastalıklara neden olabilir. Çiğ somonda bulunabilecek bazı bakteri veya virüs türleri şunlardır: Deniz ürünleri yemekten kaynaklanan enfeksiyon vakalarının çoğu, uygunsuz kullanım veya depolamanın ya da deniz ürünlerinin insan atıklarıyla kirlenmiş sulardan toplanmasının bir sonucudur. Çiğ somon aynı zamanda çevresel kirleticiler de içerebilir. Hem çiftlik somonu hem de yabani somon, eser miktarda kalıcı organik kirletici madde (KOK) ve ağır metal barındırabilir. KOK'lar, hayvanların ve balıkların yağ dokularında depolandıkları için besin zincirinde biriken pestisitler, endüstriyel üretim kimyasalları ve alev geciktiriciler gibi zehirli kimyasallardır. İnsanların KOK'lara maruz kalması, kanser, doğum kusurları ve endokrin, bağışıklık ve üreme bozuklukları riskinin artmasıyla ilişkilidir. Araştırmacılar İspanya'daki bir pazardan temin edilen 10 balık türünü örneklediler ve somonun en yüksek düzeyde belirli bir alev geciktirici türü içerdiğini buldular. Ancak tespit edilen seviyeler hala güvenli sınırlar içerisindeydi. Somon pişirmek birçok KOK seviyesini azaltır. Bir çalışma, pişmiş somonun çiğ somona göre ortalama %26 daha düşük KOK seviyesine sahip olduğunu buldu. Çiğ somon yemeyi tercih ederseniz, bunun önceden -35°C sıcaklığa kadar dondurulduğundan emin olun; bu, somondaki parazitleri öldürür. Yine de şoklamayla dondurma tüm patojenleri öldürmez. Akılda tutulması gereken bir diğer nokta da çoğu ev tipi dondurucunun bu kadar soğumaması. Çiğ somon alırken veya somon içeren yemekleri sipariş ederken, onu da dikkatlice incelemelisiniz. Düzgün şekilde dondurulmuş ve çözülmüş somon, herhangi bir morarma, renk değişikliği veya kötü koku olmadan sağlam ve nemli görünür. Kendi mutfağınızda çiğ somon hazırlıyorsanız yüzeylerinizin, bıçaklarınızın ve servis araçlarınızın temiz olduğundan emin olun ve bakteriyel kontaminasyonu önlemek için somonunuzu servis yapmadan hemen önce buzdolabında saklayın. Çiğ somon veya başka tür balık yiyorsanız ve ağzınızda veya boğazınızda karıncalanma hissediyorsanız, bunun nedeni ağzınızda hareket eden canlı bir parazit olabilir. Bu durumda çıkarmalısınız. Bazı kişilerin gıda kaynaklı ciddi enfeksiyonlara yakalanma riski daha yüksektir ve asla çiğ somon veya diğer çiğ deniz ürünlerini yememelidirler. Bu kişiler şunları içerir: Kanser, karaciğer hastalığı, HIV/AIDS, organ nakli veya diyabet gibi bağışıklık sistemi zayıf olan herkes Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde gıda kaynaklı hastalıklar ciddi semptomlara, hastaneye yatışa ve hatta ölüme neden olabilir. Şunlara da göz atın;Sağlık Riski Oluşturabilir
Gıda Kaynaklı Hastalık Riskinizi Nasıl Azaltabilirsiniz?
Kimler Çiğ Balık Yememelidir?