Chia Tohumu Yerine Ne Kullanılır: 8 Alternatif
Sağlık açısından çok faydalı olan chia tohumu, yemeklere benzersiz bir tat katar. Peki, chia tohumu yerine ne kullanılır? İşte, chia tohumu yerine kullanabileceğiniz 8 alternatif:

Chia tohumu, Meksika'ya özgü bir bitkinin yenilebilir tohumlarıdır. Son yıllarda popüler olan chia tohumu, protein bakımından zengindir. Bu yüzden su, yoğurt, smoothie, yoğurt, kahvaltılık gevrek ve enerji barlarına eklenerek tüketilir. Bu küçük tohumlar sıvı emme kapasiteleri sayesinde jelimsi bir dokuya sahiptir. Yalnızca lezzet açısından değil, kilo ve sağlık üzerindeki faydalarıyla da ön plana çıkar. Ancak bazı durumlarda chia tohumu bulmak zor olabilir. Böyle durumlarda chia tohumu yerine farklı malzemeler kullanabilirsiniz.

Chia Tohumu Yerine Ne Kullanılır?

  1. Keten Tohumu

Chia tohumunun en yaygın ikamesi, keten tohumudur. Lif, protein ve omega 3 bakımından zengin olan keten tohumu, fındıksı bir tada sahiptir. Keten tohumunu, öğütüp toz haline getirdikten sonra salata, smoothie, unlu mamuller ve tahıl gevreklerinde chia yerine kullanabilirsiniz. 

  1. Kinoa

Protein ve magnezyum bakımından zengin olan kinoa, hafif fındıksı bir aromaya sahiptir. Pişirildiğinde dokusu yumuşamaya başlar. Kinoayı, özellikle çorbalarda, salatalarda ve güveç yemeklerinde chia tohumu yerine kullanabilirsiniz. Ayrıca kinoayı sütte pişirerek puding yapımında da tercih edebilirsiniz.

  1. Susam Tohumu

Kalsiyum ve demir bakımından zengin olan susam tohumu, chia tohumu ile benzer büyüklüktedir. Salata, kahvaltılık gevrek, smoothie ve yoğurda chia tohumu yerine eklenebilir. Ayrıca salata sosları yapmak için de susam tohumlarından faydalanabilirsiniz. 

  1. Psyllium Kabuğu

Psyllium kabukları, Asya ülkelerinde yetişen plantago bitkisinin dış tabakasından oluşur. Lif bakımından zengin olan bu kabuklar, suyla karıştırıldığında jel kıvamına gelir. Psyllium kabuklarını, smoothie, çorba, sos ve fırınlanmış yemeklerde chia tohumu yerine kullanabilirsiniz.

  1. Yulaf Kepeği

Yulaf kepeği, chia tohumu yerine kullanabileceğiniz ekonomik ürünlerden biridir. Özellikle köfte, enerji bar ve smoothie yapımında tercih edilir. İyi bir lif oranına sahip olan yulaf kepeği, bağlayıcı olarak da kullanılır. Pişirildiğinde hafif cevizli bir tada sahiptir. 

  1. Buğday Tohumu

E vitamini ve magnezyum bakımından zengin olan buğday tohumu, yoğurt ve smoothie gibi çeşitli tariflerde chia tohumu yerine kullanabilir. Tariflerde 1:1 ölçüsü kullanılmalıdır. 

  1. Haşhaş Tohumu

Haşhaş tohumu, chia tohumunun en iyi ikamelerinden biridir. Hem tadı, hem de dokusuyla salata sosu, hamur işi tarifler, kekler ve kurabiyelerde chia tohumu yerine haşhaş tohumlarından faydalanabilirsiniz. 

  1. Fındık Tozu

Chia tohumu, hafif fındıksı tatlar içerir. Bu tadı yerine koymanın en iyi yolu ise, gerçek fındıklar kullanmaktır. Ancak tariflerde fındığı doğrudan kullanmak yerine, öncesinde mutfak robotundan geçirerek toz haline getirin. Daha sonra aynı ölçülerde fındık tozu kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Chia tohumlu tarifler
  2. Yulaf ezmesi yerine ne kullanılır?
  3. Esmer şeker yerine ne kullanılır?
  4. Pirinç yerine ne kullanılır?
  5. Bulgur yerine ne kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif