Biber Hangi Mevsimde Yetişir?
Biber hangi ayda olur ve hangi mevsimde yetişir? Biber en çok nerede yetişir? Biber yetiştiriciliğinde iklim koşulları ne olmalıdır? İşte, yemeklerin vazgeçilmezi olan biber çeşitleri ve hasat dönemleri:

Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Biber cinsinin yaklaşık 20-27 adet türü vardır. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de salatalarda ve yemeklerde sık sık kullanılan biber, farklı renklerde olabilir. Manavlarda en çok karşımıza çıkanlar ise yeşil, sarı ve kırmızı biberdir. Biberin türüne göre tadı da değişiklik gösterir. Kırmızı biber ve jalapeno biberi acılığı ile bilinirken, yeşil biberin bazı türleri tatlıdır. 



Biber Hangi Bölgede Yetişir?

FAO'nun 2019 verilerine göre dünyada en çok biber üretiminin yapıldığı yer, Çin'dir. Meksika, Türkiye ve Endonezya ise Çin'i takip eder. Ülkemizde ise en çok biber üretimi Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yapılmaktadır. Biber üretiminde Antalya'nın Demre ilçesi öne çıkar. Çanakkale ise kapya biber üretiminde ilk sırada yer alır. 

Biber Hangi İklimde Yetişir?

Biber, sıcak iklimleri seven bir bitkidir. 21-29 derece aralığı biber yetiştirmek için uygundur. Soğuğa duyarlı bir bitkidir ve 12 dereceye kadar tolere edebilir. 33-38 derece gibi yüksek sıcaklıklarda ise polen canlılığını kaybeder ve çiçeklerin tozlaşma ihtimali düşer. Ülkemizde soğuk ve yüksek yaylalar haricinde hemen her yerde biber yetiştiriciliği yapılabilmektedir.



Biber Hangi Toprakta Yetişir?

Biber toprak bakımından seçici bir bitkidir. Organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tınlı, tınlı-kumlu, çabuk ıslanan, su tutma kapasitesi iyi olan, geçirgen, derin ve iyi drenajlı topraklarda daha verimli bir şekilde yetişir. Kumlu-tınlı topraklar erkenciliğe zemin hazırlar. Biber, %60 bahçe toprağı, %20 gübre ve %20 torf karışımlı bir toprakta daha iyi sonuç verebilir. toprağın pH'sı 5,6-6,8 aralığında olmalıdır. Toprağın aşırı nemli olması, çimlenmenin azalmasına yol açabilir.

Biber Hangi Mevsimde Yetişir?

Biber, yılda iki kez yetişen bir bitkidir. Bunlardan birincisi yaz dönemidir ve Haziran-Eylül ayları arası hasat yapılır. İkinci dönem ise sonbahar aylarıdır. Eylül-Aralık ayları arasında hasat yapılır. Bu yüzden biber, yaz ve sonbahar aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ancak biberin çeşidine göre hasat dönemi değişiklik gösterir.



Biber Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Sivri biber: Sulak yerlerde yetiştiğinde genellikle acıdır. Taze iken yeşil bir renge sahiptir. Ancak fazla olgunlaşması halinde kızarır. Haziran-Ekim arasında hasat edilir.
  2. Çarliston biber: Sivri biberden daha kalın ve daha etlidir. Genellikle tatlı bir tada sahiptir. Haziran-Eylül arasında hasat edilir.
  3. Kırmızı biber: Kırmızı renklidir ve çok acı bir tada sahiptir.
  4. Kapya biber: Yemeklerde sık sık kullanılır. Kırmızı renklidir. Sonbahar aylarında hasat edilir.
  5. Sarı biber: Yaz ve sonbahar aylarında hasat edilir. Dolma yapımında kullanılır.
  6. Dolmalık biber: Yeşil ve sarı cinsleri vardır. Fazla olgunlaşınca kızarır. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir.
  7. Domates biberi: Domatese benzer, yayvan bir yapıya sahiptir. Kırmızı renklidir. Acı değildir. Ağustos-Ekim aylarında hasat edilir.
  8. Paprika biberi: Tazeyken de kırmızıdır. Genellikle çok acı bir tada sahiptir. Macar gulaş benzeri yemeklerde kullanılır.
  9. Jalapeno biberi: Anavatanı Meksika'dır. Ege'de yetiştirilir. Temmuz ayında hasat edilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Ananas hangi mevsimde yetişir?
  2. Marul hangi mevsimde yetişir?
  3. Patates hangi mevsimde yetişir?
  4. Brokoli hangi mevsimde yetişir?
  5. Patlıcan hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!