Brüksel Lahanası Nasıl Dondurulur?
Yakın zamanda bahçenizden Brüksel lahanası topladıysanız veya markette çok fazla Brüksel lahanası satın aldıysanız, bozulmadan önce hepsini nasıl yiyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Sizler için brüksel lahanası nasıl dondurulur anlattık. İşte, brüksel lahanası nasıl dondurulur:

Yakın zamanda bahçenizden Brüksel lahanası topladıysanız veya markette çok fazla Brüksel lahanası satın aldıysanız, bozulmadan önce hepsini nasıl yiyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Neyse ki, Brüksel lahanalarınızı dondurucuda bir yıla kadar saklayabilirsiniz, böylece tadını çıkarmak için bolca zamanınız olur. Brüksel lahanalarınızın lezzetini ve besin değerini daha uzun süre korumasını istiyorsanız, dondurucuya koymadan önce haşlayın.

Haşlamadan Nasıl Dondurulur?

  1. Brüksel lahanalarını saplarından ayırın. Saptan çıkmışlarsa, bu adımı atlayabilirsiniz. Aksi takdirde, tek tek filizleri alın ve kopana kadar saptan uzağa doğru çekin. Tüm filizler çıktıktan sonra sapı atın.
  2. Brüksel lahanalarını 10 dakika ılık suda bekletin. Brüksel lahanalarını dondurucuya koymadan önce ılık suda bekletmek onları temizlemenin kolay bir yoludur. Su, filizlerin üzerindeki yaprakların altındaki kir veya parçacıkları yıkayacaktır.
  3. Brüksel lahanalarını tatlı suyla durulayın ve kurulayın. Filizlerin her birini dikkatlice kurutmak için bir bulaşık bezi kullanın. Dondurucuya koymadan önce tamamen kuru olmaları önemlidir, aksi halde üzerlerinde buz kristalleri oluşabilir.
  4. Brüksel lahanalarını yeniden kapatılabilir plastik dondurucu torbalara yerleştirin. Kaç tane Brüksel lahananız olduğuna bağlı olarak, birkaç poşet kullanmanız gerekebilir. Torbalar dolduğunda fazla havayı ellerinizle bastırın ve torbaları kapatın.
  5. Kalıcı kalemle her çantanın üzerine tarihi yazın. Poşetlerin üzerine tarihin yazılması sizi Brüksel lahanalarının ne kadar süredir dondurucuda olduğunu hatırlama zahmetinden kurtaracaktır. Torbanın üzerine gelecekteki son kullanma tarihini de yazabilirsiniz, böylece her Brüksel lahanası istediğinizde ayları saymak zorunda kalmazsınız.
  6. Brüksel lahanası poşetlerini dondurucuda 12 aya kadar saklayın. 12 ay sonra Brüksel lahanası lezzetini ve dokusunu kaybetmeye başlayabilir. Dondurucudan çıkardığınızda Brüksel lahanası kuruysa veya rengi solmuşsa, bu, donma yanığı geliştirdiklerinin bir işareti olabilir. Hala yemek için güvenlidirler, ancak tatları o kadar iyi olmayabilir.

Brüksel Lahanası Haşlandıktan Sonra Nasıl Dondurulur?

  1. Bir tencereye su kaynatın ve Brüksel lahanalarını iriliklerine göre ayırın. Brüksel lahanalarınızı 3 yığına bölün: küçük bir Brüksel lahanası yığını, orta yığın ve büyük yığın. Her yığının farklı bir süre için beyazlatılması gerekir.
  2. Büyük bir kase buzlu su hazırlayın. Brüksel lahanalarını haşladıktan hemen sonra buzlu suya aktararak haşlama işlemini tamamlayacaksınız. Kaseyi dörtte üç oranında doldurun ve içine yaklaşık bir buz kalıbı buz koyun.
  3. Küçük Brüksel lahanalarınızı 3 dakika haşlayın. Ocağın üzerine koyduğunuz tencerede su kaynadığında, küçük Brüksel lahanalarını dikkatlice içine atın. Tencereyi açık bırakın ve 3 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayın.
  4. Küçük Brüksel lahanalarını kaynayan sudan buz kasesine aktarın. Brüksel lahanalarını kaynayan sudan dikkatlice çıkarmak için bir kepçe kullanın. Hemen buzlu su dolu kaseye batırın ve 3 dakika soğumaya bırakın.
  5. Brüksel lahanalarını buzlu sudan çıkarın ve bir bulaşık bezi ile kurulayın. Brüksel lahanalarını dondurmadan önce tamamen kurumasını istiyorsunuz. Brüksel lahanası kuruduktan sonra haşlanır ve dondurulmaya hazırdır.
  6. Diğer Brüksel lahanaları ile tekrarlayın, ancak daha uzun kaynatma süreleri kullanın. Orta boy brüksel lahanasını 4 dakika, iri brüksel lahanasını 5 dakika haşlayın. Kaynamaları bittiğinde hemen buzlu suya daldırın ve kaynattıkları süre kadar soğumalarına izin verin. Onları buzlu sudan çıkarın ve bir bulaşık bezi ile kurulayın.
  7. Haşlanmış Brüksel lahanalarını yeniden kapatılabilir plastik dondurucu torbalara yerleştirin. Artık boyutlarına göre ayrı tutmanıza gerek yok. Torbalara girdikten sonra, fazla havayı ellerinizle bastırın ve torbaları kapatın.
  8. Kalıcı keçeli kalemle poşetlerin üzerine tarihi yazın. Böylece Brüksel lahanasının ne kadar süredir dondurucuda olduğunu öğrenebilirsiniz. Brüksel lahanalarının taze olup olmadığını anlamak için poşetlerin üzerine son kullanma tarihini de yazabilirsiniz.
  9. Brüksel lahanalarını 12 aya kadar dondurucuda saklayın. Brüksel lahanası, dondurucuda 12 ay boyunca lezzetini ve dokusunu korumalıdır. Bundan sonra, dondurucu yanması gelişebilir ve artık tadı iyi olmayabilir. Dondurucudan çıkardığınızda Brüksel lahanalarının kuru veya solmuş olduğunu fark ederseniz, bu onların dondurucuda yanmış olduğunun bir işareti olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Brüksel lahanasının sağlığa faydaları nelerdir?
  2. Lahanalı tarifler
  3. Brüksel lahanası nasıl pişirilir?
  4. Lahananın faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı