Bu Yaz Mevsim Meyvelerinden Yapabileceğiniz 15 Reçel Tarifi
Reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Evde reçel yapımıyla ilgili tüm detaylar ve yaz meyveleri ile hazırlayabileceğiniz 15 nefis reçel tarifi

"Reçelsiz kahvaltı yapamam" diyenlerdenseniz bu ayki keyifli işler atölyemiz tam size göre. Mevsimin gözde meyveleriyle evinizde yapabileceğiniz en pratik reçelleri pişirdik. Patlıcandan, biberden, karpuzdan ve hatta soğandan dahi yapılan çeşitleriyle kahvaltı sofralarını zenginleştiren reçeller pratik hazırlanış yöntemiyle de evde kolayca pişirilir ve uzun süre tüketilir. Reçeli yapılacak meyvenin ya da sebzenin şekerde bekletilip kaynatılmasıyla hazırlanan en çok tercih edilen yöntem dışında hazır reçel şuruplarıyla hazırlanışı da bir diğer yöntemdir. Reçelin kıvamı için en önemli detaylar, yapımında gereken ölçülerin tam olması, kaynatma sürelerine tam olarak uyulması ve sonrasında hava almayacak biçimde cam kavanozlarda saklanmasıdır.

Reçel yapımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta mevsime uygun meyveler seçilmesidir. Peki, reçel yaparken nelere dikkat edilmeli? Yaz aylarında hangi reçel çeşitleri yapılabilir? İşte, reçel yapımında dikkat etmeniz gereken püf noktalar, reçel takvimi ve yaz mevsimine uygun 10 nefis reçel tarifi:

Reçel Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Reçel yapımında kullanılan ana malzemeler su, toz şeker ve limon suyudur. Reçeli hazırlamak için ilk olarak bu üç malzeme kısık ateşte pişirilir ve şurup kıvamına getirilir. Ardından hangi meyveyi kullanacaksanız onu ekleyebilirsiniz.
  2. Şurubun kıvamını anlamak için: Kaşığın ucuyla az miktarda reçel alın ve cam tabağa sıralı bir şekilde damlatın. Eğer son damla tabakta yayılmadan duruyorsa, şurubun kıvamı olmuş demektir. Fakat damla yayılmaya devam ediyorsa, bir süre daha kaynatmaya devam edebilirsiniz.
  3. Yumuşak meyveler ile reçel yapılacaksa, önce şurup hazırlanır daha sonra meyveler eklenir. Sert meyvelerde (elma, armut, ayva) ise şurup meyvelerle birlikte pişirilir.
  4. Reçel yapımında ocak mutlaka kısık ateşte kullanılmalıdır.
  5. Reçelin şekerlenmesini önlemek için; pişirme esnasında oluşan köpükler kaşık yardımıyla alınmalıdır.
  6. Reçel kaynamaya başladığında bir çay kaşığı tereyağı ekleyin. Bu sayede hem reçel şekerlenmeyecek, hem de tadı daha yoğun olacaktır.
  7. Reçelin sulanmasını önlemek için; yalnızca tahta kaşık kullanılması önerilir.
  8. Hazırladığınız reçeli cam kavanozlara döküp serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
  9. Cam kavanozları sterilize etmek için; kavanozları sıcak suda 10 dakika bekletin. Ardından temiz bir bez ile kurulayın.

Reçel Takvimi

  1. Ayva Reçeli; Ekim
  2. Armut Reçeli; Ağustos, Eylül
  3. Ahududu Reçeli; Temmuz ve Ağustos
  4. Çilek Reçeli; Haziran ve Temmuz
  5. Erik Reçeli; Temmuz, Ağustos ve Eylül
  6. Elma Reçeli; Ocak, Şubat, Mart, Eylül, Ekim ve Kasım
  7. Kiraz Reçeli; Haziran ve Temmuz
  8. Kayısı Reçeli; Haziran, Temmuz ve Ağustos
  9. Portakal Reçeli; Ocak, Şubat, Mart, Kasım ve Aralık
  10. Mandalina Reçeli; Ocak, Şubat, Kasım ve Aralık
  11. Üzüm Reçeli; Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim
  12. Şeftali Reçeli; Temmuz, Ağustos ve Eylül
  13. Vişne Reçeli; Temmuz ve Ağustos
  14. Limon Reçeli; Temmuz, Ağustos ve Eylül

Ev Yapımı 15 Nefis Reçel Tarifi

  1. Çilek Reçeli


Yaz meyvesi olarak bilinen çilek ile reçel yapmak için en uygun aylar Haziran ve Temmuz'dur. Çilek, şeker ve limon suyu ile hazırlanan çilek reçelini hazırlamak 30, pişirmek ise 40 dakikadır.

  1. Ahududu Reçeli


Yalnızca 30 dakika da hazırlanan ahududu reçelini hazırlamak için en ideal zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Ahududu reçelinin lezzetini arttırmak için bir gece şekerle bekletmek yeterli olacaktır.

  1. Kayısı Reçeli


Yaz aylarının başlangıcı kayısının en lezzetli olduğu zaman dilimidir. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlayabileceğiniz kayısı reçelinin videolu anlatımına ve püf noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Kiraz Reçeli


Hazırlaması 10, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakika olan kiraz reçeli, en sevilen reçel çeşitlerinden biridir. Kiraz reçelini hazırlamak için en ideal aylar Haziran ve Temmuz'dur. 

  1. Şeftali Reçeli


Tatlıların içinde sık sık yer verilen şeftali ile reçel hazırlamak için ihtiyacınız olanlar şeftali, şeker ve bademdir. Şeftali reçeline aroma katmak için karanfil ekleyebilirsiniz.

  1. Erik Reçeli


Kırmızı erik ile hazırlayabileceğiniz nefis bir önerimiz var. Kahvaltı sofralarına renk katacak erik reçeline, reyhan yaprakları ekleyerek aromasını arttırabilirsiniz. Erik reçelini Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hazırlayabilirsiniz.

  1. Vişne Reçeli


Kahvaltı sofralarında en sık kullanılan reçel çeşitlerinden biri de vişne reçelidir. Vişne reçelini hazırlamak 15, pişirmek ise ortalama 20 dakikadır. Vişne reçelini tatlandırmak için tarçın çubukları kullanmayı unutmayın.

  1. Üzüm Reçeli


Sofralarda üzüm reçeline çok sık rastlayamasak da, üzüm reçelini bir kez deneyen bir daha vazgeçemiyor. Yaklaşık 20 dakika da hazırlanan ve sofralardaki yerini alan üzüm reçelini yıldız anason ile tatlandırabilirsiniz.

  1. Itırlı Limon Reçeli


Kahvaltı sofralarında Akdeniz esintisini hissettirecek bir tarifimiz var. Yaz aylarında olgunlaşan limonu bu kez reçel yapımında kullandık. Limon reçelini hazırlamak için ihtiyacınız olanlar limon dilimleri, toz şeker ve ıtır çiçeğidir.

  1. Mürdüm Eriği Reçeli


Mürdüm eriği reçelini Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kolayca hazırlayabilirsiniz. Mürdüm eriği, toz şeker ve limon suyu ile hazırlanan mürdüm eriği reçelinin lezzetini arttırmak için bir gece şekerle bekletebilirsiniz.

  1. Taze Hurma Reçeli


Tazr hurma reçeli yaz sonuna doğru hazırlanır. Taze hurma, şeker, karanfil ve limon tuzu kullanarak yapılır. 

  1. Yabani İncir Reçeli


Olgunlaşmamış yeşil yabani incirden yapılan incir reçelini daha önce denediniz mi? Lezzetine doyamayacağınız yabani incir reçeli Nisan, Mayıs, Haziran döneminde hazırlanır. 

  1. Patlıcan Reçeli


Patlıcan reçeli olur mu demeyin. Mevsiminde alacağınız küçük patlıcanlar ile hazırlayacağınız bu tarife bayılacaksınız. 

  1. Damla Sakızlı Vişne Reçeli 


Vişne reçelinin en iyi hazırlanma zamanı Temmuz, Ağustos aylarıdır. Klasik bir vişne reçeli yapmak istemiyorsanız damla sakızlı vişne reçelini mutlaka denemelisiniz. 

  1. Kavun Kabuğu Reçeli


Kavun, yaz meyvelerinin sevilenlerinden biridir. Lezzetli kavunun en olgun dönemi Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. 

Evde kendi lezzetlerinizi hazırlamak için şunlara da göz atın;

  1. Değişik reçel tarifleri
  2. Reçel nasıl koyulaştırılır?
  3. Ev yapımı pasta tarifleri
  4. Ev yapımı 8 nefis pizza tarifi
  5. Fırında reçel nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk