Beyaz Peynir Nasıl Saklanır, Küflenmesi Nasıl Önlenir?
Beyaz peynir buzdolabında nasıl saklanır? Beyaz peynir kaç günde bozulur? Beyaz peynirin küflenmesi nasıl önlenir? İşte, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan beyaz peyniri saklama yöntemleri:

Beyaz peynir, inek, keçi veya koyun sütünden yapılan, salamurada bekletilen beyaz renkli bir peynir türüdür. Türk mutfağıyla özdeşleşen bu peynir, komşu ülkelerde de tüketilir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan beyaz peynir, börek, makarna, pide gibi hamur işleri yapımında yaygın olarak kullanılır. Genellikle buzdolabında muhafaza edilen beyaz peynir, kısa sürede tüketilmelidir. Süt ürünleri içinde olduğu için, kısa sürede bozulabilir. 

Beyaz Peynir Nasıl Saklanır?

  1. Beyaz peynir, +2-4 derece sıcaklıkta saklanmalıdır. Yani buzdolabında muhafaza edilmelidir.
  2. Beyaz peynirin saklanacağı ortam ışıksız ve serin olmalıdır. Güneşle ve nemle temasından kaçınılmalıdır. 
  3. Beyaz peyniri buzdolabında uzun süre muhafaza etmek için, ağzı sıkıca kapatılmalı ve havayla teması kesilmelidir. 
  4. Beyaz peynir cam, metal veya seramik kapaklı kaplarda muhafaza edilebilir. Veya kendi ambalajında streç film ile sararak saklamak da mümkündür. 
  5. Beyaz peynir hemen tüketilmeyecekse, kendi ambalajından çıkarılmamalıdır. Ambalajda delik varsa, streç film ile hava almayacak şekilde kapatılması gerekir. 
  6. Beyaz peynir, ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyunda muhafaza edilmelidir. Bu sayede hem lezzeti, hem de besin değerlerini kaybetmeden saklamak mümkün olacaktır. 
  7. Beyaz peynir mümkünse dilimlemeden saklanmalıdır. Bu sayede bozulma riski azaltılır. 
  8. Beyaz peynir tüketileceği zaman yıkanmamalıdır. Su, peynirin lezzetinin ve aromasının kaybolmasına neden olabilir. 
  9. Beyaz peynir, tüketileceği kadar dilimlenmelidir. Kesme işleminin kolay yapılabilmesi için, bıçağı ıslatmak yeterlidir. 

Beyaz Peynir Ne Kadar Dayanır?

Beyaz peynir, buzdolabında vakumlu ambalajı hiç açılmadan 6 aya kadar saklanabilir. Eğer ambalajı açıldıysa, buzdolabında saklama süresi 1 aydır. Paketin üzerinde yazan son kullanma tarihi de dikkate alınmalıdır. Beyaz peynir derin dondurucuda 1 seneye kadar muhafaza edilse de, derin dondurucunun peynirin yapısal özelliklerini ve lezzetini bozacağını unutmayın. Beyaz peynir oda sıcaklığında çok kısa sürede bozulur. Bu yüzden oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletmemeye çok dikkat edin.

Sertleşen Beyaz Peynir Nasıl Saklanır?

Beyaz peyniri açıkta bıraktıysanız, kenar kısımlarının sertleşmeye başladığını görebilirsiniz. Bu durumda sertleşen kısımları keserek peynirden uzaklaştırın. Daha sonra salamura denilen tuzlu suyun içerisine alabilir veya zeytinyağı, kekik gibi malzemelerle bir araya getirerek streç film ile sarabilirsiniz. Zeytinyağı, peynirin yumuşak kalmasına yardımcı olur. 

Beyaz Peynirin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

Mikroskobik mantar türleri içinde yer alan küfler, besin maddelerinde sıklıkla görülür. Peynir, içinde bulunan su ve besin maddeleri nedeniyle kolayca küflenebilir. Bu yüzden doğru bir şekilde saklanması gerekir. Peynirin küflenmesini önlemek için, tüketeceğiniz zamana kadar ambalajını açmayın. Peyniri açtıktan sonra içindeki salamura suyunu dökmeyin. Tekrar tüketeceğiniz zamana kadar hava almayacak şekilde muhafaza edin. 

Peynirden kötü bir koku yükseliyorsa, üzerinde küf benzeri oluşumlar varsa ve tadında keskin değişiklikler varsa, beyaz peyniri çöpe atın. Bozulmuş süt ürünlerini tüketmek, gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bu yüzden sağlığınızı riske atmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Peynir altı suyu nasıl yapılır?
  2. Ev yapımı peynir tarifleri
  3. Parmesan peyniri nasıl tüketilir?
  4. Keçi peynirli tarifler
  5. Krem peynir sağlıklı mı?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?